Hvis du vil vinde, skal du turde tabe

29. August 2022

Teknikker fra sportens verden kan hjælpe dig til at blive en vinder. Men du kan kun besidde en ægte vindermentalitet, hvis du tænker pænt om dig selv, siger læge, mentalcoach og personlig træner, Ulrich Ghisler.

Den unge mand knuger sin lille datter ind til sig. Han giver hende et kys på panden og ligner en, som ikke rigtig ved, hvad der har ramt ham. Det er juli 2021, og den danske cykelrytter Jonas Vingegaard har indtaget Tour de France-podiets 2.-plads. Ikke nok med, at han har leveret det bedste danske resultat, siden Bjarne Riis vandt touren i 1996 – den unge, ukendte thybo har gjort det på et afbud.

Der er få, der kan opnå det, som Jonas Vingegaard gjorde sidste år, og der er endnu færre, som året efter præsterer at vinde hele baduljen på den mest overlegne og samtidig ydmyge facon – og endda lige have overskuddet til at vente på modstanderen Tadej Pogačar undervejs, på trods af at det var ham, der året før havde vundet touren.

Selv om mange fremover nok vil påstå, at de så det komme, da Vingegaard i sommeren 2022 iførte sig den gule førertrøje og vandt Tour de France, er det værd at huske på, at hans egen reaktion prompte var, at han ikke kunne have vundet uden sit hold. Og se, lige dét er vindermentalitet. ”Jeg plejer at sige, at man skal kende en verdensmester for at kunne gøre ham kunsten efter. Men i Tour de France er der så mange faktorer, der spiller ind, at man ikke kan forudsige, hvem der ender med at vinde. Jonas Vingegaards sejr viser om noget, at den enkeltes vej til succes er individuel.”

Ordene er Ulrich Ghislers. I 1990’erne blev han første gang dansk mester i både triatlon og langrend, og i dag er han læge, operasanger og mentalcoach og har gennem årene trænet mange sportsfolk især indenfor ski og løb, herunder H.K.H. Kronprins Frederik, da han ville deltage i Vasaløbet. Så hvis nogen ved, hvad der skal til for at præstere og ikke mindst for at vinde, er det Ulrich Ghisler.

”I sport handler det om at vinde. Men dine mål skal også være realistiske, for at du kan vinde. Hvis du som dansk løber sætter dig for at slå en kenyansk løber, risikerer du at have tabt på forhånd, hvis hans fysik er din overlegen. For så vil det ikke lykkes, uanset hvor hårdt du træner,” siger Ulrich Ghisler: ”I stedet skal du gøre op med dig selv, hvad du vil opnå, og hvad det værste, der kan ske, er. For når du har fundet ud af det, ved du også, hvad der skal til for at vinde.”

Hvad er det værste, der kan ske?

Så hvad er det værste, der kan ske? For en norsk skihopper vil det eksempelvis være at fejle på hjemmebane og tabe det hele. Det skete for skihopper Espen Bredesen under OL i 1992 i Albertville, hvor han ikke bare fejlede, men hvor han blev nummer chok. ”Det var jo en enorm ydmygelse, men han fandt også ud af, at han ikke døde af det. Så da han deltog i næste OL, gik han ind og vandt guld. Han havde intet at tabe, og når man ikke har det, er man ikke længere bange for at vinde,” forklarer Ulrich Ghisler.

Og vi kender det vel alle sammen. At gå i stå, fordi vi overtænker noget. Som når vi pludselig koncentrerer os om noderne, som vi ellers ikke plejer at læse. Eller når vi pludselig tænker over, hvad publikum mon vil sige til vores tennisspil, eller hvad kunden mon tænker om vores præsentation. Er vi gode nok? For at citere country-bandet Diamond Rios 80’er-sang: It’s All in Your Head. Vindermentalitet, og hvorvidt du besidder det, handler nemlig nærmest kun om, hvad der foregår i dit egen hoved. Hvad enten du går i stå, eller den indre kritiker har dunket dig lige rigeligt i hovedet, kan det påvirke måden, du tænker om dig selv. Og du kan ikke vinde, hvis du ikke synes, du dur til noget.

Smidt monstret i skraldespanden

Med sin baggrund i opera har Ulrich Ghisler også arbejdet en del med musikere, fordi mange, ironisk nok, lider af sceneskræk. Derfor ligger der også, som han siger, rigtig mange monstre i skraldespandene udenfor Radiohuset, fordi musikerne aktivt har arbejdet med at få dem ud af hovedet. Måden at komme den indre kritiker til livs er at konfrontere den, forklarer Ulrich Ghisler, og det gør du ved at sætte et ansigt på den. Ofte vil du opleve, at kritikeren er en forælder, og det er naturligt nok, hvad end I har haft et godt eller dårligt forhold; for de har opdraget dig og fortalt dig, hvad der er godt og skidt, rigtig og forkert – så ingen grund til at slå dig selv i hovedet over det.

