Topchef i Rambøll, Lars Tørrild Thorbek, mener, at det er klogt at investere i den unge generation, selvom de kan være langt mere flyvske end tidligere generationer. De unge skal tiltrækkes ved at tale om potentiale og ansvar fremfor talent, og de skal fastholdes ved at tillade et balanceret arbejdsliv fremfor karriereplaner ti år frem.
”Det handler ikke om talent. Det handler om potentiale. Og karriere er mere end at være fremadstormende.” Sådan opsummerer Lars Tørrild Thorbek, Global Division Director for Major Crossings i Rambøll, den unge generation.
Hvis du er over de 35-40 år, skal du muligvis tygge på ordene en ekstra gang. For så er du fra de generationer, der ligesom ham ”knoklede røven ud af bukserne” og gerne lagde 80 timer om ugen, fordi man skulle vise sit talent. Det var nemlig sådan, man fik succes og den karriere, som var så eftertragtet. Men nu er det kommet andre boller på suppen, for at sige det med et Generation X-udtryk.
For du kan glemme at få Generation Z med på work hard/play hard-strategien. ”De unge, som vi får ind i Rambøll i dag, er langt mere fokuserede på, at de vil have et formål med deres arbejde, og at deres fritid og privatliv er mindst lige så vigtigt,” siger Lars Tørrild Thorbek: ”Det involverer, at man ikke har konstant travlt på jobbet, mens karriere skal ses som den enkeltes potentiale, fordi det matcher med værdierne om balance. De er også mere tilbøjelige til at sige, at de ikke kan eller vil, og du vil kunne opleve unge sige, at opgaver er under deres niveau. Hvis jeg havde sagt det som ung ingeniør, kunne jeg have fået sparket, men tiden er en anden, og det er blevet ok at sige fra.”
Men fordi karriere er et fyord, findes karrierestigen heller ikke på samme måde, som hos tidligere generationer. ”Vi andre havde en idé om, at hvis vi bare fulgte den opadgående karrierestige, skulle vi nok ende i hjørnekontoret om en ti års tid. Den slags karriereplaner motiverer ikke de unge,” siger Lars Tørrild Thorbek: ”Karrieren er ikke opadstigende for de unge. Snarere går den op i perioder og ligeud i andre, fordi der skal være plads til andre ting i livet, mens den selvfølgelig helst ikke må gå nedad. Derfor imødekommer vi også de unge ved eksempelvis at sige til de unge kvinder, at de ikke skal være bange for, at de bliver sat år tilbage, hvis de går på barsel, for det sker ikke hos os.”
Lars Tørrild Thorbek nævner specifikt kvinderne, fordi det stadig er dem, som tager længst barsel. Men det arbejder man på at få ændret. Og så henviser han til, at han netop har udnævnt en medarbejder på barsel til direktør – og at hun under sin seneste barsel blev forfremmet til afdelingsleder: ”Som virksomhed skal vi understøtte, at vores medarbejdere får børn eller laver andre ting. For det er en del af livet at have lyst til andet end at arbejde nonstop, og det skal være ok, fordi det, at medarbejderne har et liv med andre interesser også kan give virksomheden værdi,” siger han.
Værdier går begge veje
Dermed er det ikke kun virksomhedens værdier, som er vigtige. Virksomheden skal også værdsætte medarbejdernes værdier. ”Alle medarbejdere har en kerneværdi, som er deres. Den må vi ikke pille ved, og det er ikke vores opgave som arbejdsgiver at vurdere, om vi synes, at den kerneværdi er værdig,” siger Lars Tørrild Thorbek: ”I nogle brancher forventes det, at man arbejder 24/7, men i Rambøll siger vi, at vi godt kan lide, at folk har et liv udenfor jobbet, og det skal vi efterleve ved at vise det. Så hvis jeg spørger en medarbejder, om vedkommende kan arbejde i en weekend, og han eller hun siger nej, spørger jeg aldrig hvorfor, for så stiller jeg spørgsmålstegn ved, om det vedkommende skal i weekenden nu også er vigtigt nok. Vores medarbejdere skal ikke stå til regnskab for deres værdier og fritid, og det understreger jeg også overfor mine ledere.”
Ræsonnementet om, at du som leder kan bede din medarbejder om noget, og det så bare bliver gjort uden at der stilles spørgsmålstegn ved det, er faktisk sat ud af funktion med Generation Z. Det betyder dermed også, at dit lederskab hurtigt sættes på prøve, hvis ikke du har de gode argumenter klar.
Lars Tørrild Thorbek ser det dog ikke nødvendigvis som noget dårligt. For de unge sætter blot en lup på de værdier, som de ældre generationer ynder at tale om, men – hvis vi skal være ærlige – måske kan have lidt sværere ved at efterleve. ”Hvis du vil tiltrække de unge, skal de mærke, at virksomhedens værdier ikke bare er noget, der er nedfældet på stykke papir. Når vi som virksomhed siger, at vi tager os godt af vores medarbejdere, skal vi gøre det. Når vi siger, at vi er bæredygtige, skal vi vise det. Eksempelvis tager de unge mænd i dag heldigvis et langt større ansvar for familien end mænd i tidligere generationer. Men dermed forventer de også, at virksomheden forstår denne værdi,” siger han: ”For hvis en virksomhed ikke kan efterleve de værdier, som gjorde, at de unge søgte virksomheden, smutter de bare igen. Derfor kræver det også i høj grad, at ledere er gode til at kommunikere, så de unge hele tiden kender formålet og ved, hvorfor vi gør, som vi gør.”
