Har du en cykel i overskud? Dansk startup gør den til bycykel for en dag med intelligent lås og app
Deleøkonomien vælter ind over os i øjeblikket.
Airbnb er blevet vores foretrukne hotel, og Uber truer taxa-branchen i så høj grad, at der er bål og brand i Paris og koordinerede protestkampagner fra vognmænd herhjemme.
Nu kan den samme udvikling være på vej med cykler. En dansk startup ved navn Donkey Republic vil nemlig gøre overskydende havelåger til praktiske bycykler, så turister, pendlere og andet godtfolk kan komme let og billigt rundt.
Navnet donkey er valgt, fordi et æsel er et praktisk, men uhøjtideligt dyr, der får ordnet opgaven uden så meget slinger i valsen.
Uber er forbilledet
Omdrejningspunktet for den lovende startup er en intelligent lås, som skal installeres på en cykel. Når det er gjort kan potentielle brugere se cykler i nærområdet på på et kort og booke gennem firmaets app. Helt som vi kender det fra Airbnb og Uber.
Alexander Frederiksen, der er co-founder og CMO i virksomheden fortæller, at forbilledet er Uber. Det skal være så enkelt og gnidningsfrit som muligt at gøre sin cykel til en donkey.
“Uber er vores forbillede som best-practice. Hvis vi sammenligner med et bycykelsystem som det i København, så er det ret bøvlet sammenlignet med vores,” siger medstifteren.
Når det kommer til låsen, så er det også en overraskende simpel teknologi, firmaet benytter sig af.
“Den avancerede teknologi er i app’en og i din smartphone. Faktisk sidder der bare en lille bluetooth-sender i låsene, der snakker med din telefon. Den kan låse cyklen op. At det er så enkelt betyder også, at låsene har batteri nok til 500 dage. Du behøver kun at være online, når du booker cyklen. Resten, som at låse cyklen op, kan klares offline. Og det er jo ret praktisk for turister, som ikke nødvendigvis har adgang til nettet,” forklarer Alexander Frederiksen.
Startede som venne-service
Donkey Republic startede dog langt fra så højteknologisk. Idéen til konceptet fik de fra en spansk kammerat til medstifter Erdem Ovacik.
Han fiksede cykler i sin fritid og lånte dem ud til udenlandske venner og bekendte, der slog vejen forbi København.
Cyklerne var udstyret med den gode gamle taste-lås i stedet for en nøgle-lås.
På den måde kunne han sende en sms med kode og lokation af cykel til transport-trængende venner.
Et ganske godt og betænksomt system. Men ikke så skalerbart og moderne, tænkte Erdem Ovacik i sit stille sind. Med en fortid som konsulent i McKinsey er han vant til at tænke i moderne deleøkonomiske baner.
Erdem Ovacik delte kontor med Alexander Frederiksen på Copenhagen School of Entrepreneurship. Kort tid efter, at han havde præsenteret idéen, var et makkerskab etableret.
“Vi blev ret inspireret af idéen om dele-cykler. Men der skulle gøres noget for at få det til at fungere på en større skala,” fortæller Alexander Frederiksen.
Virksomheden blev officielt stiftet i april 2014. Et halvt år senere var de to kammerater klar til at lægge alle deres kræfter i projektet.
“Vi fik elektronikken og mekanikken til at virke i december 2014. Og siden da har vi mest arbejdet på vores Android- og iOS-apps og på at teste hele systemet,” fortæller Alexander Frederiksen.
Crowden giver idéer og penge
Tidligere på året fik Donkey Republic en gruppe angel investors om bord. Investorerne var så begejstrede, at de spyttede lidt over en million i kassen.
Lige nu er Donkey-holdet i gang med at køre en kampagne på Kickstarter, som skal skaffe yderligere kapital. Og omtale. Firmaet har nemlig valgt at køre kampagnen under navnet ‘Air Donkey’, som jo uundgåeligt leder tankerne i retning af den dele-økonomiske storebror Airbnb.
“Kickstarter er en fed måde for os at komme i kontakt med folk over hele verden. Vores koncept skal stadig videreudvikles og folk fra sitet kommer med rigtig nyttig feedback og gode spørgsmål. Blandt andet er det sådan, vi har fået idéen med at tilføje en wirelås til vores kit. Hovedværdien fra Kickstarter er mest af alt at få en masse kontakter,” siger den entusiastiske cykel-entreprenør, som allerede har rejst knap 100.000 kroner på crowdfunding-portalen.
Ingen fjender
Når man siger dele-økonomi, kan man ikke helt undgå, at snakken falder på de etablerede, de sure og dem, der bliver disruptet. Det viser de voldsomme Uber-protester i udlandet og den stigende debat om, hvorvidt deleøkonomi er solidarisk og revolutionerende eller bare en ny og endnu mere barsk form for kapitalisme.
Men Donkey Republic har ingen fjender i modsætning til de amerikanske kollegaer. I hvert fald ikke hvis man spørger dem selv.
“Hvis vi kigger på sådan noget som bycykler, så synes vi, at vores løsning er mere interessant, fordi det kan spredes og skaleres meget mere effektivt. Bycyklerne i London tjener hoveddelen af deres indkomst fra offentlige subsidier og reklameaftaler. Kun 10 procent af omsætningen kommer fra kunder. Vi tjener alle vores penge på kunderne, og derfor er vi meget mere bevidste omkring at skabe en enkel løsning, som er let at bruge,” siger Alexander Frederiksen.
Han uddyber:
“Fordi vi ikke er baseret på offentlig støtte kan vi sprede os meget hurtigt og også etablere os andre steder end storbyer. Reklamefinansiering kan heller ikke komme på tale i små byer. Vi er allerede nu ved at sætte cykler op på øen Hven,” siger Alexander Frederiksen.
Vil ikke slås med cykelsmede
Han fortæller, at heller ikke cykeludlejere eller -butikker har et horn i siden på Donkey Republic. De er nemlig oplagte samarbejdspartnere. Også mere oplagte end privatpersoner.
“Vi har helt fra starten tænkt, at vi gerne vil samarbejde med cykelbutikker og -udlejere. Vi vil ikke slås med dem. For dem giver det god mening at samarbejde, fordi det giver dem nye muligheder. I gennemsnit bruger en cykeludlejer omkring 15 minutter pr udlejning. Ved at samarbejde med os kan de udleje døgnet rundt og fra mere attraktive lokationer,” siger Alexander Frederiksen.
I øjeblikket har Donkey Republic placeret såkaldte hubs ved knudepunkter som blandt andet Nørreport Station og Hovedbanegården i København. De fleste cykelhandlere er derimod begrænset af fysiske rammer.
“Vi er anderledes end Uber og Airbnb ved at lave en service, som bygger ovenpå det eksisterende. Vi vil også gerne have privatpersoner ind, men vi ser cykelbutikker som de mest oplagt partnere,” siger medstifteren.
Han fortæller, at der også er en hel del fordele på kundesiden. De slipper for at lægge et stort depositum i en udenlandsk valuta og kan ligeledes aflevere cyklen tilbage på en mere enkel måde end hidtil.
Er uheldet ude, og cyklen punkterer, så har firmaet en døgnåben service som kan sørge for at få en udgave formidlet.
Donkey Republic vandt i august den prestigiøse iværksætterpris Guldæg 2015.
Planen er at overtage Københavns cykelstier i løbet af 2016, og hvis firmaet får en tilpas mængde medvind, er planen en udenlandsk ekspansion allerede samme år.
Se videoen fra fra Donkey Republics kickstarter-kampagne her.
https://www.youtube.com/watch?v=6L8jXFZgIy4