Store organisationer er vilde med små innovative specialstyrker, der “innoverer på kanten af virksomheden”. Men resten af biksen skal være med på projektet, hvis det skal skabe resultater, advarer ekspert
Hvis ikke du ér en startup, kan du jo bare lade som om.
Cirka sådan kan man opsummere tankegangen bag en af tidens hotte innovationstrends blandt større virksomheder, der gerne vil på forkant med disruptionen.
De seneste år har store virksomheder som Danske Bank og Chr. Hansen nemlig stået på fødderne af hinanden for at præsentere små innovative, designtænkende enheder, der skal genopfinde virksomhedens produkter og finde fremtidens forretningsmodel. Garager, innovationlabs og -hubs dukker med andre ord op overalt.
Men selvom metoden er god til at skabe såkaldt radikal innovation i en rygende fart, støder mange ind i det samme problem. Det fortæller Christian Bason, der er administrerende direktør i Dansk Design Center.
”Det er hot som bare pokker. Jeg snakkede så sent som i går aftes med et stort konsulenthus, der sagde, at det er sådan en enhed, de har brug for. Men der er en kæmpe risiko ved at skabe en dem-og-os-kultur. Udfordringen er, at det lige netop er den kultur, man ønsker for at finde helt nye kompetencer, mindsets og en eksperimenterende tilgang,” siger han.
Og når dit innovationsprojekt på et tidspunkt skal sælges, markedsføres, produceres eller på anden måde løftes videre af resten af organisationen, kan kulturen give bagslag, forklarer Christian Bason.
Sælgerne var ikke med
Én af dem, der har oplevet udfordringen på egen krop er Christian Harpelund. Han er administrerende direktør i virksomheden Onboarding Group, der netop er udsprunget som en innovativ sidevogn til den femten år gamle rekrutteringsvirksomhed Moment.
I 2015 lancerede Christian Harpelund og Moments administrerende direktør Morten T. Højbjerg et nyt produkt til landets HR-ansvarlige. Forud lå en typisk designdrevet innovationsproces, hvor en lille enhed på en håndfuld medarbejder havde skabt et helt nyt produkt “ved siden af” virksomhedens kerneprodukt.
Læs også: Design Thinking løser kundernes behov
Flere hundrede HR-ansvarlige var mødt op på Bremen Teater i København for at høre om produktet, der kort fortalt kan beskrives som et måleinstrument, der vurderer om nyansatte medarbejdere er kommet godt i gang i en virksomhed.
Produktet var umiddelbart noget, som målgruppen var interesseret i. Og dagen efter lanceringen havde Christian Harpelund og Moment ikke bare HR-branchens fulde opmærksomhed, men også 70 kundesamtaler i kalenderen.
I dag har Onbording Group fået funding på 11 millioner og er blandt andet ved at udvide til udlandet. Men på det her tidspunkt blev succesen sat på en lang pause.
Læs også: Danske Bank er blevet en hip software-virksomhed
”Vi havde ikke fået vores organisation med os, hverken motivations- eller kompetencemæssigt. Så vi stod der med et rigtig fint produkt, og der var tænkt en masse gode tanker om, hvordan vi bringer det ind på markedet. Men vores salgsfolk havde udfordringer med at sælge det,” forklarer Christian Harpelund og uddyber,
”Sælgerne følte sig på glatis, når de introducerede produktet for kunden, og vi havde svært ved sammen at finde den rigtige vinkel. Måske havde vi i virkeligheden også forskellige mindsets: var det nye produkt et fokus i sig selv, eller bare et supplement til at sælge det, vi plejer at sælge?” spørger Christian Harpelund.
Fra en anden planet
Problemet er velkendt for mange organisationer. Og vil man undgå de samme udfordringer som Onboarding Group stod overfor, skal man overveje at åbne den isolerede innovationsenhed lidt op, anbefaler Christian Bason.
”Den store udfordring for at få designtænkning hele vejen rundt i organisationen er, at man faktisk er nødt til at opleve det. Det betyder, at hvis du kører de her processer som sprints i et lukket rum og glemmer at lade mellemledere, teknikere og sælgere være samskabende omkring det, så vil de stå på sidelinjen. Når du på et tidspunkt serverer din åbenbaring for dem med lys i øjnene, så vil de bare kigge blankt på dig og spørge: ’hvilken planet er du lige landet fra’,” forklarer Christian Bason.
Læs også: Drop dit industrielle mindset
For feltstudier blandt kunderne, utallige prototyper og en lind strøm af tests er ikke hverdagskost for den almindelige danske medarbejder. Og hele måden at tænke på møder derfor ofte modstand uden for innovationsafdelingen. Men heldigvis kan den udfordring løses.
”Det handler om at lade de enkelte sælgere, teknikere og mellemledere være projektejere på de enkelte dele af projektet. De skal inddrages i workshops og feltarbejde hos brugerne, så de er med på oplevelsen,” siger Christian Bason.