Ekspert i ledelse Henrik Busch mener, vi glemmer at tage højde for den kolossale forandring arbejdsmarkedet er underlagt. For om kort tid ser vores arbejdsliv, vores privatliv og vores verden helt anderledes ud.
Forskere vurderer, at ca. 1 milliard jobs forsvinder inden 2028 – altså om ni-ti år.
Det lyder meget voldsom, at det mange gør i dag, ikke er et job i “morgen”. I 2028 er vi måske mere end 9 milliarder mennesker altså en vækst på mellem 1,5 og 2,0 milliarder.
Hvorfor forsvinder de job vi kender i dag?
Det gør de, fordi digitaliseringen, robotsamfundet og nye teknologiske muligheder åbner op for det.
Vi skal ikke længere betjenes i supermarkedet af en kassemedarbejder – vi tager vores varer og går igen – alt er elektronisk overvåget, og du er scannet. Det er kun, hvis du handler i fysiske butikker, og ikke får dine varer leveret direkte hjem – fordi dit køleskab eller andet selv har bestilt det du mangler. Det intelligente hjem er tættere på os end du/vi tror.
Medarbejderen i den anden ende ved telefonservicen for en virksomhed er en robot. En robot som kan tale dit sprog, og som du ikke kan afkode om er et rigtigt menneske.
Databehandling af så kedelige ting som fakturering, registrering og andet automatiseres, og flowet af informationer flyder uden brug af mennesker. Vi skal kun reagere på afvigelser og ikke på alt.
Vi sætter os i en bus eller en taxa, som er selvkørende og ikke bemandet, men som leder os til bestemmelsesstedet trygt og sikkert og til tiden.
Vi ordner selv flere og flere ting via de digitale muligheder, som samfundet stiller til rådighed. Danmark er det samfund i verden, der er længst fremme digitalt med Netborger, Nem-Id og andre offentlige systemer, der gør, at vi ikke skal trække ressourcer ment som fysiske ressourcer i Borgerservice på kontorerne, osv.
Digitaliseringen betyder også, at de såkaldte “Varme hænder” kan dirigeres derhen, hvor der er behov for dem. Hvorfor skal en ældre besøges, som ikke har behov for det – men hvor aftaleskemaet siger, at vi skal kikke forbi. Det frigiver kræfter til dem, som så virkelig har behov.
Vores biler og andet udstyr overvåges og producenten ved, hvornår der er behov for indsats og service.
Vi kan genkendes via kamera – vi kan findes, når vi bliver væk – vi kan være bedst muligt forberedt til møder og forhandlinger, fordi vi ved alt. Skal vi vide alt?
Big data er er det nye sort – nej micro data er det nye sort. Vi vælter os i data, men dem, der forstår at omsætte big data til micro data, er vinderne.
Hvordan bruger du dine data? Hvem kikker på dem og omsætter dem til kommercielle handlinger? Er din virksomhed gearet til fremtiden og klar til den hast, hvormed det sker?
Tilbage til fremtiden – Hvad skal den milliard mennesker så lave i 2028?
Tænk over mulighederne – Tænk på en helt anden verden.
Henrik Busch har mere end 35 års erfaring med ledelse i detailbranchen og sidder blandt andet som formand for handelsudvalget i Dansk Erhverv, samt en lang række bestyrelsesposter. Henrik Busch er desuden netværksdirektør i F5.