Rocket Internet er gennem skamløs plagiering og hårdt arbejde blevet et af Europas største håb i den digitale økonomi. Her er succesformlen
Det var i juledagene i 1998, at Oliver Samwer og hans to brødre begyndte at snakke om, hvor interessant det dengang unge amerikanske firma eBay var. Brødrene havde kort tid forinden været i San Francisco og nøje observeret de forskellige start-up trends i Silicon Valley. De lagde mærke til, at mange allerede på det tidspunkt havde taget eBay til sig. Men det var nu ikke online-auktioner i sig selv, de fandt så fascinerende. Det interessante ved eBays koncept var, at firmaet endnu ikke eksisterede hjemme på det tyske marked.
Godt tre måneder senere blev Alando født. Bestående af de tre Samwer-brødre, et par kammerater, og med Olivers universitetsprofessor ombord som rådgiver og angel investor var det startskuddet til Europas bedste bud på en rival til de mange Silicon Valley-virksomheder, som allerede dengang dominerede internettet.
Efter blot 100 dage på markedet i Tyskland fik eBay øjnene op for, hvad der var sket. De var blevet kopieret én til én og overhalet indenom af Alando.
eBay kunne vælge at prøve at konkurrere med deres egen forretningsmodel eller komme til lommerne. Auktionshuset valgte det sidste og pungede ud. 43 millioner dollars kunne Samwer-brødrene og deres partnere sætte ind på kontoen efter det lille eventyr.
Læs også: Matematiker: “Eksponentielle guruer skal læse på lektien”
Berygtet – ikke berømt
I startup-kredse er de tre advokat-sønner fra Køln med den selvsikre mellemste bror Oliver i spidsen mere berygtede end berømte. Gennem deres virksomhed Rocket Internet har de nemlig specialiseret sig i at kopiere gennemtestede og lukrative koncepter samt at føre dem ind på nye markeder. Med stor succes. Ved børsnoteringen i Frankfurt i 2014 rejste Rocket knap 12 milliarder kroner, hvilket er rekord i europæisk sammenhæng.
Dermed skiller virksomheden sig ud i en verden, hvor Elon Musk-typer og radikal innovation ofte opstilles som efterstræbelsesværdige idealer med en værdi i sig selv. Rocket Internet blæser på startup-coolness, bordfodboldborde og kreative mødelokaler. I stedet handler det om at bygge noget profitabelt og at gøre det hurtigt. Ingen grund til at opfinde den dybe tallerken eller bruge dagevis på at tænke ud af boksen.
Mato Peri?, som har arbejdet sammen med Oliver Samwer, har udtalt til Forbes, at “Ollie er 1000% intens, 0% bullshit og 100% rationel.”
“Han plejede at sige, at der kun er et firma i hele verden, som kan gøre ting, vi ikke kan gøre, og det er CIA,” lyder karakteristikken blandt andet.
Spørger man hovedpersonen selv, så forklarer han, at han er mere interesseret i at bygge end at opfinde.
“En bro er en bro uanset, hvor du er. Vi er konstruktionsfirma,” har han sagt til The Economist.
Der findes flere vigtige aspekter i en succesfuld startup, lyder kongstanken bag Rocket. Grundidéen skal selvfølgelig være god, men samtidig har man brug for viden og kapital. Med et etableret firma, der kan levere de to sidste ting, og en gennemprøvet idé, har man – i hvert fald på papiret – en vinder
Den opskrift garneres med unge erhvervstalenter og konsulenter, der lokkes fra steder som McKinsey og Boston Consulting Group gennem lønforhøjelser og aktieudsigter.
Læs også: Verdens vildeste virksomheder vil forandre verden
Byg en platform på et halvt år
Den tidligere topchef Florian Heinemann, der blandt andet har været en nøglefigur i Zalandos succes, har løftet noget af sløret for Rocket-strategien i et interview med Wired.
“Vi tager et systematisk blik på de modeller, der allerede er derude, og så ser vi på om de passer til vores kompetencer og er store nok til, at det er værd at forfølge for os.”
Det er ikke ved at lave lange analyser, at Rocket beslutter sig for, hvilke nicher man vil kaste sig over. Derimod er det gennem et fokus på ‘strukturelt bæredygtige forretningsmodeller’, hvor udgiften ved at erhverve en kunde kan blive tjent ind igen i løbet af ‘en fornuftig tidsramme’.
Ifølge den tidligere topboss er et halvt år cirka så langt, tålmodigheden rækker for Samwer-klanen.
“Hvis du bruger penge på at tiltrække en kunde, så skal denne kunde hjælpe til med at betale for infrastrukturen efter et halvt år,” siger han til tech-mediet.
Hvis det ikke sker, så er tålmodigheden som regel kort.
