Genbrugshuse er faktisk en god forretning

10. March 2016

Rådhuset i den hollandske by Brummen skal kun eksistere i tyve år og er derfor designet til at blive skilt ad og solgt igen. Fremtidens genbrugshuse er en god forretning, mener eksperter

At bygge et hus, der skal rives ned igen efter få år, virker umiddelbart som en meget dårlig forretning.

Det har den hollandske by Brummen, med hjælp fra akitektkontoret Rau og konsulenterne Turntoo, dog forvandlet til en bæredygtig investering. De fik i 2013 lavet en tilbygning til byens rådhus, der af politiske grunde kun skulle stå i knap tyve år.

Det fortæller Casper Østergaard Christensen, der er arkitekt i 3XN og ansat i deres interne innovationsenhed GXN. Genanvendelse er hemmeligheden bag succesen, og rådhuset i Brummen er blevet verdenskendt som et godt eksempel på det, man kalder for cirkulært byggeri.

“Helt kort fortalt går cirkulært byggeri ud på at vi skal designe vores bygninger, så de kan indgå i et større kredsløb. Vi skal bruge genanvendelige råmaterialer og designe i elementer, der kan skilles ad uden at gå i stykker”, siger Casper Østergaard Christensen. For gør man det, er der mulighed for at man kan sælge materialerne igen efter brug.

Rådhuset i Brummen, forklarer han, blev for eksempel opført med solide træsøjler i den bærende konstruktion. Og i stedet for at støbe et fundamentet i beton, skabte man det af løse sten, der var samlet af et metalgitter. På den måde kan man nemlig nemt holde jern og sten for sig, når huset skal rives ned, og materialerne er lettere at genanvende.

Type caption for image (optional)

Rådhuset i Brummen. (Foto: Petra Appelhof)

Mekanik fremfor støbning
Særligt en ting er central, når man designer til adskillelse: Mekaniske samlinger.

“Man skal kunne samle ting mekanisk og bruge dem igen, uden at skulle lave dem om”, siger Casper Østergaard Christensen.

Mange moderne bygninger har for eksempel et råhus (huses svar på karosseri, red.), der består af store sammenstøbte betonelementer der skal knuses, hvis de skal genbruges. Ofte med en reduceret værdi. Men hvis man samler elementerne mekanisk, med bolte og beslag, så kan de store betonelementer bruges én til én i nye byggerier uden at skulle bearbejdes yderligere og med en væsentlig værdiforringelse. En slags byggeindustriens svar på legoklodser.

Læs også: Robotterne kommer: Klar til at overtage dansk byggeri

“Vi kender det allerede fra mursten. Dem kan man genbruge én til én. Hvis man altså tager dem fra et tidligt byggeri, hvor mørtlen ikke er stærkere end stenene selv,” forklarer Casper Østergaard Christensen og fortsætter,

“Og en lang søjle fra en trækonstruktion kan enten genbruges én til én som søjle, eller man kan skære den ud i mindre elementer. Med træ er der mange muligheder for hele tiden at gå et kvalitetsniveau ned fra OSB-plade til MDF til gødning i jorden eller energiskabende brænde.”

Type caption for image (optional)

Hvis man samler betonmoduler mekansik, er de langt nemmere og billigere at genanvende. På den måde kan de ligefrem sælges efter brug. (Foto: GXN)

Grundlæggende handler en stor del af udfordringen ved cirkulært byggeri om at sikre sig, at materialerne kan også kan bruges igen og beholder deres værdi så længe som muligt, forklarer Casper Østergaard Christensen. Og det stiller både krav til, at man finder materialer af god kvalitet, og at man forstår at behandle dem korrekt.

“Du skal kende dine materialers værdi og vide, hvordan de skal vedligeholdes. Der skal for eksempel ikke smøres giftig blå maling på dem, der ødelægger værdien,” siger han.

Det er en god forretning
Genanvendelse indenfor byggeindustrien er som sådan ikke nyt. Men en af grundene til, at det ikke er blevet udbredt globalt er, at det som oftest er en dyr fornøjelse.

Men sådan behøver det faktisk ikke at være.

Det viser en beregning foretaget af MT Højgaard. Sammen med 3XN og en række andre partnere har de undersøgt, om cirkulært byggeri kan forvandles til en god forretning for byggeindustrien. Og svaret er, at det kan det.

