Gode råd om ledelse behøver ikke at udspringe fra ledelsesmøder, workshops og aftenkurser. Under tilblivelsen af superheltefilmen Big Hero 6 lærte filminstruktør Chris Williams meget om sit team. Forretningskvinden Erica Dhawan giver perspektiv.
Filmproduktioner kan ofte være svære processer at styre, og det kræver en kyndig lederhånd at sikre, at de mange fagfolk på et filmset arbejder i takt. Derfor er der masser af tips i filmverdenen, man kan lære fra, mener Chris William, der står bag flere store Hollywoodproduktioner.
Blandt andet superheltefilmen Big Hero 6, der tilbage i 2015 var den første af sin art. Den var nemlig den første blanding af Disneys og Marvel Comics grafiske udtryk. Og netop den udfordring, det lagde på animationsfolkene bag filmen, gav filmens instruktør værdifuld læring. Instruktør Chris William omtalte projektet som en unik udfordring, da filmen blev lanceret, og to verdener skulle arbejde sammen.
Men hvad lærte Chris William og hans hold under tilblivelsen af en film, der blandt meget andet krævede en supercomputer og et computergenereret univers bestående af 83.000 bygninger, 260.000 træer og den bløde robot Baymax?
Samarbejdskultur. Det blev nøgleordet.
Dog anerkendte han også udfordringerne i forbindelse med filmen. Til et spørgsmål om samarbejdet fra publikum på Oscar-akademiet svarede Chris William:
”Samarbejde modvirker menneskets natur til en vis grad. Alle vil konstant gerne have at vide, at enhver tanke, de har, er guld værd. Men hvis alt, du får, konstant er nye tanker og idéer, rykker historien sig ikke”.
Men Big Hero 6 blev faktisk et tydeligt tegn på, at slutproduktet kan blive godt, når et team arbejder effektivt sammen. Filmen blev nemlig i 2015 blev tildelt en Oscar for bedste animationsfilm.
Det er dog ikke givet, at samarbejde fungerer let i enhver virksomhed. Derfor kan det være vigtigt at få de basale elementer i et godt samarbejde på plads.
Ifølge Erica Dhawan, direktør i innovationsfirmaet Cotential, kan samarbejdskultur nemlig være en udfordring i mange brancher. Og her kommer kommunikationsmønstre og interaktionen mellem medarbejdere ind i billedet. Derfor har Erica Dhawan samlet nogle af de vigtigste råd, der kan gøre samarbejdskulturen og kommunikationen mere flydende. Hendes fokus er på mere traditionelle virksomheder.
Forstå dine ansattes interesser
Det er vigtigt, at du som mellem- eller topleder forstår, at ”ansatte taler gennem deres position i virksomheden”, påpeger Erica Dhawan. Citatet er oprindeligt fra kommunikationsstrategen Leah Johnson, som har en fortid hos blandt andet Citigroup og Standard & Poors.
I forbindelse med samarbejde mellem to afdelinger er det væsentligt at have de underliggende mål, der driver opgaveløsning og initiativer, for øje. De afviger givetvis fra dem, din egen afdeling arbejder efter.
Fra finansverdenen kunne et scenarie eksempelvis indeholde følgende forskellighed i mål:
En sælgers kriterie for succes er at skabe en god relation til deres klienter. Og mens public relations-afdelingen leder efter en god historie at fodre medierne med, er afdeling for investorrelationer interesseret i at påvirke analytikere, der holde øje med deres forretning. Alle aktørers mål er lige vigtige, men de styres af forskellige motiver.
Mål påvirker kommunikationen
På samme måde, som de ansattes interesser påvirker deres individuelle mål, har målene også indflydelse på de ansattes måde at kommunikere på. Ifølge Erica Dhawan har folk indenfor eksempelvis investorrelationer og selskabskommunikation en tendens til at være beskyttende omkring de informationer, de har med at gøre. Og det er jo også forståeligt nok. Udmeldinger i den finansielle verden skal være præcise og afdækkende, for her kan små afvigelser have stor betydning for kundernes opfattelse af virksomheden.
I kommunikationsafdelinger er kommunikationstypen og tempoet helt anderledes. Her er folk påvirket af journalister og mediefolk, der er kendetegnet ved at arbejde efter stramme deadlines med et behov for tilgængelighed her og nu.
Det kan være en udfordring for ledere at navigere rundt i dette virvar af agendaer. Og de forskellige afdelingers agendaer kan også være med til at fastholde de såkaldte siloer i virksomheden – til ulempe for samarbejdskulturen.
Frygt ikke afvigelser i firmakulturen – forstå dem
Vi har en tendens til at antage, at vi deler arbejdsgang med de folk, vi sidder i samme rum som. Og det mener Leah Johnson er en fejl. For selv ansatte indenfor samme afdeling kan have vidt forskelligt opgavepres og udfordringer.
Som leder bør din rolle være at observere – ikke at dømme. Efter at have dannet overblik over konkrete ansattes udfordringer, er du bedre udrustet til at indgå i en dialog med dem om samarbejdskultur.
Kultur og incitamenter er nøglen til forandring
Hvis du som leder skal være den bedste katalysator for forandring, er det essentielt at forstå de ansattes tanker, idésæt og det bias, der påvirker teamet eller forretningen som helhed. De tre faktorer vil være medvirkende faktorer i forståelsen af de udfordringer og arbejdsgange, der eventuelt står overfor at skulle forandres.
For at forstå arbejdskulturen i de forskellige afdelinger af virksomheden, må man kende de ansattes incitament. Bag ved tanken om forandring kan følgende spørgsmål så ligge: Hvad er målet med forandringen? Hvilke ændringer vil du gennemføre – hvorfor? Og hvad får medarbejderne ud af forandringen?
Afrundingsvist argumenterer Erica Dhawan for, at man som leder gør klogt i at diskutere incimenter for arbejdet med sine medarbejdere. Sæt dig ind i de ansattes sted og bekymringer.