Én af verdens mest nyskabende organisationer har klare principper for innovation, som du skulle overveje at kopiere
Google er blevet synonym med innovation.
Ganske givet fordi, organisationen (der nu hedder Alphabet) faktisk udfordrer traditionel virksomhedsdrift på næsten alle tænkelige områder.
Virksomheden minder på ingen måde om en klassisk produktionsvirksomhed eller en personaletung serviceorganisation. Produktporteføljen er vanvittig stor og meget blandet. Og den rummer alt lige fra kontaktlinser, der kan måle blodsukker, luftballoner med internet, styresystemer til smartphones, selvfølgelig verdens største søgemaskine og meget meget mere.
Når det kommer til at opbygge en organisation, bryder Alphabet også med de traditionelle dogmer for at kunne skabe den innovationskraft, der skal til for at opretholde positionen, som en af verdens mest innovative virksomheder. Og selvom de fleste danske virksomheder og organisationer befinder, sig i en radikalt anden virkelighed end giganten fra Silicon Valley, så kan nogle af Alphabets hacks sandsynligvis også skabe stærkere innovation i din virksomhed.
Her er fire bud på, hvad Alphabet gør, som du burde overveje at efterligne.
10X-princippet
Hos Google arbejder man ud fra ”10X” (10 gange) frem for ”10%”-principper. Det betyder at idéudvikling og innovation sker hos Google ud fra en vision om at ville forbedre et produkt, en service eller en proces 10 gange frem for med 10 procent.
Den måde at tænke på har ført til alt fra kontaktlinser, der kan måle glukose-niveauet hos brugere, til balloner der kan levere internetadgang til fjerne egne.
Overført til dansk virkelighed handler det om ikke kun at tænke i små hverdagsforbedringer, men også turde udfordre eksisterende modeller og fuldstændigt gentænke, hvordan man kan gøre det, man gør i dag, fundamentalt bedre og smartere i fremtiden.
Lancér og lyt
Inden for restaurationsbranchen findes begrebet ”soft opening”. I stedet for at satse på det perfekte produkt og markedsføre sig vidt og bredt fra starten af, holder mange amerikanske caféer og restauranter åbent nogle få dage i starten af deres levetid.
I de dage lytter de til gæsterne, stiller dem spørgsmål og finder ud af, hvad der virker, og hvad der ikke virker. På den måde risikominimerer de deres forbrug af tid og penge.
De arbejder ligesom Google gør ud fra et princip og mindset, der kan opsummeres som:
Tænk stort. Handl småt. Fejl hurtigt og billigt.
Del, del, del
En åben tilgang til innovation vil i ni ud af ti tilfælde føre til mere og bedre innovation. Google’s har indbygget åbenheden i deres faste innovationskultur igennem et ugentligt fredagsmøde. Det er en begivenhed af godt en times varighed, hvor alle ansatte i Google kan deltage enten fysisk eller via en livestream. Her præsenterer ansatte fra forskellige afdelinger af Google deres idéer og tanker, og efterfølgende står Google som organisation klar til at indsamle så meget feedback som muligt fra deltagerne og tilhørerne.
70-20-10-modellen
Siden Google’s spæde opstart har organisationen arbejdet ud fra en 70-20-10-model.
70% af al tid og ressourcer i organisationen bruges på kerneforretningen. 20% bruges på projekter, der relaterer sig til kerneforretningen, og 10% bruges på projekter, der ikke har nogen relation til kerneforretningen.
Filosofien bag denne tilgang er at understøtte en ja-kultur, hvor det bliver legalt, også rent tids- og ressourcemæssigt, at udfordre måden, som organisationen gør tingene på i dag. Derudover er det en naturlig fødekæde, hvor det har vist sig, at de 10% ”ikke-forretnings-relaterede”-aktiviteter har affødt væsentlige bidrag til kerneforretningen.