Har du også overvejet kopi-innovation?

16. August 2016

Rocket Internet er gennem skamløs plagiering og hårdt arbejde blevet et af Europas største håb i den digitale økonomi. Her er succesformlen

Det var i juledagene i 1998, at Oliver Samwer og hans to brødre begyndte at snakke om, hvor interessant det dengang unge amerikanske firma eBay var. Brødrene havde kort tid forinden været i San Francisco og nøje observeret de forskellige start-up trends i Silicon Valley. De lagde mærke til, at mange allerede på det tidspunkt havde taget eBay til sig. Men det var nu ikke online-auktioner i sig selv, de fandt så fascinerende. Det interessante ved eBays koncept var, at firmaet endnu ikke eksisterede hjemme på det tyske marked.

Godt tre måneder senere blev Alando født. Bestående af de tre Samwer-brødre, et par kammerater, og med Olivers universitetsprofessor ombord som rådgiver og angel investor var det startskuddet til Europas bedste bud på en rival til de mange Silicon Valley-virksomheder, som allerede dengang dominerede internettet.

Efter blot 100 dage på markedet i Tyskland fik eBay øjnene op for, hvad der var sket. De var blevet kopieret én til én og overhalet indenom af Alando.

eBay kunne vælge at prøve at konkurrere med deres egen forretningsmodel eller komme til lommerne. Auktionshuset valgte det sidste og pungede ud. 43 millioner dollars kunne Samwer-brødrene og deres partnere sætte ind på kontoen efter det lille eventyr.

Læs også: Matematiker: “Eksponentielle guruer skal læse på lektien”

Berygtet – ikke berømt
I startup-kredse er de tre advokat-sønner fra Køln med den selvsikre mellemste bror Oliver i spidsen mere berygtede end berømte. Gennem deres virksomhed Rocket Internet har de nemlig specialiseret sig i at kopiere gennemtestede og lukrative koncepter samt at føre dem ind på nye markeder. Med stor succes. Ved børsnoteringen i Frankfurt i 2014 rejste Rocket knap 12 milliarder kroner, hvilket er rekord i europæisk sammenhæng.

Dermed skiller virksomheden sig ud i en verden, hvor Elon Musk-typer og radikal innovation ofte opstilles som efterstræbelsesværdige idealer med en værdi i sig selv. Rocket Internet blæser på startup-coolness, bordfodboldborde og kreative mødelokaler. I stedet handler det om at bygge noget profitabelt og at gøre det hurtigt. Ingen grund til at opfinde den dybe tallerken eller bruge dagevis på at tænke ud af boksen.

Mato Peri?, som har arbejdet sammen med Oliver Samwer, har udtalt til Forbes, at “Ollie er 1000% intens, 0% bullshit og 100% rationel.”

“Han plejede at sige, at der kun er et firma i hele verden, som kan gøre ting, vi ikke kan gøre, og det er CIA,” lyder karakteristikken blandt andet.

Spørger man hovedpersonen selv, så forklarer han, at han er mere interesseret i at bygge end at opfinde.

“En bro er en bro uanset, hvor du er. Vi er konstruktionsfirma,” har han sagt til The Economist.

Der findes flere vigtige aspekter i en succesfuld startup, lyder kongstanken bag Rocket. Grundidéen skal selvfølgelig være god, men samtidig har man brug for viden og kapital. Med et etableret firma, der kan levere de to sidste ting, og en gennemprøvet idé, har man – i hvert fald på papiret – en vinder

Den opskrift garneres med unge erhvervstalenter og konsulenter, der lokkes fra steder som McKinsey og Boston Consulting Group gennem lønforhøjelser og aktieudsigter.

Læs også: Verdens vildeste virksomheder vil forandre verden

Byg en platform på et halvt år
Den tidligere topchef Florian Heinemann, der blandt andet har været en nøglefigur i Zalandos succes, har løftet noget af sløret for Rocket-strategien i et interview med Wired.

“Vi tager et systematisk blik på de modeller, der allerede er derude, og så ser vi på om de passer til vores kompetencer og er store nok til, at det er værd at forfølge for os.”

Det er ikke ved at lave lange analyser, at Rocket beslutter sig for, hvilke nicher man vil kaste sig over. Derimod er det gennem et fokus på ‘strukturelt bæredygtige forretningsmodeller’, hvor udgiften ved at erhverve en kunde kan blive tjent ind igen i løbet af ‘en fornuftig tidsramme’.

Ifølge den tidligere topboss er et halvt år cirka så langt, tålmodigheden rækker for Samwer-klanen.

“Hvis du bruger penge på at tiltrække en kunde, så skal denne kunde hjælpe til med at betale for infrastrukturen efter et halvt år,” siger han til tech-mediet.

Hvis det ikke sker, så er tålmodigheden som regel kort.

