Google træder nu også ind på det voksende marked for videotelefoni. Samtidig vil EU til at regulere markedet, der befinder sig i en gråzone inden for teleudbydere
Det bliver nu lige en tand sværere for dig, når du skal vælge, hvilken app du skal video-sladre med din bff i Australien eller dine børn skal video-telefonere med sine bedsteforældre i Jylland.
I går lancerede Google deres DUO-tiltag, som bliver endnu en app i vrimlen inden for online videotelefoni-tjenester.
Onlinegiganten skal nu konkurrere med tilsvarende tjenester, som Skype fra Microsoft, Facetime på Apple-produkter, Snapchats Videochat, WhatsApp fra Facebook og gode gamle Viber.
Google skriver i deres lanceringspressemateriale, at de vil ind på markedet på trods af, at de i juli offentliggjorde en undersøgelse, hvor de fandt frem til, at ca halvdelen af den online brugermasse aldrig foretager online videoopkald på deres mobiltelefoner.
Google DUO-Appen markedsfører sig blandt andet på, at du nu kan tale med dine venner uden at bekymre dig om, om I sidder med det samme device, som blandt andet er en af de udfordringer Facetime-brugere har. Desuden har DUO-app’en en funktion, der hedder “knock knock”, som vist er et af Googles forsøg på at adskille DUO fra konkurrenterne. Med Knock Knock kan modtageren af et opkald, se livestreaming af den der kalder op, inden de vælger at besvare opkaldet.
En highlevel strategisk satsning
Ekspert i innovation i teleindustrien Claus Berthou Madsen vurderer, at Google har to gode grunde til at lancerer DUO. Og begge skal findes på et højt strategisk niveau, selvom han dog undrer sig lidt over tidspunktet.
“Jeg kan kun forestille mig, at der ligger to ting bag Googles DUO-satsning. Begge er på strategisk niveau,” siger han.
“Den første grund er, at Google har brug for at kunne konkurrere på videotelefoni-området. Apples Facetime-produkt, er for eksempel så intuitivt for brugerne, at det er smeltet sammen med deres dagligdag. Og brugerne skal ikke tage stilling til om de skal bruge appen, de gør det bare,” siger Claus Berthou Madsen.
Ifølge ham har Google brug for at få sådan et produkt ind i deres produktportefølje også. Han peger på, at de allerede har forsøgt med Hangouts og GooglePlus, men ingen af delene er rigtig lykkedes for dem.
“Den anden grund, jeg kan forestille mig, er at både Apple, Facebook og Google i øjeblikket satser stort på Augmented Reality (AR) og Virtual Reality (VR). Hvis du formår at skabe en intuitiv kommunikationsplatform, der har mange brugere, så har du et stabilt fundament til at videreudvikle en ny teknisk platform, som augmentet reality for eksempel er. AR bliver en del af din telefon og en del af de mainstream AR/VR devices, som kommer på markedet inden længe,” forudser han.
Claus Berthou Madsen peger på, at lanceringen af Google Duo er en del af kapløbet om at sætte sig på det gryende marked for VR og AR. Det selskab, der har flest aktive brugere på deres mobil app, har adgang til flest mulige brugere af den nye teknologi, og har derfor større sandsynlighed for få mange kunder der både køber og benytter deres AR/VR udstyr.
Et marked der skal EU-reguleres
Men markedet for videotelefoni er en størrelse, der befinder sig i en gråzone.
Mange af de omtalte udbydere er ejet af amerikanske gigantvirksomheder, og der bør reguleres på området, så det passer til europæisk lovgivning. Det mener de store europæiske teleselskaber, der er bange for at konkurrencen for telekommunikation bliver skævvredet og deres forretning undermineres af de online-tjenester.
EU-Kommissionen går derfor nu ind i sagen og lægger ifølge Berlingske Business op til, at markedet for onlinetjenester, der tilbyder muligheden for video-samtaler, skal betragtes som traditionelle teleselskaber og altså reguleres på samme måde.
De nye lovkrav, som efter sigende bliver fremlagt i løbet af september, vil blandt andet sørge for, at de “nye” tjenester for onlinekommunikation følger de europæiske regler for sikkerhed og fortrolighed, blandt andet i form at leve op til anmodninger fra efterretningstjenester og i deres måde at behandle brugernes data.