Det er et globalt problem, at virksomheder ikke tænker megatrends ind i deres strategi, mener ekspert. Også selvom de små, uforudsigelige forandringer hele tiden lurer om hjørnet
Forandringsprocesser, omstillinger, fleksibilitet og tilpasning. Virksomheder leder konstant efter omstillingsparate kandidater og change management-profiler, der skal “drive forandringerne”, som konstant og hele tiden er på dagsordenen i erhvervslivet. Men ikke nok med det, samtidig skal en stærk strategi bygget på et solidt fundament danne DNA’et og de langtidssigtede planer – ti år ud i fremtiden.
Hvis du synes, at det lyder uoverkommeligt, så er du ikke alene. Når det kommer til at tænke langsigtet, har mange ledere nemlig sat hælene i.
Men den går ikke ifølge Johnny Hassinggaard Jensen, administrerende direktør i konsulenthuset TMI.
“Det er uagtet af, hvor lang tid det egentlig tager at udvikle produkter, lave nye koncepter, ændre tiltrækning af personprofiler og vilkår. Det tager jo mere end et år. Det tager jo mere end tre år. Det tager jo måske op imod de ti år. Derfor skal man i høj grad kigge ind i de megatrends der er fremherskende for de næste 15-20 år, forklarer han.
Megatrends er nemlig en vigtig del af forretningsudvikling, og det er et globalt problem, at virksomhederne ikke tænker dem ind i deres strategi.
“Det er en global udfordring, at forsvindende få virksomheder, egentlig lever op til den omstilling der er i samfundet. Men det betyder også, at der er mulighed for en markedsfordel. Virksomheder kan skabe sig en konkurrencemæssig fordel ved både at være agile i nuet, men også ved at tænke mere end tre år frem,” forklarer han og fortsætter:
“Virksomhederne skal hele tiden være et skridt foran, så deres evne til at udvikle deres produktpalette, prisstrategier og deres samarbejde med kunder. Det er helt centralt at tage megatrends ind som en del af virksomhedens udvikling. Nærmest uanset hvilke megatrends vi peger ud, så vil de få betydning for os, i vores salgsorganisationer.”
Succes i dag, fiasko i morgen
Tre af de megatrends der påvirker salgsverdenen lige nu, er acceleration, individualisering og kommercialisering. Og de stiller store krav til virksomhedernes agilitet. Derfor skal virksomheden ikke regne med, at deres salgskoncepter fra denne måned, holder i den næste.
“Kravet til forretningsudvikling bliver enormt stort. På grund af den acceleration der er i samfundet, vil forretningskoncepterne kun være kortvarige. Det er et krav fra kunderne, at får naboen eller konkurrenten ét, så vil kunden have noget helt andet,” fortæller Johnny Hassinggaard Jensen og fortsætter,
“Hastighed er lige ved at overgå fra at være en megatrend til at være et vilkår, der er i en globaliseret verden. Jeg hører ofte forretningsfolk sige, det det kommer til at gå hurtigere de næste 2 år end end det har gjort de sidste 10 år.”
Johnny Hassinggaard Jensen påpeger, at man blandt andet kan se individualiseringen i den måde den yngre generation Y agerer i forhold til sin omverden. Det er en generation der er kendetegnet ved mange perifære relationer, og for at være meget orienteret omkring sig selv og sin karriere. Og det vil have betydning fremadrettet.
“Vi ved, at vi bliver mere og mere individuelt orienteret, og så virker generelle salgskoncepter ikke. Folk vil have noget, der er produceret specielt til dem. Det vil sige, at de koncepter, som kan holde i to-tre år i dag, dem skal vi i langt højere grad være klar til at skræddersy til den enkelte virksomhed eller forbruger.”
Det gælder ikke kun virksomhedens produkter, men også den kommunikation man har med sine kunder.
“Hvis vi kigger på noget som kundeservice, så har vi en interaktion mellem flere forskellige typer megatrends. Den ene er individualisering, vi skal føle os specielle, vi er stort set det vigtigste i hele verden. Det næste, er hastighed og tilgængelighed, det har en kæmpe indflydelse på kundernes tilfredshed.”
Kunderne stiller i dag større og større krav til virksomhedens tilgængelighed og hurtig respons.
“Det er helt evident. I takt med at vi er online hele tiden, så har vi også en forventning til, at hvis vi får en god idé lørdag nat kl. 3, så kan vi få det løst her og nu.”
Få hjælp af generation Y
Det kræver en hel del innovativ kapacitet at leve op til den tilpasning som megatrends dikterer. Og det mener Johnny Hassinggaard Jensen ikke nødvendigvis eksisterer hos lederen.
“Hvis man kigger på summen af den innovationskapacitet der er i en virksomhed, så sidder den jo sjældent udelukkende på lederne. Den sidder på samtlige medarbejdere i virksomheden. Evnen til at inddrage medarbejderne i sin innovation er helt central, specielt hvis man kigger på alderssammensætningen i virksomheden.”
Han fortæller at 50% af arbejdsstyrken på arbejdsmarkedet består af generation Y. Og det er dem lederne skal trække på, når virksomheden skal være innovativ.
“Generation Y er kendetegnet ved, at de sjældent er placeret i topchefposterne, fordi de ikke har nået den alder endnu. Til gengæld besidder de en kapacitet, som dem på topposterne ikke har, i forhold til teknologisk forståelse,” siger Johnny Hassinggaard Jensen og tilføjer,
“Det er nødvendigt, at virksomheder indordner sig på at spørge de mennesker i organisationen, som rent faktisk har kompetencerne, og folk som er langt mere vidende end de selv er på de her områder.“