Microsoft har stillet deres HoloLens-brille til rådighed for udviklere, der skal finde ud af, hvad den egentlig kan bruges til
Virtual reality er knap nok kommet på markedet, før vi er begyndt at tale om noget helt andet… nemlig augmented reality og mixed reality. Microsoft har udviklet brillen HoloLens, som på nuværende tidspunkt kun er stillet til rådighed for nogle udvalgte app-udviklere og teknologi-firmaer. For teknologien er her, men nogen skal stadig regne ud, hvad den skal bruges til.
Kort fortalt er HoloLens en brille, der kan lægge et ekstra lag på virkeligheden. Du kan se alt, der foregår omkring dig – som var det solbriller. Brillen kan dog vise hologram-agtige animationer, som man kan interagere med, “røre” ved og flytte rundt på udelukkende ved brug af fingrene i luften.
HoloLens er ikke augmented reality, som mange tror. Det er såkaldt mixed reality. Forskellen ligger i, at man kan interagere med de virtuelle elementer. Det kan man ikke i augmented reality – der kan man bare se dem.
Læs også: Her er touchskærmens afløsere
Kig på patienten, når du opererer
Selvom man ikke ved, hvad man præcis skal bruge den visirlignende brille til, og dermed heller ikke, hvem der egentlig er målgruppen, er der dog mange, der har ideer til, hvad den skal kunne. Live-instruktion fra en handyman, hvis du skal have fikset noget derhjemme, er et eksempel. En forsmag på, hvordan et møbel vil se ud i dit hjem, før du køber er et andet. Og selvfølgelig er spil og gamification af hverdagsgøremål (som eksempelvis træning, hvor boksepuden kommer til at ligne en modstander, eller at gøre det lidt sjovere at tage opvasken) på listen.
Hos it-konsulentbureauet Sopra Steria i Oslo har de fået stillet HoloLens til rådighed. De skal blandt andet undersøge, om man kan bruge brillen i operationssituationer. Det gør de i samarbejde med Oslo Universitetshospital.
Til at starte med undersøger de, om man kan bruge HoloLens, når man skal bortoperere en kræftsvulst i leveren. For leveren er et komplekst organ at skære i. Den hænger sammen i nogle “tråde”, som alle skal skæres korrekt over, hvis man med succes skal fjerne en svulst. Man må ikke skære for meget, for så risikerer man at ødelægge organet, men hvis man skærer for lidt væk, vil kræften ikke forsvinde, men fortsat vokse i hele organet – og med tiden videre ud i kroppen.
Læs også: Smertestillende virtual reality på recept?
På nuværende tidspunkt foregår en operation oftest med et kamera, og lægen kigger derfor på en skærm og ikke direkte på patientens krop.
Med HoloLens vil man kunne kigge på hvad, man laver, dér, hvor man gør det.
“Hvis man med en brille som denne kan skabe et røntgen-hologram, så man kan se, hvad man laver uden at skulle kigge væk fra patienten, kan man operere mere sikkert og med højere succesrate,” siger Rafael Palomar, ingeniør ved Oslo Universitetshospital.
En af de klare fordele er blandt andet, at flere kan interagere med det samme objekt, så hvis alle står med en brille på, der viser en figur, og én eksempelvis ændrer figurens farve, vil den blive ændret hos alle.
Den skal være pænere… og billigere
John Berland, der er chef for Sopra Sterias innovationsafdeling DigiLAB, er ikke i tvivl om, at HoloLens bliver en succes både på operationsstuen men også blandt almindelige forbrugere.
Læs også: Virtual reality er mere end porno
“Teknologier som denne kommer drastisk til at ændre, måden vi lever på. Om 5-10 år vil det at være menneske måske betyde noget helt andet, fordi vi træder ind i en verden, hvor vi blander virkeligheden med det virtuelle,” siger han.
For teknikken vil ifølge ham komme til at forlænge os som mennesker.
“Men først skal den måske blive lidt pænere. Og selvfølgelig også billigere,” siger han.
For Hololens er stadig stor, sort og ligner mere et visir fra en motorcykelhjelm end en solbrille.Og så koster den altså på den gode side af 25.000 kroner. Det er derfor ikke ligefrem en brille, som alle har lyst til at rende rundt med på gaden.
Men hvis prisen kommer ned i et leje, hvor middelklasseborgere kan følge med, er John Berland ikke i tvivl om, at den nok skal komme hjem i stuerne på et tidspunkt.