Der er intet, som kan sætte vores gøremål og liv i perspektiv, som når vi forestiller os fremtiden. Derfor starter denne måneds workbook om møder ud med at høre fremtidsforsker Anne Skare Nielsen fortælle om, hvad hun egentlig mener om vores mødestruktur anno 2023. Er du klar til en opsang?
”Vores efterkommere vil grine af os, når de hører, at vi sad til utallige møder uden agenda.” Sådan siger fremtidsforsker fra Universal Futurist, Anne Skare Nielsen. Og det opsummerer nok meget godt, hvad hun mener om den måde, som vi tenderer at mødes på i 2023.
”Jeg kan ikke forstå, at voksne mennesker med gode akademiske uddannelser sidder i back to back møder og arbejder i storrumskontorer. De kører hjemmefra hen til et andet kontor, hvor de så sidder på Teams og holder møder. Jeg forstår det ikke,” siger Anne Skare Nielsen: ”Hvis jeg har haft tre onlinemøder i streg, kan jeg altså ikke huske bagefter, hvad det første handlede om. Kan du?”
Risikoen for, at du ikke kan det heller, er desværre nok ret stor. Og ofte skal det findes i, at vi mangler en agenda, en dagsorden og et referat. For det er sjældent onlinemødet eller det fysiske møde, der er problemet. ”Det er dig, der er problemet. Hvis du synes, at et onlinemøde er kedeligt, er det dig, der er kedelig, fordi du ikke formår at gøre det spændende. Årsagen ligger højst sandsynligt i, at I ikke aner, hvad I skal tale om,” siger Anne Skare Nielsen: ”Det fleksible, virtuelle og remote arbejde er kommet for at blive og i stedet for at se det som forskellige ting, skal vi se det som noget, der kan supplere hinanden. Det fysiske møde og onlinemødet er som en ovn og mikrobølgeovn – de konkurrerer ikke, de er gode til hver sit. Det er det samme med teknologien – vi skal blive bedre til at udnytte de forskellige former.”
Det betyder også, at vi skal få en bedre forståelse for, hvad teknologien kan og ikke kan. ”Hvis du bare tager det fysiske møde og flytter det online, bliver det skrækkeligt. Man skal finde ud af, hvad der fungerer – og hvornår og med hvem, det fungerer. At mødes asynkront, online, fysisk eller en walk n’ talk kan være lige effektivt, når man bruger det rigtigt,” siger Anne Skare Nielsen og fortsætter: ”Problemet med online-møder er, at de forstærker alt det, som ikke fungerer. Hvis et møde i forvejen er kede-ligt, bliver det endnu mere kedeligt online. Hvis det er uden struktur og agenda, bliver det totalt kaos online. Når vi mødes i et fysisk rum, oplever vi det ikke på samme måde, fordi folk sidder og laver andre ting, vi hygger, der er kaffe og snakke om konfirmation, alle de små mellemmenneskelige ting, som man savner i onlineuniverset.”
Vi skal finde syncronicity
Anne Skare Nielsen kalder det syncronicity. Altså, det vi får ud af et møde, som vi ikke vidste, at vi havde brug for. ”Møder kan være rigtig vigtige, men hvis vi designede dem ud fra syncronicity, ville de også blive rigtig effektive og give os følelsen af, at vi havde fået noget, som vi havde brug for,” siger Anne Skare Nielsen og kommer med et eksempel på det:
”Fremfor en masse læsestof, eller at du holder et kvarters oplæg, hvor folk zoomer ud, kan du som mødeleder bruge teknologien og sende en optagelse afsted inden mødet, som folk kan lytte til på farten, eller når det passer dem. Hvad har mødedeltagerne brug for at vide, hvad skal de tænke over, hvad skal de have en holdning til? På den måde kan de blive klar til mødet, så I, når I er i det fysiske rum, kun skal lave det, som er vigtigt. Er det online, brug break out sessions, hvor folk lige får en chance for at tænke sig om eller diskutere i mindre grupper.”
Anne Skare Nielsen spår, at der i fremtiden vil komme flere interfaces på onlinemøder, så vi bedre kan se, hvad eller hvem, der dræner, ligesom vi vil kunne give feedback på det enkelte møde, så vi hele tiden kan blive mere effektive. Men det kan man også bruge fysisk. Det kaldes radical feedback, og nogle virksomheder bruger det allerede. ”Der handler om at give hinanden feedback på vejen ud. Hvad var godt og skidt, hvad kunne jeg gøre bedre som mødeleder og du gøre bedre som deltager, og hvad skal der til for, at næste møde bliver rigtig godt? I starten er det vildt grænseoverskridende, men når man har vænnet sig til det, bliver møderne bedre og bedre,” siger Anne Skare Nielsen:
”Kort sagt – hvis vi begynder at tænke lidt mere kreativt og strategisk over vores møder, slipper vi måske for, at vores efterkommere griner af os. Og i mellemtiden kan vi jo passende være nogle gode mødedeltagere – det er der intet i nutiden, som forhindrer os i.”