Shitstorm eller forbipasserende Twitter-byge? Det kommer an på, om Ilse Jacobsens får rettet op på sin elendige krisestyring, for den er i sidste ende skadelig for hendes brand og forretning. Det vurderer ekspert i digitale medier Benjamin Rud Elberth.
Dårlig omtale af ringe arbejdsforhold kan være ‘bad for business’. Det har man set før.
Tag for eksempel Agnes Cupcakes, der i 2013 måtte lukke samtlige fysiske butikker og ændre salgsstrategi, efter det blev kendt af offentligheden, at flere ansatte havde arbejdet under kritisable forhold og ikke var dækket af en overenskomst.
Alligevel mener Benjamin Rud Elberth, digital rådgiver og indehaver af konsulentbureauet Elberth Kommunikation, ikke, at den seneste tids afsløringer om et dårligt arbejdsmiljø hos Ilse Jacobsen vil påvirke forretningen og brandet på sigt.
“Vi har set meget større shitstorme end denne her, og hr. og fru Danmark er slet ikke i samme oprør, som mediedanmark er. Det kan godt være, at hun har mistet sit momentum lige her og nu, men lige om lidt går alle rundt i hendes gummistøvler igen”, siger Benjamin Rud Elberth, der definerer de kritiske røster som en Twitter-krise:
“Det er i høj grad mediepersoner, der er ude og kritisere Ilse Jacobsen på de sociale medier, og det foregår i høj grad på Twitter. Vi har set mange eksempler på dårlige arbejdsforhold, men fordi Ilse Jacobsen er en offentlig kendt person, har historien fået mere omtale, end den egentlig er berettiget til”.
I forvejen kendt som hård forretningskvinde
En af de mange mediepersonligheder, der har været i Twitter-felten og skrive et kritisk opslag om Ilse Jacobsen, er journalist og vært på programmet Detektor på DR2 Kristoffer Eriksen:
“Helt klart søndagens bedste artikel om et rædselsregime i Hornbæk. Vildt hvis Ilse Jacobsen kan fortsætte som iværksætterikon i Løvens Hule og i Vækstfondens bestyrelse efter det her”.
Men selvom mange mediepersonligheder offentligt har været ude og kritisere Ilse Jacobsen for hendes måde at drive forretning på, mener Benjamin Rud Elberth ikke, at vi som forbrugere for alvor er blevet overraskede over Ilse Jacobsens ledelsesstil.
“Vi kender hende fra Løvens Hule som forretningskvinden, der ikke er bange for at save iværksættere over, hvis de ikke har styr på deres ting”, fortæller Benjamin Rud Elberth og tilføjer:
“Men det er alligevel alvorligt, at hun ifølge medier har ringet til en tidligere medarbejders nye arbejdsgiver. Det får hende til at fremstå hævngerrig og bitter – og hvem har lyst til at købe noget af en, der fremstår som Cruella de Vil?”, siger Benjamin Rud Elberth og fortæller, at Ilse Jacobsen i dette tilfælde opfører sig i strid med forbrugerens opfattelse af, hvordan man bør drive forretning.
Selvom undersøgelser viser, at arbejdsmiljø påvirker bundlinjen, kan det sagtens lade sig gøre at være en succesfuld forretningsdrivende og have en kritisabel ledelsesstil over for sine medarbejdere. Det har man set flere eksempler på i detailbranchen. Spørger man Benjamin Rud Elberth bliver kritisk omtale for alvor skadeligt, når en virksomhed bryder med de værdier, de selv afspejler og brander sig på:
“Christian Stadil (ejer af konglomeratet Thornico A/S, red.) har eksempelvis lovet forbrugeren, at han er flink og rar, han har støttet Tibets fodboldlandshold og fører karma-ledelse. Men den kontrakt har Ilse Jacobsen ikke indgået, hun har lovet os en hård forretningskvinde”, siger Benjamin Rud Elberth. Derfor mener han også, at det var en fejl og en overreaktion, da Ilse Jacobsen valgte at trække sig fra det populære iværksætter-program på DR1 Løvens Hule.
“Som forbrugere er vi blevet vant til at se så mange kriser, hvor vi godt ved, at medierne blæser det stort op, så hvis hun ikke havde trukket sig fra Løvens Hule, så havde man måske som forbruger tænkt: Er det så voldsomt? Har hun virkelig været så dårlig en leder?”.
Den fejlslagne krisehåndtering kan være skadelig
Skulle der opstå et midlertidigt dyk i finanserne, vil det skyldes Ilse Jacobsens paniske krisestyring, mener Benjamin Rud Elberth.
“Hun har ageret som en dilettant til at krisestyre, og det var en fejl at forsøge at opkøbe aviser i Hornbæk. Det får sådan en Barbra Streisand-effekt, hvor man prøver at true fotografen, true journalisten, eller også prøver man at opkøbe alle aviser. Det er bare pinligt”, siger Benjamin Rud Elberth. Han henviser til den ikoniske diva Barbra Streisand, der sagsøgte en fotograf, som i forbindelse med billeder af geologiske ændringer ved kysten fotograferede stjernens kæmpevilla. Resultatet blev, at billederne af Streisands hus, som oprindeligt var blevet downloadet en håndfuld gange, efterfølgende blev downloadet 420.000 gange, samtidig med at Streisand efterfølgende tabte søgsmålet og stod tilbage med et image som prekær og nærtagende.
Noget tilsvarende – dog i langt mindre målestok, kan ske for Ilse Jacobsen. Benjamin Rud Elberth peger særligt på episoden, hvor hendes mand, Jesper Bo Jacobsen, opkøbte alle eksemplarer af Berlingske i SuperBrugsen i Hornbæk. Det kastede flere artikler af sig om den noget manuelle krisestyring.
Dog vurderer han, at Ilse Jacobsen – både erhvervskvinden og virksomheden – sagtens kan komme sig.
“Hvis det var en enlig svale, og hun får styr på sin ledelse, skal hun nok klare sig. Men vælger hun at gå over i den anden grøft og krisestyre endnu dårligere, så har hun et kæmpe problem, og så bliver det svært at drive en forretning. Derfor skal man sidde på sine forbandede hænder, når man er i krise”.