“Så lukker vi forretningen,” siger Heinemann.

Alando, Zalando, Lazada
De mange millioner, som de tyske brødre fik af eBay omkring årtusindskiftet gik til at starte endnu flere kopier. De skabte blandt andet en tysk kopi af Facebook, StudiVZ, som i overraskende mange år leverede solid SoMe-modstand til Zuckerbergs stalker-portal.

Kan du huske den irriterende Crazy Frog-sang? Den stod de tyske brødre også bag gennem deres mobilringetone-virksomhed Jamba!, som blev startet i 2000 og solgt få år senere til kæmpe-profit. En kopi af det amerikanske deal-site GroupOn har tyskerne også i deres portefølje af succesfulde salg.

Mens Alexander, Marc og Oliver er flittige, når det kommer til at starte virksomheder, så virker det som om, at der er en vis skødesløs symbolik i navnene på kopi-virksomhederne. Alandos efterfølger hedder eksempelvis Zalando – som en slet skjult henvisning til forbilledet, amerikanske Zappos.

Rocket Internet står også bag Lazada. Et firma som kun de færreste i Europa kender, men som er ved at opnå en status som Amazon i Sydøstasien.

En stor del af Lazada blev i april købt af Alibaba. En handel til en værdi af mere end seks milliarder kroner. Knap en milliard fik Rocket Internet ud af at sælge en del af sin aktiepost til den kinesiske net-gigant. Rocket bevarer dog stadig indflydelse i Lazada, der ser ud til at have kurs mod dominans på et interessant marked med mere en halv milliard potentielle kunder.

Som lejemordere
I et interview med en indisk startup-portal fortæller Sujal Shah, der tidligere har været direktør i et Rocket-ejet firma, hvordan Oliver er at arbejde sammen med.

“Oliver og hans hold er kun interesseret i hyper-udvikling og at ramme markedet. Hastighed og skalérbarhed. Jeg tænker på Oliver, som en form for finansiel ingeniør – det er noget, han har gjort mange gange før med hans myriade af klon-virksomheder over hele verden. Lige meget, hvad folk siger om hans stil – og jeg har hørt ting som ‘lejemorder’ og ‘hensynsløs’ – så lægger han ikke skjul på sine forventninger og sin ‘need for speed’.”

Danske Mads Bukholt er managing director hos satellit-virksomheden Cuponation. Han har også oplevet, hvad det vil sige at rubbe neglene i Rocket-regi.

”Min største udfordring var første gang, jeg arbejdede for Rocket Internet. Vi var et lille team med meget store ambitioner. Det var hårdt, og der var mange lange dage og nætter på kontoret, men samtidig var det enormt spændende, og det var det, der fik mig igennem de hårdeste dage. Vi fik lanceret en virksomhed som den hurtigste nogensinde i Rocket Internets historie på det tidspunkt. Hemmeligheden bag vores løsning var basalt set, at vi arbejdede meget mere, end andre kunne forestille sig at arbejde. Man kommer langt med den attitude,” siger han til Talentguiden.

Bedre end radikal innovation?
Det er dog langt fra alle, der har det samme positive syn på Rocket Internet. Selvom Berlin efterhånden har et af de bedste startup-miljøer i Europa, mener mange at det eneste, der foregår i byen er plagiering. Et renommé, som Rocket Internet med sine mere end 100 kloner har været med til at cementere.

“Du er ikke kommet i mål, før din web-app har en tysk klon, virker det til,” har TechCrunch-stifter Michael Arrington udtalt.

Flere analytikere mener heller ikke, at virksomhedens strategi er effektiv i det lange løb. Kopi-virksomhederne har grundet deres lave risiko heller ikke mulighed for at skabe et markant afkast. Det er ikke de såkaldte unicorns, som Rocket laver på deres startup-samlebånd. Det fik blandt 20 ud af de daværende 130 medarbejdere til at forlade firmaet i 2011 for i stedet at stifte en venturekapital-virksomhed.

En lignende medarbejderflugt fandt sted sidst i 2015, denne gang var det dog de øverste indenfor områder som økonomi, HR, teknologi og PR som forsvandt. Ligeledes sagde bestyrelsesformand Lorenzo Grabau, der var indsat af hovedinvestoren, det svenske investeringsselskab Kinnevik, farvel. Det blev tolket som et udtryk for manglende tillid fra Kinnevik. Aktiekursen dykkede heftigt, og det skabte en generel usikkerhed omkring firmaet, som stadig står på.

I sidste måned kom så nyheden om, at Rocket Internet udvider fokusområdet fra e-commerce til finansielle online-services gennem et samarbejde med FinTech Group.

Så nu er spørgsmålet bare, hvornår vi ser en MobilePay med Rocket-fingeraftryk.

Asser Bøggild Christensen

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

read more
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

read more
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

read more

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser