Bang & Olufsen har stået for en af de største danske turn-arounds i nyere dansk erhvervshistorie. Men hvordan ændrer man egentlig en hæderkronet virksomhed med en fast arbejdsgang? Topchef Henrik Clausen giver et indblik.
Tilbage i 2014 havde piben en anden lyd. Her lød det vidt og bredt, at det hæderkronede, danske elektronik-brand Bang & Olufsen var presset til det yderste og reelt var i en overlevelseskamp for at fortsætte som selvstændig virksomhed. Der var dundrende underskud, og der var ikke midler nok til at produktudvikle og dermed bide skeer med et marked præget af gigantiske aktører.
Aktionærerne sprang fra, og på toppen var udskiftningerne hurtige, hvilket fik erhvervskommentator Jens Chr. Hansen til at skrive den spidse kommentar i Berlingske Tidende:
”Det tidligere så stolte flagskib, Bang & Olufsen, kæmper i realiteten en overlevelseskamp. Det er meget, meget svært at tro, at dét Bang & Olufsen, som vi kender i dag, også er at finde som selvstændig virksomhed om bare få år”.
Trods de dystre udsigter lykkedes det faktisk at vende virksomheden rundt. Det hæderkronede danske tv- og audiobrand Bang & Olufsen gik fra eksistenstruet til et turn-around med de første sorte tal på bundlinjen i år – for første gang siden 2007. Bag det stod ingeniør og direktør i en lang række virksomheder Henrik Clausen. Forleden fortalte han historien om arbejdet med at vende Struer-virksomheden fra den store scene under IDAs årlige store lederkonference ‘Ledelse der Styrker’ .
Henrik Clausen har stået for turn-arounden af den gamle radio- og tv-producent, der blev ramt hårdt af finanskrisen i 2008, og efterfølgende har kæmpet med at finde sine fødder med lanceringer som BeoPlay, nye fjernsyn og særligt nye audio-produkter i et marked præget af gigantiske modspillere som Samsung, LG, Sony og Philips. Og nøglen har været positionen som high-end-brand.
”Der er ingen tvivl om, at virksomheden er lig med brandet. Det er væsentligt at have for øje, for det spiller ind i alt det, vi gør i dag. Både den måde vi har sat vores forretning op på, men også den måde vi ser på udviklingen af vores produkter, og vi vælger vores forretningspartnere på. Så den forståelse af brandet er vigtig, og der findes få brands som Bang & Olufsen tilbage i vores del af verden”, siger han.
Den svære forandring
De mange forandringer, virksomheden har været underlagt, har været en stor omvæltning for de tilbageblivende i virksomheden. For få år siden var de 2300 i virksomheden, mens de i dag er 900 medarbejdere. Derfor har ledelsesopgaven for Henrik Clausen primært været at skabe en klar retning, der kunne strække sig i flere år fremad.
”Den mulighed, man har, når man er ny, er, at man kan se ting lidt klarere. Så det var en del af den indledende proces: at skabe noget fokus og noget energi i forhold til at kunne se ting mere struktureret”, siger han og uddyber:
”Vi var nødt til at blive enige om, hvad det egentlig var for et brand, vi havde. Det var mange ting, og måske for mange ting på en gang. Vi var både massemarked-produkt og på vej til at gå rigtig bredt ud med vores produkter. Vi var også fokuserede på at levere samlede produkter, så du både køber tv og højtalere, og andre steder fokuserede vi på at lave verdens bedste højtalere”.
Og med Bang & Olufsen som en lille aktør på markedet blev den øvelse vanskelig:
”Det er klart, at bare en af de ting er en stor udfordring for en virksomhed på vores størrelse. Men alle tre er umuligt. Så vi vidste, vi måtte træffe nogle valg. Vi insisterede på, at Bang & Olufsens relevans derude var at være det mest eftertragtende audiobrand på markedet, hvor der er flere 100 aktører”.
Derfor er medarbejderstaben voldsomt slanket, og der er skåret ned på en del af de fysiske butikker.
”Mange af nedskæringerne er sket på personalesiden, hvor opgaver løbende er fjernet. I forhold til ambitionen omkring produkterne har medarbejderne, der har været her gennem flere år bakket op”, siger han.
Og de mange ændringer har sat sig på organisationen, og de medarbejdere der har været gennem den lange rejse i den 93-årige teknologikæmpe.
”Det er klart, at mange af de ændringer, der er foregået i organisationen. Og hvis de spørger i organisationen i dag, vil de sige, at der er sket rigtig mange forandringer – ikke bare i de sidste to år men i mange år forud”, siger han.