Internet of Things er for alvor ved at tage fart. Og glade amatører er mindst lige så vigtige for udviklingen som store Silicon Valley-firmaer, mener ekspert
“I’m dying here!”
Sådan tweetede en potteplante inde på Innovation Lab i Aarhus til sin ejer for små ti år siden, hver gang den manglede vand.
Med hjælp fra en simpel fugtighedsmåler og en internetopkobling havde man taget første skridt i en bevægelse, som vi ifølge Anders Sahl Hansen fra konsulenthuset Innovation Lab endnu stadig kun har set begyndelsen på.
Anders Sahl Hansen har gennem mange år studeret begrebet Internet of Things, der beskriver den hastigt stigende tendens til, at elektronik, software og sensorer bliver indlejret i fysiske objekter for at gøre dem “smarte”. Og for at gøre livet lettere for verdens travle forbrugere.
“Vi er stadig på det første stadie, hvor vi prøver at forstå, hvad vi kan anvende det til. Vores forståelse for teknologien og dens muligheder er stadig meget lille,” siger han.
Toppen af isbjerget
Ifølge Anders Sahl Hansen vil der i 2020 være en omsætning på Internet of Things-markedet på knap ni billioner dollars, mens 212 milliarder ting vil være koblet på internettet. Og det kan være alt fra en væg, der kan måle fugtskader, til en kaffemaskine, der tænder, når du rejser dig fra sengen.
“I den bygning, du sidder i, er der stort set intet, der ikke kunne øge sin værdi ved at komme på internettet. Vi er først nu begyndt at kradse hul på, hvad Internet of Things betyder,” siger han.
Anders Sahl henviser til Amazons nye Dash Button, der kobler dit hjem direkte til den uendeligt store internetbutik. Ved et enkelt tryk på en knap placeret ved eksempelvis vaskemaskinen, bestilles der automatisk nyt vaskepulver.
I samme boldgade bevægede Google sig sidste år endnu længere ind i folks privatsfære, da de opkøbte Nest, der producerer små intelligente termostater, der automatisk justerer indeklimaet i hjemmet.
“Fremtidens internet foregår i hjemmet, så en virksomhed som Google er nødt til at have en fysisk placering. Med opkøbet af Nest blev de i stand til at logge vores adfærd i hjemmet også! Google er så at sige kommet indenfor, og hvis de først får hul på bylden, så kan det blive den platform, hvorfra du styrer hele dit hjem,” siger Anders Sahl Hansen.
Plug and play
Men det behøver ikke at være store spillere som Google og Amazon, der driver udviklingen. Teknologien er efterhånden så billig og tilgængelig, at de fleste kan lave deres egne intelligente apparater.
“Internet of Things er blevet demokratiseret. Man kan i dag bestille dele hjem fra kina i en slags plug and play-løsninger og lave sin egen intelligente kaffemaskine, der starter, når du forlader soveværelset,” siger Anders Sahl Hansen.
Ifølge Anders Sahl Hansen er det en udvikling, der i høj grad drives af glade amatører.
“Internet of Things er i dag drevet af folk, der sidder i deres garager og bygger eller koder noget, som de så lægger ud til fri afbenyttelse, og det har store firmaer som General Electrics også opdaget,” siger han med henvisning til General Electrics succesfulde internetplatform Quirky, der faciliterer og finansierer gode forretningsidéer.