Utallige gange er der blevet talt om Generation Y. De unge mennesker, der ikke kan arbejde fra 8-16. Hos Novo Nordisk er størstedelen af de ansatte i IT-afdelingen unge, og det betyder, at grænserne mellem arbejdsliv og privatliv er smeltet sammen
I IT-afdelingen hos Novo Nordisk er der en klar overvægt af unge medarbejdere. IT-manager Morten Christoffersen oplever det på mange sider som et plus. For de unge generation y’ere har en anden tilgang til arbejdsdage, end de ældre har.
“De synes, det er rart at kunne arbejde, når det passer dem. Hvis der opstår et problem i systemerne om aftenen, så løser de det der. Alle synes, det er rart at komme på arbejde, og så er problemerne løst, da de opstod, så de ikke møder ind om morgenen, og så er der fejl i systemet, og så skal de først til at tage sig af det der,” siger han.
Han fortæller desuden, at det har taget lidt tid at få medarbejderne i nogle af de andre afdelinger til at forstå, at de unge medarbejdere i IT-afdelingen ikke møder ind konsekvent på samme tid – eller går på samme tid. For virksomhedens andre medarbejdere bemærker ikke nødvendigvis, hvis IT-medarbejderne løser et problem klokken 22.
Læs også: Unge talenter forhandler ikke – de skrider
“Jeg har blandt andet en, der er en af de lidt ældre i teamet. Han laver ikke tingene hjemmefra, og han holder ikke øje med systemerne på samme måde som de andre. Han trives bedst med at adskille arbejdsliv og privatliv,” siger han.
Og det er ifølge Morten Christoffersen et klart udtryk for, at forskellen på arbejdsliv og privatliv er mere udvisket end hos de ældre generationer.
“Grænsen mellem arbejde og privatliv er nedbrudt. Eksempelvis kan de godt finde på at tjekke sociale medier i arbejdstiden. Det kan jo både være arbejdsrelateret og privat, men så længe, de passer deres arbejde, og vi kan følge med, er det ikke et problem for mig. Men min gamle chef ville nok have fået pip af det,” siger Morten Christoffersen.
Læs også: Millennials vil redde verden – sandt eller falsk?
Sjovere end World Of Warcraft
Sammensmeltningen mellem privatliv og arbejdsliv adskiller sig ifølge Morten Christoffersen ikke kun i arbejdstiderne. Medarbejderne er også mere tilbøjelige til at have en venskabelig tone med højt til loftet. De ved, hvordan det går i hinandens privatliv. De spørger ind til hinandens weekendplaner, og de spørger ind til, hvis en kollega har set en film i biografen eller været til en koncert. Og der bliver ikke nødvendigvis gjort forskel på, om det er en kollega eller chefen.
“Der er en anden åbenhed. Mine medarbejdere er meget åbne om, hvad der foregår i deres liv. Man kan sige på arbejdet, hvis der er problemer derhjemme. Grænserne mellem arbejde og privatliv er på mange måder mere nedbrudt, end det var tidligere,” siger han.
At de unge medarbejdere er villige til at løse problemerne hjemmefra, er også et udtryk for, at de nyder det, de laver.
“For dem er det jo det bedste computerspil, der findes. Det er at finde fejl i systemerne og rette dem. Det er sjovere end World Of Warcraft, og så hjælper det brugerne.”