”Ligesom kritikeren kan være god, fordi den giver dig gåpåmod, så du strammer dig an, kan den også give dig en følelse af, at du ikke dur til noget. Derfor er næste skridt at finde ud af, hvad den indre kritiker vil dig, især når den er negativ,” siger Ulrich Ghisler og fortsætter: ”Et af de spørgsmål, der ofte vil komme op er: ’Hvordan ved jeg, hvornår noget er godt nok? Hvornår jeg er god nok?’ Og det er jo meget individuelt, fordi det handler om, hvad du gerne vil opnå.” Derfor er tredje skridt at finde ud af, hvad dit mål er, hvilket kræver, at du tør lære sig selv at kende – på godt og ondt. Og når du så har gjort alt det indre arbejde, kan du finde ud af, hvordan du opnår dit mål og vinder-chancer.

Vi kan ikke alle være direktører

For 20 år siden deltog Ulrich Ghisler i en del adventureræs, som kombinerer forskellige udholdenhedsdiscipliner. For nylig deltog han i et igen, og denne gang blev det for ham nærmest et studie i, hvad teamwork kan. ”Jeg elskede holdets evne til at løse det ufor-udsete. Nogen går i panik, andre improviserer, men man finder altid ud af det. Jeg har altid mest konkurreret individuelt, men når man er et team, skal alle hjem, og så kan du ikke kun tænke på dig selv,” siger han og fortsætter: ”Men vi er også forskellige som mennesker. Jeg har personligt lært meget af at forberede mig, fordi jeg så bedre kan tænke mig frem til, hvad jeg skal gøre i situationen. At finde ud af, hvad der får dig til at præstere, og hvordan du eksempelvis kommer nervøsiteten til livs, øger dine vinder-chancer, fordi du skaber rum til at være den bedste udgave af dig selv.”

At vinde handler dog også om at acceptere, at vi ikke alle kan være stjerner som Mikkel Hansen eller Jonas Vingegaard. Til gengæld har disse stjerner brug for holdmakkere, der kan noget andet, for at kunne vinde. ”Som leder skal du sikre, at alle føler sig vigtige. Du kan ikke have 100 ansatte, der alle stiler efter direktørposten, for så er ingen tilfredse. Derfor har du en vigtig rolle i at sætte de rigtige personligheder sammen, som hver udfører deres rolle i teamet,” forklarer han og tilføjer: ”Der er en grund til, at Jonas Vingegaard blev ved med at takke alle på holdet. For han har brug for, at holdkammeraterne og mekanikerne har styr på deres. Det ved han, det aner-kender han, og det skal han anerkende. Ellers kan han ikke vinde.”

Vælg den vej, der gør dig glad

Herpå nævner Ulrich Ghisler to andre såkaldt bløde dyder, som vi bør tage med fra sporten: Restitution og glæde. ”Hvis du lige har løbet en maraton, kan du ikke klare at løbe tilbage igen. Det er det samme i arbejdslivet, men alligevel tror mange, at de kan arbejde 80 timer om ugen uden at gå ned med stress. Vi har brug for at forstå betyd-ningen af restitution, for hvis du har knoklet helt vildt i en periode, mens du samtidig har skullet passe familien, efteruddanne dig og være social på alle mulige platforme, har du brug for en pause, det er kun naturligt,” forklarer han: ”Hvis du får stress, handler det derfor ofte om, at du ikke har sagt fra i tide. Du har ikke fået restitueret og nydt det, som du laver. Tænk igen på Jonas Vingegaard. Ja, han stressede sin krop under løbet, men den eneste måde han blev stærk nok til at vinde og have overskud imens, var ved at restituere.”

Så selvom sporten er referencerammen, kan disse teknikker overføres til alt i livet, inklusive karrieren, forklarer Ulrich Ghisler. Moralen er nemlig, at hvis du er bange for at fejle, så taber du. Så får du ikke jobbet, eller du kan ikke finde ud af at rejse dig igen efter en fyring. Derfor skal du gøre dig selv en tjeneste og se ærligt på, hvorfor du fejlede. Hvad nu, hvis fyringen var berettiget, fordi du ikke har levet op til det forven-tede? Hvad nu, hvis årsagen til, at du ikke fik jobbet, ikke var din alder, men fordi dine kvalifikationer ikke var fulgt med tiden? ”Du skal finde skillevejen og gå den vej, hvor du bliver glad igen,” forklarer Ulrich Ghisler: ”Vindermentalitet handler nemlig allermest om, hvordan du rejser dig efter at have tabt. Og det kan du kun, hvis du også finder en glæde i det, som du laver.”

Elisabeth Hamerik Schwarz

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

read more
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

read more
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

read more

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser