Her er forskningen, der kan få dig til at forbyde mobiler på jobbet

14. June 2018

Menneskets bedste ven er i den digitale tidsalder en smartphone. Det har stor betydning for arbejdspladserne, hvor mobilen er begyndt at fylde for meget.

Ping.

For bare 11 år siden kendte du sandsynligvis ikke den lyd. Notifikationen, der bekendtgjorde, at en bekendt havde liket, textet eller, som man sagde engang, poket dig. Men tro det eller ej. 2007 er skæringsdatoen, hvor Apple sendte den første smartphone på markedet og forandrede alt – inklusive din og dine medarbejderes arbejdsdag.

Siden er udviklingen gået så hurtigt, at du som denne skribent kan have svært ved at huske tiden, hvor din smartphone ikke udgjorde den forlængede del af din arm. Det kan virke som en anden tidsalder, og er det strengt taget også.

Alle steder bimler og bamler det med notifikationer fra Facebook, Twitter, LinkedIn, WhatsApp og whatever. Du og dine medarbejdere swiper, klikker og bladrer sig gennem kilometerlange nyhedsfeeds, og kun hvis I en sjælden gang sætter mobilen på flyfunktion eller, Gud forbyde det, ligefrem slukker den, holder det op. Altid er du online. Altid er du kontaktbar. Intet er som dengang i 2007, hvor den digitale tidsalder kun netop havde fundet vej til din lomme.

Det samme er en lang række forskere og researchere nået frem til, og i de senere år er de derfor begyndt at undersøge, hvordan det påvirker mennesker at have en smartphone ved sin side fra morgen til aften og sågar også i sengen. Deres resultater er mildest talt ikke kønne, kan allerede afsløres nu. Faktisk er der brug for det, som adfærdsdesigneren Kristian Sørensen kalder ”opmærksomhedshygiejne”, og en helt ny tilgang til mobiltelefoner på arbejdet. Men ham vender vi tilbage til senere.

Mobilen er menneskets bedste ven

Hvis du ikke allerede har købt påstanden om, at din smartphone er en forlængelse af din arm, skal du hurtigst muligt bringes ud af den vildfarelse med et par artige tal:

2 timer og 25 minutter bruger du i gennemsnit på din smartphone hver dag (det er over en måned på et år).

2.617 gange rører du i gennemsnit din smartphone hver dag (det er næsten en million gange på et år).

Tallene er amerikanske, og researcherne bag har været så venlige også at udregne, hvor lang tid de mest afhængige smartphone-ejere bruger telefonen i gennemsnit og når her frem til utrolige 3 timer og 45 minutter per dag. Det svarer i parentes bemærket til næsten to måneders smartphonetid på et år.

Det ville i princippet ikke være noget problem, hvis al den telefontid lå udenfor arbejdstiden, men som du nok allerede har regnet ud, er det langt fra tilfældet. Kun mellem klokken 24 nat og klokken 7 morgen klinger forbrugstiden af – altså når vi sover.

Mobilen gør dig dummere

Hvis du løfter øjnene og skuer ud over kontorlandskabet – ja, Google Analytics har fortalt mig, at du læser dette i arbejdstiden – vil du ligeledes opdage, at en stor del af dine kollegaer og medarbejdere har deres smartphones til at ligge frit fremme på skrivebordet. Det er imidlertid en rigtig dårlig idé, hvis man skal tro på en undersøgelse fra University of Texas. Her har professoren Adrian Ward testet mobiltelefonens påvirkning af den kognitive kapacitet – eller på lægmandssprog, intelligensen – hos 520 forsøgspersoner, og resultatet af den undersøgelse er skræmmende læsning. For som Adrian Ward siger:

“Jo mere synlig en smartphone bliver, jo mere falder forsøgspersonernes kognitive kapacitet. Den bevidste del af sindet tænker ikke på telefonen, men alene den proces – altså at tvinge sig selv til ikke at tænke på den – trækker på hjernens kognitive ressourcer. Man bliver simpelthen dummere”.

