Dronelevering har været undervejs i nogen tid nu. Men regler bliver ved med at spænde ben. Derfor kommer nu: den fortovsrullende leveringsrobot
Åh. De mange droneregler gør ikke livet nemt for de mange virksomheder, der gerne vil levere pakker og pizzaer med de flyvende robotter. Så i stedet for at bruge energi på at finde huller i dronelovgivningen har en ny startup med blandt andre Skype-milliardæren Janus Friis bag roret besluttet sig for i stedet at rulle selvkørende leveringsrobotter ud på fortovene.
Her på redaktionen er vi egentlig ret vilde med ideen. Men for at lege djævlens advokat har vi alligevel en række spørgsmål, som vi har forsøgt at finde svar på.
For det første. Er det så lige rundt om hjørnet, at vi skal dele de danske fortove med ikke bare vildfarne turister, mødre med barnevogne og motionsløbere, men også tage hensyn til små robotter, der skal levere ting fra dør til dør?
Det korte svar er: Ikke lige nu. Meeen men men. Starship Technologies, som er firmaet bag leveringsrobotterne, har store planer. Til at starte med har Janus Friis og den estiske Ahti Heinla, der er danske Janus Friis’ medskaber, gang i at udrulle projektet i fem byer i England, Tyskland og Schweiz, og blandt de første kunder er danske JustEat. Derudover tester det tyske pakkeleveringsselskab Hermes, den tyske detailkæde Metro Group og den Londonbaserede madleveringsstartup Pronto.co.uk. Planen er dog, at den lille robot skal lanceres i USA – og herefter også i resten af verden. Gerne i løbet af 2016 eller 2017. Så måske er det ikke lige i morgen, at du skal tage imod en robot ved din dør, men det er heller ikke langt ude i fremtiden.
Men kører den ikke ind i ting?
Umiddelbart ikke. Robotten er styret ligesom en selvkørende bil. Den triller rundt på fortovet og navigerer via kamera og antenne. Den overholder færdselsreglerne – den stopper altså for rødt. Den kører med fodgængerhastighed. Og en operatør kan altid overtage kontrollen og navigere robotten via kameraøjnene, hvis det er nødvendigt.
Okay. Men kan tilfældige forbipasserende ikke bare åbne robotten undervejs og stjæle din Hawaii-pizza med ekstra ost?
Nix. Kunden beder om at få sendt noget i robotten via en app. Kunden kan overvåge hele turen via sin mobiltelefon. Robotten er låst på turen, og den kan først låses op, når kunden gør det via sin app. Og hvis nogen forsøger at stjæle undervejs, bliver det hele filmet, og robotten ringer selv til politiet.
Hvor langt kan den køre? Den leverer vel ikke en pakke langvejs fra?
Den leverer i en radius på cirka fem kilometer. På den måde vil pakken være fremme i løbet af en halv times tid fra lageret. Det betyder dog, at der skal være et lokalt pakkelager. Den er batteridrevet, og den kan faktisk køre i 2-3 timer på en enkelt opladning. Men den skal jo også hjem igen.
En halv time… For at få leveret en pizza? Bliver pizzaen så ikke kold? Mit foretrukne pizzeria ligger godt nok kun 20 minutter væk på gåben.
Det spørger vi også os selv om. Og det svar kan vi ikke give på nuværende tidspunkt. Men umiddelbart vil det nok tage lidt længere tid end de traditionelle JustEat-scootere.
Og så går den altså heller ikke på trapper. Så bor du på tredje, kan du ikke stå i din egen dør og vente på, at pizzamanden tager turen op ad trapperne. For leveringen foregår kun på gadeplan. Så trapperne må du selv tage – det skader vel heller ikke, når du nu alligevel har valgt at spise pizza til aftensmad.