Fællesskab er vigtigt
Ifølge topchefen er løsningen at give de unge et ansvar meget hurtigt. For udover formål, skal de nemlig hele tiden vide, hvad de skal, og hvad de har ansvar for – ellers begynder de at stille spørgsmålstegn ved, om det nu også er det rigtige job, som de har taget. ”Den gammeldags facon, hvor man lader senioringeniøren udstede opgaver til de medarbejdere, der lige har ledige hænder, holder ikke en meter længere – kører man den taktik, er de unge på vej ud ad døren med det samme,” siger Lars Tørrild Thorbek: ”I stedet har vi fokus på at efterleve værdien empowerment, hvor de unge ved, hvad der forventes af dem specifikt, og så får de frihed under ansvar indenfor rammerne. Det skal nemlig være ok at lave fejl. De behøver ikke at gentage dem, men vi værdsætter, at de tør tage chancer og prøver ting af, fordi det udvikler virksomheden.”
Lars Tørrild Thorbek har aldrig oplevet, at der har været en konflikt mellem generationer i Rambøll. Men ingeniørfaget er også lidt anderledes fra andre brancher, vurderer han. For som ingeniør flytter du ikke over til en konkurrent for at lave noget andet, fordi det er nogenlunde de samme opgaver uanset, hvor du arbejder. Derfor er det værdierne, som er de vigtige, når du skal tiltrække og fastholde de unge. ”De unge, vi får ind, har respekt for faglighed og viden, fordi det for os ingeniører er et æresbegreb at være en nørd – og det bliver man kun ved at blive ved med at lære af dem, som har erfaring. Samtidig har de seneste to år lært os, at vi kan arbejde på forskellige måder, så de unge har faktisk været hos os længe, og nogen har endda taget deres danske job med til udlandet,” siger Lars Tørrild Thorbek: ”Som virksomhed i dag skal vi sikre, at medarbejderne er glade og leverer det, vi har brug for. Ikke hvor de er hvornår.”
Men det betyder ikke, at fællesskabet ikke er vigtigt for de unge – for det er det i allerhøjeste grad. Og det er rollemodeller også. ”I mine afdelinger er der et utroligt godt fællesskab, og folk laver ting sammen udenfor arbejdstid. Så det understøtter vi også gerne med firmabetalte arrangementer. For uanset om du er ung eller gammel og uanset, hvilke værdier du har, så er det vigtigt, at gruppen fungerer,” forklarer Lars Tørrild Thorbek: ”Derfor sammensætter vi også afdelingerne, så de unge har rollemodeller. Både rollemodeller med faglig erfaring, men også rollemodeller, der har levet samme liv eller har samme værdier, så de har nogen at spejle sig i.”
Investeringerne kommer tilbage
Og så er vi tilbage til det med, at man i Rambøll går op i, hvilket potentiale folk har. ”Der er ingen garanti for, at de unge bliver i virksomheden i ti år, men hvis de synes, at virksomheden er fed, taler de godt om den og kommer måske også tilbage en dag. Og det er derfor, at man som virksomhed skal investere i de unge,” forklarer Lars Tørrild Thorbek: ”Hvor vi før fokuserede på talenter, skal vi i dag se efter potentiale. Nogen vil blive dygtige ledere, mens andre foretrækker at være medarbejder og arbejde under 37 timer – til gengæld er de 100 procent stabile og effektive. Vi har brug for begge typer, så det skal vi kunne understøtte, uden at vi synes, at noget er bedre end andet.” Men det gælder også den anden vej rundt. For det er opgaverne, som er det vigtige for de unge – ikke virksomheden, og ”derfor skal vi som virksomhed vise, hvorfor det vi laver, er vigtigt – så de kan se potentialet i os.”
For Lars Tørrild Thorbek har godt hørt ledere i andre virksomheder sige, at de ikke orker eller har lyst til at investere en masse i nogle unge, der bare smutter lynhurtigt igen. Men i en virksomhed som Rambøll skal man investere i medarbejderne, for at de bliver effektive og får en værdi. Og ja, det betyder så også, at de unge kan finde på at tage investeringen med sig til et andet job. ”Vi må se det som en del af omkostningerne ved forretningen i dag. Hvad det vil betyde fremadrettet i forhold til fastholdelsesvilkår, må tiden vise. Men guleroden kan du glemme, den fungerer heller ikke med den her generation – så smutter de bare, når de har fået den. Der skal helt andre ting til,” siger Lars Tørrild Thorbek: ”Vi skal tænke mere kortsigtet og have fokus på, at hvis vi er gode, kommer investeringen tilbage i form af andre dygtige unge. For det næstbedste efter en dygtig medarbejder, er jo en dygtig, tidligere medarbejder, der taler godt om virksomheden. Er vi rigtig gode, kan det også ske, at dygtige, tidligere medarbejdere, vender tilbage, når de har tilegnet sig endnu mere viden andre steder. Og så har vi jo på sin vis fastholdt dem.”