Vil du have det bedste ud af dit high performance-team, er det tid til at tænke helt anderledes. Du skal have ILT ind i din ledelse, siger Allan Levann, CEO i High Performance Institute, som har udviklet en ny ledelsesmodel bygget på Inspiration, Læring og Træning.
Forestil dig, at du er leder for et team på ti. Her har du en god og en anden god medarbejder, og så en, der er lidt bedre, en, som er rigtig, rigtig god, et par flere, der er gode til hver deres … Og så en som bare ikke fungerer. Hvad skal du gøre ved det?
Du får et hint. Du må i hvert fald ikke sidde det overhørigt, hvis en medarbejder ikke er dygtig nok eller måske tangerer at være negativ. For et svagt led er gift for et team. Med det hint – hvordan løser du det så? Skal du coache eller hjælpe vedkommende? Skal du give vedkommende færre eller nemmere opgaver? Noget helt tredje?
”Der er kun én løsning. Medarbejderen skal ud af teamet, hvis det ikke fungerer,” siger Allan Levann CEO i High Performance Institute, som han kalder en bevægelse fremfor virksomhed:
”Du kan ikke have et high performance-team, hvor der er en, som ikke spiller med. Det vil trække hele teamet ned, og det vil resultere i, at de, som er virkelig dygtige, smutter.” Det kan lyde brutalt, men virkeligheden er, at hvis en medarbejder ikke fungerer i teamet, kommer du til at bruge alt tiden på at hjælpe vedkommende, der hverken bliver bedre eller mere positiv, men nok snarere endnu mere demotiveret. Kort sagt bliver du igen fanget i Tuckers Storming-fase, hvor det hele risikerer at smuldre mellem hænderne på dig.
Nu tænker du måske, at når Allan Levann siger sådan noget, så er han også en vaskeægte high performance-leder af den gamle skole – altså typen, som måler alt i KPI’er og konkrete mål. Men faktisk kunne det ikke være længere fra sandheden. Tværtimod bruger han i dag det bedste fra sportens, kulturens, videnskabens og erhvervslivets verdener til, i samarbejde med CBS Executive Fonden, at undervise ledere i en ny form for high performance, så de kan få det bedste ud af deres teams.
”Der er brug for en ny type ledelse, hvor vi dropper meningsløse KPI’er og kontrol og i stedet frisætter mennesker. Fremfor at måle folk bagudrettet, skal vi se på dem fremadrettet og støtte og coache dem, så de bliver det bedste, de kan være,” forklarer Allan Levann og fortsætter:
”Hvis det lykkes, kan du få et team, som excellerer samtidig med at de trives, mens du som leder kan komme med på en rejse, hvor du inspirerer dine medarbejdere fremfor at kontrollere dem.”
Find musikken
Ifølge Allan Levann er det oplagt at se dit high performance-team som et orkester og dig som dirigenten. En symfoni lyder kun harmonisk, hvis I spiller sammen. Alle skal være dygtige til at spille hver deres instrument, mens den, der spiller soloen skal være lige det bedre. Og så er der ikke plads til en, som konsekvent spiller ude af takt. Så langt så godt. Men nu kommer spørgsmålet så, om det er nok at være en high performer, som får orkesteret til at være i harmoni? For måske du kunne gøre Schuberts Ufuldendte Symfoni fuldendt, hvis musikerne fik lov at være kreative? Det er det, som Allan Levann vil opnå – men det sker kun, hvis man stoler på, at musikerne kan slippes fri og følge noderne samtidig.
Det betyder dog ikke, at Allan Levann tror på selvledelse. ”Jeg mener faktisk, at ledelse aldrig har været vigtigere. Det handler om at frisætte folks kompetencer, men stadig give dem nogle rammer, hvor de føler sig trygge, så de kan folde deres kompetencer ud,” siger han: ”Det er disse rammer, lederen skal skabe.”