Læs også: Big data i byggebranchen er en milliardforretning

Med udgangspunkt i et byggeri til 860 millioner, som entreprenørvirksomheden har projekteret med 3XN, beregnede de, hvad gevinsten ville være ved at opføre den samme bygning med genanvendelse for øje. Her skulle omtrent to tredjedele af bjælker, søjler, vægelementer og den slags kunne skilles ad og sælges for halvdelen af indkøbsprisen 50 år senere.

Resultatet var, at bygningsejer ville stå med en gevinst på knap 20 millioner og samlede besparelse for i alt 35 millioner. Altså omkring fire procent af hele bygningens værdi.

Det forklarer salgsdirektør i MT Højgaard John Sommer i en video fra Foreningen for byggeriet samfundsansvar.

Type caption for image (optional)

Denne bygning ville kunne produceres fire procent billigere end normalt, hvis man designede den til at blive skilt ad til genanvende efter 50 år. Det viser beregninger fra MT Højgaard. (Illustration: 3XN arkitekter)

Fra eje til leje
Planerne for rådhuset i Brummen blev lagt i samarbejde med hollandske Turntoo. Én af flere virksomheder, der specialiserer sig i nye forretningsmodeller for genanvendelse.

For begynder man at designe til genanvendelse, åbner det op for et helt nyt økonomisk paradigme inden for byggeriet, forklarer Casper Østergaard Christensen.

“Hvis en leverandør ved, at han får materialer igen, så kan det bedre betale sig for ham, at producere materialer, der er langtidsholdbare. Og det åbner også op for, at han kan lease materialerne til bygningsejerne fremfor at sælge dem. Det giver ham en længerevarende kunderelation og bygningerne kan fungere som råmateriale-depoter for fremtidens bygninger,” siger Casper Østergaard Christensen. Han understreger, at leverandører skal til at se sig selv som sælgere af en service fremfor af et produkt og kaster en reference til den betydning Netflix har haft for dvd-salget.

Læs også: Er du klar til we-økonomien?

Fra hus til ‘materialebank’
Hele forståelse af værdikæden bliver forandret, og i en cirkulær økonomi bliver huse til depoter for råmaterialer. Eller “materialebanker”, som Casper Østergaard Christensen siger. Og det giver en ny dimension til bygningens værdi.

“Hvis man tænker, at alting kan pilles fra hinanden igen og bruges til noget nyt, så er materialerne hele tiden undervejs i en større cyklus. Tag for eksempel kobberfacader. De er allerede dyre, men i takt med en stigende råvareknaphed, vil de være meget mere værd i fremtiden. Hvis man har et overblik over sine råmaterialer i bygningen og kan få dem ud igen, så kan man også begynde at se på sin bygning som en investering, der kan være  mere være adskilt i råvarer end som bygning,” siger han.

Nye tider
Hvis cirkulært byggeri bliver udbredt, vil det medføre en række nye jobbeskrivelser i byggeriet.

Rent juridisk skal der udvikles nye kontraktformer, og der skal være teknikere, der kan vurderer og garantere materialernes holdbarhed. Der skal udvikles teknikker til løbende at måle materialernes tilstand. Og selve værdisætningen af materialerne, samt opgaven med at holde styr på de samlede værdier i materialebanken, kræver også nogle andre redskaber, end vi kender i dag.

Men bevægelsen er i gang, forsikrer Casper Østergaard Christensen. GXN og 3XN er i gang med at udgive en bog om emnet med titlen Building a Circular Future. Bogen er fyldt med redskaber og eksempler på cirkulær tankegang i byggeriet (blandt andet rådhuset i Brummen) og en af hovedpointerne er, at cirkulært byggeri faktisk er en bedre forretning end klassisk byggeri.

Men er det ikke lidt kynisk, at gøre miljøhensyn til en økonomisk kalkyle?

“Tidligere har bæredygtighed været noget man gjorde af sit gode hjerte. Men vores erfaring er, at hvis det koster ekstra, så er bæredygtige tiltag noget af det første, der bliver droppet. Ved at gøre det til en god forretning, så øger man chancen for at bæredygtighed bliver udbredt. Så det er ikke kynisk. Det er nødvendigt,” siger Casper Østergaard Christensen.

Jesper Knudsen

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

read more
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

read more
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

read more

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser