I jagten på et nyt produkt, der slår konkurrenternes, glemmer mange virksomheder at undersøge, hvad de virkelige udfordringer med deres produkt er.
Du ser et problem ved dit produkt, og du løser det så hurtigt som muligt – job well done. Eller hvad?
“Der er en tendens til at folk stormer ud og prøver at løse en opgave så hurtigt som muligt. Men før du kaster dig ud i en løsning, så kan der være stor værdi i at træde et skridt bagud og finde andre perspektiver på den opgave, du skal løse,” det siger innovationshelten Thomas Wedell-Wedellsborg. For mange gange viser det sig nemlig, at det kan være et helt andet problem, du skal finde en løsning på.
“Innovation handler ikke om at få 200 ideer om dagen, men om evnen til at kunne reframe problemet og få et nyt perspektiv på, hvad problemet egentlig er. Det fungerer også som en idegeneration, da man typisk opdager nye løsninger undervejs,” siger han.
LÆS OGSÅ: Når historier og science fiction overbeviser ledelsen
Thomas Wedell-Wedellsborg rådgiver fra sin base i New York nogle af verdens største virksomheder i innovation og han står bag bogen ‘Innovation as Usual. Sidste år blev han indlemmet på HR Magazines lister over ‘Top 20 International Thinkers’.
Hele pointen med den ekstra refleksion, forklarer Thomas Wedell-Wedellsborg, er at komme nærmere kundernes behov og lave innovation, der har brugerne for øje.
Gør som Samsung – forvir’ dine brugere
Samsung er en af de virksomheder, der er gået langt for at lave brugercentreret innovation, og blandt de mange innovationsafdelinger Wedell-Wedellsborg har besøgt, er Samsungs, én af de få, der gør det godt og får gode bundlinjeresultater.
I erkendelse af, at Samsungs brugere har forskellige behov, alt efter hvor i verden de befinder sig, oprettede virksomheden flere såkaldte ‘Product Innovation Teams’ rundt omkring i verden. Det gjorde dem i stand til at forstå de lokale markeder og til at lave produkter, kunderne havde brug for, fortæller Thomas Wedell-Wedellsborg.
Samsung gav sine brugere en iPhone
Firmaet benyttede bl.a. en metode, der kaldes Gonzo Ethnography – en mere eksperimenterende måde at lave brugertest af produkterne. Samsung betalte en lille gruppe mennesker for at prøve en ny telefon i en måned, fortæller Thomas Wedell-Wedellsborg. Halvdelen byttede deres iPhone ud med en Samsung, og den anden halvdel gik fra Samsung til iPhone. Ved at følge brugerne tæt undervejs, fandt Samsung blandt andet ud af, at brugerne havde svært ved at overføre data fra deres gamle telefon til deres nye Samsung. Et problem som Samsung rent faktisk troede de havde løst forinden.
LÆS OGSÅ: Ny innovations-boss: Følelser er vigtigere end strategi
Flere testpersoner afslog at være med i eksperimentet og dermed flere tusind kroner, da de var bange for at miste deres data. Det gav nogle tydelige svar for Samsung og det er netop ved at bringe forbrugerne ud i ubehagelige situationer, at man får de svar, man søger, fortæller Thomas Wedell-Wedellsborg.
“Tanken er at tage en mere aktiv tilgang og lave eksperimenter, der bevidst går efter at skabe forandring – og måske endda forvirring – for forbrugerne og den måde, de anvender ens produkter. Man skal have folk til at føle lidt ubehag i situationen. Det er der, man ofte begynder at få nye indsigter,” siger han.
Tinder for hunde løser adoptionsproblem
Mange gange kan man også løse et umiddelbart omfattende problem, ved blot at løse én del af problemet, fortæller Thomas Wedell-Wedellsborg og kommer med et eksempel.
I USA bliver der hvert år indleveret 4 mio. hunde på internater af familier, der ikke ønsker dem mere. Desværre er der langt fra lige så mange, der vil adoptere hundene, så internaterne står med et problem, da de mangler godt 1 mio. adoptivfamilier hvert år. Ved at spørge folk, hvorfor de ikke adopterede en hund, fandt man ud af, at det ofte handlede om, at det rent praktisk var for svært at finde en hund, man ville have.
Løsningen blev en form for Tinder for hunde, BarkBuddy, hvor interesserede kan swipe frem og tilbage mellem hundene i en app. Den opfindelse øgede antallet af adopterede hunde og er ifølge Thomas Wedell-Wedellsborg, et godt eksempel på et produkt, der er kommet til verden ved at tænke anderledes og undersøge, hvad en del af problemet rent faktisk er.
Tænk først – skil dig ud bagefter
Et mål for mange innovationsspecialister er selvsagt at finde på et produkt, der adskiller sig fra konkurrenterne, men i mange tilfælde skal man ikke tænke differentiering med det samme.
“Man må ikke starte med at tænke på differentiering. I det sekund man spørger, hvordan man kan lave noget anderledes end konkurrenterne, så begynder man at finde på mærkelige ting, man ikke nødvendigvis skal bruge. Man skal finde ud af, hvad der er relevant for ens kunder og så kan man bagefter finde ud af, hvordan man får det markedsført,” siger Thomas Wedell-Wedellsborg.
LÆS OGSÅ: I Silicon Valley er designere lige så vigtige som ingeniører
Han nævner det internetopkoblede køleskab som et eksempel, på at man vil koble produkt og ny teknologi sammen, uden at have øje for, hvad forbrugerne vil have, og hvad de egentlig kan bruge sådan et køleskab til. I over ti år er forbrugerne blevet stillet i udsigt, at deres køleskab inden for få år, selv kan bestille mælk, når man er løbet tør. Men indtil videre, siger Thomas Wedell-Wedellsborg, er det ikke blevet til meget mere end fremtidsvisioner på det brede marked.
Husk: kunder får ikke gode ideer
Når man brugertester, så er det vigtigt at huske, at det ikke er forbrugerne, der får ideerne, siger Wedell-Wedellsborg.
Og derfor, forklarer han, er de klassiske fokusgruppe-interviews langt fra tilstrækkelige. For forbrugerne ved ikke, hvorfor de reagerer, som de gør, så det må virksomhederne ved selvsyn ind og analysere på, forklarer han.
“I forhold til brugerinddragelse er det faktisk sjældent, at firmaer får gode ideer fra deres kunder. Kunderne forstår deres egen hverdag, men de forstår ikke, hvad firmaet kan – og den forståelse er i høj grad en nødvendig del af ligningen. Kunsten er at tage medarbejdere, der forstår hvad firmaet kan og sørge for, at de også får en dyb forståelse af kundernes hverdag. Det er i det krydsfelt, de bedste ideer opstår. Hvis man bare spørger sine kunder om ideer, bliver resultatet som regel noget tyndbenet,” siger han.