“Så lukker vi forretningen,” siger Heinemann.
Alando, Zalando, Lazada
De mange millioner, som de tyske brødre fik af eBay omkring årtusindskiftet gik til at starte endnu flere kopier. De skabte blandt andet en tysk kopi af Facebook, StudiVZ, som i overraskende mange år leverede solid SoMe-modstand til Zuckerbergs stalker-portal.
Kan du huske den irriterende Crazy Frog-sang? Den stod de tyske brødre også bag gennem deres mobilringetone-virksomhed Jamba!, som blev startet i 2000 og solgt få år senere til kæmpe-profit. En kopi af det amerikanske deal-site GroupOn har tyskerne også i deres portefølje af succesfulde salg.
Mens Alexander, Marc og Oliver er flittige, når det kommer til at starte virksomheder, så virker det som om, at der er en vis skødesløs symbolik i navnene på kopi-virksomhederne. Alandos efterfølger hedder eksempelvis Zalando – som en slet skjult henvisning til forbilledet, amerikanske Zappos.
Rocket Internet står også bag Lazada. Et firma som kun de færreste i Europa kender, men som er ved at opnå en status som Amazon i Sydøstasien.
En stor del af Lazada blev i april købt af Alibaba. En handel til en værdi af mere end seks milliarder kroner. Knap en milliard fik Rocket Internet ud af at sælge en del af sin aktiepost til den kinesiske net-gigant. Rocket bevarer dog stadig indflydelse i Lazada, der ser ud til at have kurs mod dominans på et interessant marked med mere en halv milliard potentielle kunder.
Som lejemordere
I et interview med en indisk startup-portal fortæller Sujal Shah, der tidligere har været direktør i et Rocket-ejet firma, hvordan Oliver er at arbejde sammen med.
“Oliver og hans hold er kun interesseret i hyper-udvikling og at ramme markedet. Hastighed og skalérbarhed. Jeg tænker på Oliver, som en form for finansiel ingeniør – det er noget, han har gjort mange gange før med hans myriade af klon-virksomheder over hele verden. Lige meget, hvad folk siger om hans stil – og jeg har hørt ting som ‘lejemorder’ og ‘hensynsløs’ – så lægger han ikke skjul på sine forventninger og sin ‘need for speed’.”
Danske Mads Bukholt er managing director hos satellit-virksomheden Cuponation. Han har også oplevet, hvad det vil sige at rubbe neglene i Rocket-regi.
”Min største udfordring var første gang, jeg arbejdede for Rocket Internet. Vi var et lille team med meget store ambitioner. Det var hårdt, og der var mange lange dage og nætter på kontoret, men samtidig var det enormt spændende, og det var det, der fik mig igennem de hårdeste dage. Vi fik lanceret en virksomhed som den hurtigste nogensinde i Rocket Internets historie på det tidspunkt. Hemmeligheden bag vores løsning var basalt set, at vi arbejdede meget mere, end andre kunne forestille sig at arbejde. Man kommer langt med den attitude,” siger han til Talentguiden.
Bedre end radikal innovation?
Det er dog langt fra alle, der har det samme positive syn på Rocket Internet. Selvom Berlin efterhånden har et af de bedste startup-miljøer i Europa, mener mange at det eneste, der foregår i byen er plagiering. Et renommé, som Rocket Internet med sine mere end 100 kloner har været med til at cementere.
“Du er ikke kommet i mål, før din web-app har en tysk klon, virker det til,” har TechCrunch-stifter Michael Arrington udtalt.
Flere analytikere mener heller ikke, at virksomhedens strategi er effektiv i det lange løb. Kopi-virksomhederne har grundet deres lave risiko heller ikke mulighed for at skabe et markant afkast. Det er ikke de såkaldte unicorns, som Rocket laver på deres startup-samlebånd. Det fik blandt 20 ud af de daværende 130 medarbejdere til at forlade firmaet i 2011 for i stedet at stifte en venturekapital-virksomhed.
En lignende medarbejderflugt fandt sted sidst i 2015, denne gang var det dog de øverste indenfor områder som økonomi, HR, teknologi og PR som forsvandt. Ligeledes sagde bestyrelsesformand Lorenzo Grabau, der var indsat af hovedinvestoren, det svenske investeringsselskab Kinnevik, farvel. Det blev tolket som et udtryk for manglende tillid fra Kinnevik. Aktiekursen dykkede heftigt, og det skabte en generel usikkerhed omkring firmaet, som stadig står på.
I sidste måned kom så nyheden om, at Rocket Internet udvider fokusområdet fra e-commerce til finansielle online-services gennem et samarbejde med FinTech Group.
Så nu er spørgsmålet bare, hvornår vi ser en MobilePay med Rocket-fingeraftryk.