I forsøget skulle testpersonerne udføre en række opgaver, hvor mobiltelefonen var mere eller mindre synlig. Den kunne for eksempel ligge på bordet foran dem, eller den kunne være gemt væk i lommen eller i et helt andet rum. Her viste det sig, at testpersonerne præsterede markant dårligere, hvis telefonen var synlig, og for de mest afhængige smartphoneforbrugere blot hvis telefonen var indenfor rækkevidde. Først når telefonen blev forvist til et andet rum, kom hjernen hos de mest afhængige op i fulde omdrejninger igen.

Derfor hvis du tænker, at din kollega ikke ser for smart ud, idet han eller hun swiper sig gennem smartphonens indhold, så er du ikke helt galt på den.

Stress følger med forstyrrelser

Et oplagt spørgsmål er, om al den mobiltid så også går ud over produktiviteten på arbejdspladsen. Her kan forskningen imidlertid ikke give et endegyldigt svar endnu. En undersøgelse offentliggjort i Science Direct fandt dog en svag sammenhæng mellem smartphone-afhængighed og nedsat produktivitet, men problemet med den undersøgelse var, at den byggede på selvrapportering. Og som forskerne selv anfører i rapporten, giver det et mindre troværdigt billede, end hvis de havde overvåget deltagernes reelle smartphonebrug på deres arbejde.

Til gengæld kan en anden undersøgelse give et fingerpraj om sammenhængen mellem produktivitet og smartphoneforbrug. Forskerne bag kommer fra University of California og Humboldt-Universität i Berlin, og de har kigget på, hvad forstyrrelser betyder for produktiviteten. Og eftersom ingen kan påstå, at mobiltelefoner går i ét med væggen, er det en yderst relevant sammenhæng at undersøge.

Det mest overraskende ved den undersøgelse var, at forsøgspersonerne arbejdede hurtigere og mere effektivt, hvis de ofte blev forstyrret. De satte simpelthen tempoet op for at indhente den tid, de havde spildt. Ulempen var imidlertid, at deltagerne også blev tilsvarende mere stressede og frustrerede, hvilket vil sige, at gevinsten ved konstante forstyrrelser nok ikke kan svare sig i det lange løb – hvis man altså skulle få lyst til at eksperimentere med den slags. Medarbejderne risikerer simpelthen at brænde ud, hvis mobiltelefonen kommer til at fylde for meget.

Sociale medier er som gambling

Det helt store problem med smartphones er, at det som chef ikke er nok at henstille til medarbejdernes gode samvittighed. For sandsynligvis er de som ludomaner, når det kommer til deres smartphone – ligesom dig i øvrigt.

Det er en påstand, man kan vælge at ryste på hovedet af, men ligesom ludomanens hjerne udløser dopamin – et signalstof, der giver velvære og virker forstærkende på afhængigheden – når han vinder, sender hjernen det samme signalstof ud, når du for eksempel får en notifikation fra Facebook. Faktisk har brugeroplevelsen på de sociale medier mange fællestræk med gambling-industrien i Las Vegas, hvor hele spilleoplevelsen er som skabt til at gøre dig afhængig.

Ligesom et spil på den enarmede tyveknægt for eksempel ikke slutter, før du har tabt alle dine penge, er nyhedsfeedet på de sociale medier også bundløst og fortsætter, indtil du falder i søvn. Og ligesom den enarmede belønner os kontant og med fanfarer, sender de sociale medier likes og notifikationer vores vej, når vi ”vinder” i social anerkendelse. Alt sammen medvirker det til, at vi tjekker mobilen som besat for at skaffe det næste fix. Eller som en lederskribent ved New York Times udtrykker det:

”Tech-firmaerne ved, hvad der udløser dopaminskud i hjernen, og de forstærker deres produkter med ’kaprings-teknikker’, der lokker os ind i en ’cirkel af tvangshandlinger’”.

