Iværksættere verden over sværger til en ny metode, der kan spare virksomheder for at bruge penge og tid på endnu en kommerciel fiasko. Nu har Egmont også taget det såkaldte ‘pretotyping’ til sig.
Hvis man har fulgt bare en lille smule med i Silicon Valley det seneste år, har man ikke kunnet undgå at høre om pretotyping. Metoden, som er udviklet af den tidligere Google-chef Alberto Savoia, går i al sin enkelthed ud på at finde ud af, om der overhovedet er et marked for et potentielt, nyt produkt – inden man sender det ud til forbrugernes nådesløse vurdering.
Nu begynder danske firmaer så småt at forsøge sig med pretotyping. Senest har Egmont Koncernen eksperimenteret med innovationsmetoden i forbindelse med lanceringen af et nyt magasinformat. Det fortæller Maz Spork fra Egmont. På tre dage lavede Maz og hans hold en såkaldt pretotype på det ikke-eksisterende magasin og satte det “til salg” på nogle af Egmonts mange forskellige online-magasiner.
“Pretotyping gør os i stand til at lave hundrede nye produkter om året i stedet for ti. Og vi bruger ikke særlig meget tid på de ukommercielle ideer, før vi slagter dem”.
“Vi kunne med det samme aflæse, hvor mange af vores eksisterende læsere, der klikkede på købsknappen. Og da vi havde møde med ledelsen to dage senere, kunne vi så vise, at der var en interesse,” fortæller Maz Spork.
Og det er en kæmpe fordel for en stor virksomhed som Egmont, vurderer han.
“Vi er et stort selskab, der prøver at overleve i en presset medieindustri ved at have mange forskellige produkter. Men vi kan ikke oprette en fokusgruppe, hver gang vi skal afprøve en ny idé. Pretotyping gør os i stand til at lave hundrede nye produkter om året i stedet for ti. Og vi bruger ikke særlig meget tid på de ukommercielle ideer, før vi slagter dem”, siger Maz Spork.
Hver femte fejler
Og ser man på statikkerne lader der til at være god grund til at pretotype. Kun hver femte af alle produkter, der bliver lanceret på det vesteuropæiske marked, bliver en kommerciel succes, fastslår en ny rapport fra konsulenthuset Nielsen.
De mange forliste projekter koster virksomhederne millioner af arbejdstimer og kroner i produktions- og marketingomkostninger, fordi virksomhederne og iværksætterne for sent opdager, at deres idé ikke havde et marked. Det forklarer, Tim Vang, CEO i Pretotyping ApS og Accelerator-ansvarlig på Københavns Erhvervs Akademi (KEA).
Til dagligt rådgiver han virksomheder i pretotyping og har i løbet af de seneste år uddannet over 500 såkaldte pretotypers i Danmark.
“Pretotyping handler om meget hurtigt og med en meget lav omkostning at finde ud af, om der er købere til dit produkt eller din service, inden du begynder at udvikle det. Det gør du groft sagt ved at sætte dit produkt på markedet uden, at kunden opdager, at det endnu ikke eksisterer,” forklarer Tim Vang.
Ikke en magisk pille
Pretotyping er velegnet til start-ups, fordi de mindsker risikoen for at tabe penge, forklarer Tim Vang. Og store virksomheder kan ligeledes blive mere entreprenante og agile.
Men metoden er ikke en “magisk pille”.
“Man skal ikke tro, at pretotyping erstatter alt arbejdet med at lancere, markedsføre og udvikle et produkt. Det kræver stadig hårdt arbejde”, siger Tim Vang.
Foto: www.rtco.org