Fransk firma har rullet datanetværk ud i Danmark, så bittesmå dimser kan komme på nettet og gøre verden til at bedre sted
Danmark har fået et nyt datanetværk. Det er langsommere end både 3g og 4g, det kan sende mindre data og er faktisk ikke beregnet til mennesker.
Det lyder måske ikke som en super god nyhed. Men spørger man folkene bag, er det trinbrættet, der for alvor vil udbrede internet of things.
Med det franske Internet of Things-netværk Sigfox, der netop er rullet ud i Danmark, kan man kun sende 12 byte data ad gangen. Ja. Det var 12 byte. Gå gerne din computer igennem for filer, der fylder så lidt. Du kan næppe finde én.
Men hvis man hverken kan se Stranger Things på Netflix eller sende snaps til sine venner via netværket, hvad i alverden skal man så bruge det til? Netværket er beregnet til, at man kan koble millioner af små dimser til, som kan sende små informationer. Det kan være sensorere, scannere eller trackere.
Læs også: Derfor kan dine løbesko ikke komme på nettet
Potentialet er i de små ting
Men var internet of things ikke noget med kaffemaskiner med skærme, der selv kan bestille de rigtige bønner hjem og penalhuse, der automatisk spidser blyanterne? Jo. Måske. Men spørger man Thomas Nicholls, kommunikationschef i Sigfox, ligger det helt store potentiale for teknologien gemt i de helt små ting.
“Glem alt om gadgets. Internet of Things handler ikke om gadgets. Det handler om at gøre livet bedre. Det er ikke, at man hele tiden skal lege med forskellige skærme og interagere med dem,” siger Thomas Nicholls og forklarer,
“Det, vi ruller ud, er ligesom et forlænget øre. Det kan høre meget meget små beskeder, der bliver sendt med meget lidt energi. Det kan opfange beskeder fra ting, som bruger meget meget lidt strøm til at kommunikere,” siger han.
Han nævner blandt andet landbrug, forsikringsbranchen, vand- og energiområdet som oplagte områder, hvor man kan tage Internet of småthings i brug. For når man kan måle selv små udsving i luftfugtigheden, temperaturer eller Co2-niveauet, kan man på en helt anden måde være forberedt på fremtidige ændringer eller justere, hvis det er nødvendigt.
Læs også: Smarte dimser får deres eget teleselskab
Skal kun virke, når der er nyt
I Danmark er det IoT Danmark, der står for at destribuere Sigfox-internettet. De dækker nu geografisk hele landet på nær Bornholm.
“Det er sensorer i alle former og størrelser. Der er ikke ret mange, der har forstået dybden i det, og hvad potentialet egentlig er,” siger Daniel Bachman, CEO i IoT Danmark.
For når en lille dims ikke nødvendigvis skal kommunikere konstant, og når man kun skal interagere med den, når der er et problem, er der ingen grund til, at den står og søger efter dækning fireogtyve syv. I stedet kan den nøjes med at give et lille signal og sende data, når der er et udsving, man skal være opmærksom på. Og så kan man også forlænge batterilevetiden markant.
“Det, at man gør tingene så simple, ændrer de forretningsmodeller, man kan komme på. Nest-produkterne (inteligente termostater til radiatorer, red.), der blev købt af Google, blev aldrig solgt ret meget. For man skal skifte batterier ret ofte. Hvis man skal have et forbundet device, skal man ikke have dårligere batterilevetid end det, man erstatter den med,” siger Thomas Nicholls.
Mere simpelt en mobilnettet
Det handler derfor for Sigfox om at simplificere det, der hidtil har fungeret kompliceret. Et netværk, der kun sender den nødvendige data. Og derfor vil det ikke give mening at koble eksempelvis en vandaflæser på et telenetværk. Samtidig ville man med al sandsynlighed skulle købe sim-kort eller lignende, så dimsen kan kobles til.
Læs også: Fransk firma indtager Danmark med mobilt “smalbånd”
“En mobiltelefon er lavet til, at vi alle kan gå på nettet eller ringe til hinanden. Det er komplekse netværk, der er rullet ud. Men når man tilbyder avanceret multimediekommunikation, skal man også have et avanceret netværk, og forbindelsen skal altid være oprettet til netværket,” siger Thomas Nicholls.
Han forklarer, at det blandt andet er derfor, en mobiltelefon holder dårligere strøm i dag end for 10 år siden, og derfor, at det er for kompliceret at koble en lillebitte sensor, der sidder og måler vandstand til en almindelig telemast.
Antennerne fra Sigfox ser bestemt heller ikke fancy ud. De ligner faktisk nærmere noget, der er taget fra fortiden frem for fremtiden. Men ikke desto mindre har de en rækkevidde på over 100 km. Hvis altså signalet er uforstyrret. Derfor skal de helst sidde så højt placeret som overhovedet muligt.
Signalet kan ikke jammes
Systemet fra Sigfox har desuden en anden fordel sammenlignet med det klassiske internet of things.
Et af de store problemer for eksempelvis alarmsystemer er, at man for relativt få penge kan købe en GSM jammer på Ebay. (GSM jammer er en dims, der blokerer telemasters signal til mobile enheder, red.). Hvis man er indbrudstyv, kan man derfor blokere signalet til alarmsystemet, så der ikke kan kommunikeres til ejeren, når alarmen går i hjemmet.
Læs også: Smart lys skaber smarte byer
Her kan et netværk som Sigfox bruges som backup. For netværket er ikke ip-baseret.
“Hvis en GSM-jammer er slået til, og signalet til telefonen er væk via det almindelige netværk, er alarmen intelligent nok til at slå over på Sigfox-netværket og stadig sende en rapport til husets ejer. Det er derfor sværere at være indbrudstyv,” siger Thomas Nicholls.
Og så er netværket altså bedst egnet til at give besked, når noget afviger fra normalen eller fra det, man har indstillet dimsen til.
“Vi vil kun have besked, hvis der er noget, der afviger. Hvis temperaturen i et rum skal være mellem 18 og 23 grader, vil vi kun have besked, hvis den ikke er det,” siger Daniel Bachman.