Hvad læser innovationseksperterne, når de har brug for inspiration? F5 har spurgt tre innovatører fra meget forskellige nicher om deres yndlingsbøger.
De er tunge, fyldt med bogstaver og analoge. Med andre ord: Håbløst gammeldags i en digital verden. Men bøger er stadig et af de bedste formater, når det handler om at få ny viden, mener mange. Derfor har F5 spurgt tre danske innovations-eksperter, hvad de læser, når de skal inspireres i deres arbejde.
Louise Opprud Jakobsen: Creativity Inc.
Louise Opprud Jakobsen er Lab Agent hos Innovation Lab og har tidligere været udstationeret i Silicon Valley for Udenrigsministeriet, hvor hun stadig har en række kontakter hos techfirmaer som Google, Facebook og Pixar.
Hun mener, at et af de bedste bud på en innovationsbibel er skrevet af netop CEO’en fra Pixar, Ed Catmull. Bogen hedder ‘Creatitvity Inc.’ og er, som Louise Opprud formulerer det, “sindssygt god i forhold til den organisatoriske del af at skabe innovation.”
Anmelderne har da også taget rigtig godt imod bogen, og Forbes skrev ligefrem, at det muligvis er den bedste business-bog nogensinde.
“Bogen handler rigtig meget om, hvordan man arbejder med innovationskultur og får sin virksomhed til at performe,” fortæller Louise Opprud Jakobsen.
“Ed Catmull har gjort innovationskulturen til det allervigtigste i Pixar. Det betyder, at de formår at skabe superdygtige medarbejdere, som i stedet for at blive arrogante vedbliver at være nysgerrige,” fortæller hun.
Ed Catmull stiftede Pixar i 1986 sammen med Steve Jobs. Ni år senere lavede de den genredefinerende animationsfilm Toy Story.
Rasmus Thomsen: Business Model Generation
Rasmus Thomsen er partner og rådgiver hos innovationsbureauet ‘Is it a bird’, hvor han er med til at udvikle nye produkter og ydelser for både offentlige organisationer og store private virksomheder.
“Det er en meget sværere opgave at vælge en enkelt bog, end jeg lige havde regnet med. Det er ligesom at vælge mellem sine børn,” siger en hårdt presset Rasmus Thomsen. Men han han har dog én innovationsbog, han elsker en smule mere end de andre.
“Business Model Generation’, som er skrevet af Alexander Osterwalder, er supergod. Den er meget overskuelig og pædagogisk, og så er den bare formidlet på en fed måde, siger han og uddyber:
“Den er henvendt til praktikere, og det er forfriskende, fordi der er så meget innovationslitteratur, som er utroligt teoretisk.“
Innovation er ikke kun produkter
Bogen beskriver innovation ud fra et rigtig godt paradigme, fortæller Rasmus Thomsen.
“Indholdsmæssigt tager han udgangspunkt i, at innovation ikke kun er produktet, som mange ofte tænker. Det kan også være selve forretningsmodellen. Det vil sige omkostningsstruktur, leverandører og relation til kunden. Innovation handler om at få en konkurrencefordel på markedet gennem nytænkning, og det kan du få på alle mulige måder.”
Rasmus Thomsen og hans bureau har endda fået fremstillet en kæmpeplakat, som kan minde dem om en af Alexander Osterwalders grundidéer.
“Vi har printet et business model canvas ud på to meter, så vi altid kan visualisere det produkt, vi arbejder med, på den bredest mulige måde,” siger han.
Runa Sabroe: Design for Policy
Runa Sabroe beskæftiger sig til daglig med offentlig udvikling og servicedesign hos den offentlige udviklingsenhed MindLab. Her har hun de seneste år været særligt involveret i arbejdet med nye reformer hos Undervisningsministeriet. Ikke overraskende vil hun derfor gerne anbefale en bog, som giver et tidssvarende perspektiv på netop offentlig udvikling.
“‘Design for Policy’ er en ret ny antologi, som jeg ikke kan anbefale varmt nok. Den trækker på erfaringer fra både Danmark og udlandet. Her beskriver både praktikere og akademikere, hvorfor designmetoder overhovedet giver mening i forhold til offentlig udvikling, og hvorfor det er så vigtigt at eksperimentere sig frem, når man skal arbejde med noget så komplekst som nye offentlige løsninger,” siger hun og uddyber:
“Det er bogen, man skal gå til, hvis man gerne vil have inspiration i forhold til, hvordan man kan arbejde med innovation i offentligt regi. Det, man typisk forfalder til at gøre, er at sidde bag sit skrivebord og tænke det hele færdigt, når man skal udforme et nyt politisk initiativ eller en service. Der må endelig ikke være nogen fejl i det – så får man ballade! Den her bog siger, ‘prøv, i stedet at gå ud og involver de brugere og aktører, som er vigtige for, at processen kan lykkes’. Det er en alternativ tilgang, men den giver super god mening, når det handler om udvikling.“
Runa Sabroe fremhæver også, at antologien på trods af sit danske islæt har et internationalt perspektiv:
“Der er case-studies med fra blandt andet New York City, hvor det bliver beskrevet, hvordan man kan skabe byudvikling på nye måder. Den har et udsyn over sig samtidig med, at den er rigtig praktisk,” siger hun.
Hvis du er interesseret i at læse mere om servicedesign i det offentlige, så har Runa Sabroe desuden skrevet en glimrende artikel på K-Forum.
Foto: Pixar Post