Adfærdsdesign kan være en løsning

Du og dine medarbejdere skal med andre ord have hjælp, hvis smartphone-afhængigheden skal under kontrol, og her kan man med fordel kigge mod adfærdsdesign.

Adfærdsdesign er en disciplin, hvor man i stedet for at at fortælle folk, hvad de bør gøre, designer arkitekturen omkring den enkelte handling for at fremelske en hensigtsmæssig adfærd. Vil et supermarked eksempelvis gerne have kunderne til at købe flere økologiske grøntsager, er det således langt mere effektivt at lade øko-varerne fylde mere på hylderne fremfor at fortælle folk, at de er bedre for miljøet.

En af de adfærdsdesignere, som har erfaring med at begrænse medarbejdernes brug af mobiltelefoner, er Kristian Sørensen fra københavnerfirmaet /KL.7. Firmaet har netop afsluttet et projekt, hvor det målte på antallet og typer af forstyrrelser i en kontorbygning, og her viste smartphones sig at være den helt store tidsrøver.

”Men det interessante var, at medarbejderne selv mente, at den største årsag til forstyrrelser var irrelevante emails, eller kollegaer, der kom forbi for at snakke”, fortæller han.

Undersøgelsen førte til flere tiltag, som han desværre ikke kan fortælle nærmere om af hensyn til kunden, men han er dog villig komme med en række generelle råd til arbejdsgivere, der har lyst til at forsøge sig med adfærdsdesign.

Indret stillerum

Ifølge Kristian Sørensen handler det i første omgang om at erkende problemet, og til det formål kan man med fordel installere apps på telefonen, som måler forbruget (for eksempel Quality Time til Android-telefoner og Moment til IOS-telefoner).

”Cirka 80% af alle mennesker har et bias, som gør os mere optimistiske omkring vores egen adfærd, end vi reelt burde være. Men bare det at få tal på forbruget er noget, der kan gøre, at man siger, okay, vi har faktisk en udfordring her”, siger Kristian Sørensen, hvilket nærværende journalist i parentes bemærket kan skrive under på, eftersom en sladre-app her kunne fremvise et skræmmende højt antal timer brugt på sociale medier.

Kristian Sørensen påpeger selv, at nogle virksomheder lever af, at medarbejderne altid er tilgængelige, og at det derfor kan være svært at gøre noget ved uhensigtsmæssig mobilforbrug der. Men i andre virksomheder giver det god mening at have det, som han kalder ”opmærksomhedshygiejne”.

”Altså minde hinanden om, at hvis man laver et eller andet, der kræver fuld koncentration, så skal telefonen ikke ligge i ens synsvinkel. Man kan også indføre specifikke tidspunkter på dagen, hvor alle har sine telefoner slukket og lagt helt væk”, siger han. “Som leder har man jo også et ansvar for, at ens medarbejdere befinder sig et sted, hvor de kan udføre deres arbejde så godt som muligt. Opmærksomhedsrøvere og forstyrrelser kan ødelægge selv de bedste arbejdsforhold.”

På Kristian Sørensens egen arbejdsplads er der eksempelvis oprettet et arbejdsrum, hvor telefonen skal være slukket, og stilheden altid skal herske.

”Det er ikke noget, vi har reelle effektmålinger på, men jeg kan da mærke på både mig selv og mine kollegaer, at vi er blevet mere effektive, når opgaverne virkelig kræver koncentration”.

Kristian Sørensen fik selv indblik i sit smartphone-overforbrug, da han installerede en sladre-app, som kunne fortælle ham, at han nogle dage brugte op til to timer om dagen på telefonen.

”Det fik mig til at reflektere over, hvad jeg bruger min tid på, og så begyndte jeg simpelthen at slette apps fra en ende af. Men det interessante ved det er, at selvom man er adfærdsdesigner og ved en masse om det, så kommer jeg stadig til at lægge min egen telefon ved siden af mig, når jeg arbejder”.

Jeppe Nybye

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

read more
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

read more
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

read more

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.