Energikoncernen Ørsted har succes med at lade deres medarbejdere arbejde hjemmefra en gang imellem. Det øger deres effektivitet og giver dem en frihed og fleksibilitet, som de værdsætter.
Flere og flere danske virksomheder giver deres medarbejdere mulighed for at arbejde hjemmefra, og ifølge en undersøgelse fra Dansk Erhverv øger det medarbejdernes produktivitet. Det er noget, som HR-direktør i Ørsted Hanne Blume kan nikke genkende til.
Hun oplever, at medarbejderne værdsætter, at de en gang imellem har mulighed for at arbejde hjemmefra. Det skyldes blandt andet, at det giver dem ro til at koncentrere sig.
”Nogle opgaver, især de videnstunge af slagsen, kræver, at man kan sidde i fuldstændig ro uden at blive forstyrret af andre medarbejdere. Og på et kontor kan man hurtigt komme til at snakke om alt muligt, og det skal der bestemt også være plads til, men det kan gå ud over ens koncentration. Derfor kan det være rart at blive hjemme og arbejde nogle gange”, fortæller hun.
Hjemmearbejde giver frihed og fleksibilitet
Øget koncentration og effektivitet er ikke det eneste, som Hanne Blume oplever, at medarbejderne får ud af hjemmearbejde. Det kan også få privatlivet og arbejdslivet til at gå op i en højere enhed.
”Vi har jo alle en masse private gøremål. Et kan være, at man skal til lægen, eller at håndværkeren kommer forbi, og så er det mere praktisk at arbejde hjemmefra. Mange af vores medarbejdere har også små børn, og de giver udtryk for, at det er en kæmpe lettelse, at de kan arbejde hjemme en gang imellem”, siger hun og fortæller, at hun også selv benytter sig af muligheden af og til.
”Hvis jeg har været ude at rejse, synes jeg, der er rart at arbejde hjemme dagen efter, for så kan jeg lige finde balancen igen”.
Hanne Blume fortæller også, at hun har tillid til, at medarbejderne laver det, de skal, når de arbejder hjemme. Men for at sikre, at hjemmearbejdet fungerer, laver Ørsteds ledere løbende forventningsafstemninger med medarbejderne. På den måde sørger lederne for, at medarbejderne ved, hvilke opgaver, de skal lave. Men de har friheden til selv at bestemme hvornår, arbejdet skal udføres.
For meget hjemmearbejde skaber isolation
Det er vigtigt for Hanne Blume, at medarbejderne føler sig som en del af et team. Og hvis en medarbejder bruger for meget af arbejdstiden hjemme, kan det føre til, at vedkommende vil føle sig isoleret. Peter Holdt Christensen, som forsker i menneskers adfærd på arbejdspladsen, beskriver også den problematik i forskningsartiklen ”Når hjemmearbejde ødelægger fællesskabet”. Han pointerer, at hvis en medarbejder føler sig isoleret, vil det ikke alene demotivere ham, men også skade de sociale relationer på arbejdet.
”Når de ansatte arbejder hjemmefra, er de usynlige på arbejdspladsen og risikerer derfor at blive ekskluderet af det sociale fællesskab”, skriver han.
Vivi Schlünssen, som forsker i miljø, arbejde og sundhed, fremhæver også isolationen som en væsentlig problematik ved for meget hjemmearbejde.
”Mennesker er sociale væsener, og de fleste har det bedst, når de er sammen med andre. Og når en medarbejder arbejder for meget hjemmefra, får vedkommende ikke opbygget og næret de sociale relationer på arbejdspladsen. Jeg tror på, at den menneskelige kontakt er meget vigtig på en arbejdsplads”, fortæller hun.
Medarbejdere har brug for sparring
En anden problematik er, at medarbejderen ikke har andre at sparre med, når han arbejder hjemme, og det går ifølge Vivi Schlünssen ud over det faglige niveau.
”En medarbejders vidensniveau højnes, når vedkommende får inputs og konstruktiv kritik fra andre medarbejdere og ledere. Så når en medarbejder ikke har nogen at sparre med, kan det gå ud over kvaliteten af det arbejde, han laver,” fortæller hun.
Hun mener derfor, at det er vigtigt, at medarbejderne bidrager til arbejdsmiljøet og derfor bør tilbringe størstedelen af arbejdstiden der. Hanne Blume deler den holdning og fortæller, at den type arbejde man har afgør hvorvidt og i hvilket omfang, man kan arbejde hjemme.
”For de fleste vil det maksimalt være en eller to gange om måneden”, fortæller hun.