Derfor har Allan Levann udviklet sin egen ledelsesteori inden for high performance: Modellen ILT, som står for Inspirere, Lære og Træning og dernæst VIP, som står for vedholdenhed, innovation og perfektion. For det hele handler for ham om inspiration og at kunne, ville og gøre noget. Tesen er, at vi nemlig alle kender det med, at noget i første hug kan føles kedeligt og svært, men når vi så først kommer ind i opgaven, sporten eller hvad det nu er, vi har givet os i kast med, finder vi ofte ud af, at det faktisk kan være ganske sjovt og inspirerende. Når noget inspirerer os, får vi lyst til at lære. Og når vi lærer og bliver bedre og bedre til noget, får vi lyst til at træne – for nu vil vi være de bedste.
”Der er brug for en anden form for lederskab end new public management-tankegangen. Det er heller ikke nok bare at se til sportens verden, når det gælder high performance, for det fungerer ikke på en arbejdsplads. I stedet skal vi ud i en kombination af det bedste, vi kender fra sportens, men også kunstens og videnskabens verden. Og dét skal vi så kombinere med erhvervslivet.” Han uddyber: ”Sport handler om vedholdenhed og hårdt arbejde, hvilket du har brug for, når du skal præstere og i mål. Kunsten er innovativ, fordi kunstnere er geniale til at ændre det, som allerede er og arbejde på kanten af det eksisterende – som det muselmalede stel, der blev til megamusel. Da jeg udarbejdede modellen, var de to ting oplagte. Herefter kom erhvervslivet ind, fordi her kan man lave kasser, kontrollere og styre fra nu og til juleaften – og der er trods alt også brug for systemer. Men jeg manglede en tand i tandhjulet, og det var videnskaben. For grundforskning er sindssygt vigtig for et samfund, fordi videnskabsfolk er dem, der kan opfinde noget, som vi ikke allerede har. Med den kombination kan man opnå perfektion.”
Medarbejderne skal forstå formålet
Men selvom man med kombinationen kan opnå perfektion, er der en afgørende ting, som holder det hele sammen. Formålet. ”Vi har ikke brug for chefer eller managers, vi har brug for ledere. Det er ikke nok bare at træde op på ølkassen og komme med den inspirerende snak en gang om året. Hver dag skal du kunne svare hver enkelt medarbejder på, hvilken værdi personen har for virksomheden. Du skal med på rejsen, for hvis du som leder skal være inspirerende og en rollemodel, skal du træne dine medarbejdere, så de udvikler sig,” siger Allan Levann: ”Så hvis du ikke kan definere et klart formål, er det korte svar, at så skal I noget andet. De skal forstå din ambition for, at de kan løbe med den.”
Ifølge Allan Levann er et af problemerne, at man for ofte først ser problemerne, når opgaven er færdig – Sundhedsplatformen er et stjerneeksempel herpå. I high performance er det omvendt yderst vigtigt at se og løse problemerne undervejs. ”Man skal sådan set lægge skinnerne, mens man kører – og det er faktisk noget, som den unge generation trives rigtig godt med. En anden vigtig del er, at man ikke må være bange for at dele sin viden,” siger Allan Levann.
Kimen til Allan Levanns ledelsesteori begyndte i 1997, da han satte nogle markante personligheder indenfor sport, kunst, erhverv og videnskab sammen for at diskutere og udfordre hinanden på, hvordan man performer bedst. Den diskussion fortsatte i et år. Små 20 år efter, i 2016, fik han CBS med på en ny type lederuddannelse indenfor high performance. I dag er det to uddannelser – en, der fokuserer på selve lederskabet og en, der fokuserer på teamledelse. ”Min drøm har været at udvikle folks potentiale, for det er sådan, mennesker trives bedst. Hvis du kan udvikle dine medarbejdere, kan du tiltrække dem. Og det bliver altså afgørende med den nye generation – de tiltrækkes ikke af KPI’er og høj løn, men af mening og at lære. Får de det, skal de nok komme med en toppræstation,” siger Allan Levann.