Krig og spionage er rykket online, og det stiller nye krav til de danske forsvarsstyrker, der skal beskytte virksomheder og myndigheder mod hackere og cyberkrigere
De fleste af os kan ikke få armene ned over, hvor nem vores tilværelse er blevet efter internettet.
Men ligesom at vores daglige kommunikation, indkøb og offentlig administration er lettere i cyberspace, har internettet også givet spioner, terrorister og fremmede militser helt nye og gode arbejdsforhold.
I januar udgav Center for Cybersikkerhed, der er en del af Forsvarets Efterretningstjeneste, sin årlige trusselsvurdering. Og dommen er hård.
Trusler fra cyberspionage og cyberkriminalitet mod danske myndigheder og virksomheder har fået vurderingen meget høj. Faktisk kan den ikke blive højere ifølge Center for Cybersikkerheds øverste chef, Thomas Lund-Sørensen.
“På de danske myndigheders side er der ikke nogen, som ikke kan blive udsat for cyberspionage eller kriminalitet. Det gælder både miljøstyrelser, erhvervsstyrelser, patentdirektorater og alle de her typer af myndigheder i Danmark, som ligger inde med interessante oplysninger. De er sat i verden for at løse en vigtig opgave, og derfor er der interesse fra fremmede stater for at kigge dem i kortene,” siger Thomas Lund-Sørensen.
Han tilføjer, at for virksomheder er det især de store og højteknologiske, der konkurrerer internationalt, som er særligt udsatte. Og opererer man i farma-, energi- og forsvarssektoren er der endnu mere grund til bekymring.
Gode cyberbetjente er alfa omega
Center for Cybersikkerhed er ikke en officiel del af Forsvaret i den forstand, at det ikke er militært. Organisationen er udelukkende sat i verden for at bidrage til den danske cybersikkerhed, at beskytte mod angreb, og bistå virksomheder og myndigheder. Og med truslen fra primært statsstøttede aktører lurende om hjørnet, er det en krævende opgave, der kun bliver større.
Danmark har derfor brug for dygtige cyberbetjente, og efterspørgslen er allerede større end udbuddet, fortæller Thomas Lund-Sørensen.
“Det er uhyre vigtigt, at man har nogle gode medarbejdere. En ting er, hvad medarbejderne kan rent teknisk, men det vigtigste er faktisk deres evne til at analysere trafikmønstre, cyberangreb og malware. Der har vi heldigvis netop rigtig gode medarbejdere og er formentlig også det sted i Danmark, hvor vi har den største koncentration af folk, der ved noget om cybersikkerhed i de samme lokaler,” siger han.
Sans for det suspekte
Center for Cybersikkerhed må ikke gå ned på mandskab i fremtiden. Derfor har centret indgået samarbejder med Aalborg Universitet og DTU om at få uddannet folk med de rigtige kompetencer. Faktisk er formålet ikke kun, at de færdiguddannede skal ansættes i Center for Cybersikkerhed. Samarbejdet handler i høj grad også om at få dækket den store efterspørgsel på det danske marked efter medarbejdere med det helt rigtige talent.
Men hvad er det så de kan, de hemmelige helte?
“Der er mange forskellige faggrupper inden for feltet. Én af de grupper, vi er interesseret i, er IT-teknikere, som er i stand til at forstå og se trafikmønstre. Hvor andre kigger på skærmen og bare synes, at det hele ser mystisk ud, så kan de her folk afkode, at når denne specifikke enhed kommunikerer med denne, og der sker dét og dét, så er det suspekt,” siger Thomas Lund-Sørensen.
Men det er ikke alt at kunne spotte detaljen. Man skal også kunne udføre håndarbejdet.
“Vi har også brug for nogle, der kan skille et stykke malware ad, og se, hvad der egentlig foregår. Hvad er det for en skade, programmet udfører, og hvad kan man så gøre for at sikre sig imod den skade. Det er på den IT-tekniske side,” forklarer Thomas Lund-Sørensen og fortsætter:
“På rådgivningssiden har vi brug for, hvad der svarer til IT-konsulenter. Folk som kan rådgive noget om, hvordan man skal organisere sig, hvis man skal have en god sikkerhedsorganisation. Hvad det er for nogle prioriteter, man skal lægge vægt på, hvilken risikoanalyse, man skal lave.”
Ikke nok hænder
Det er muligt, at den største koncentration af cybersikkerhedsfolk i Danmark sidder i Center for Cybersikkerhed, men der er stadig mangel på de føromtalte talenter. For ifølge chefen er én af de største udfordringer, at der ikke i øjeblikket er tilstrækkeligt stort fokus på området og heller ikke tilstrækkeligt mange uddannede eller kvalificerede personer, som kan det, der kræves.
“Vi laver selv en del efteruddannelse også – det er vigtigt. Men universiteterne og de tekniske skoler er ikke helt oppe i omdrejninger endnu i forhold til at matche den efterspørgsel, der er i det danske samfund,” siger Thomas Lund-Sørensen, og understreger, at så længe folk har talent, er deres uddannelse mindre vigtig.