Italienske Enrico Dini er den helt store pioner indenfor 3D-printet byggeri, men den tøvende byggebranche har stadig ikke indfriet sin drøm
3D-print mig hér og 3D-print mig dér.
Teknologien, der de seneste år har vist sig at kunne printe alt fra funktionsdygtige organer og blodceller til våben har længe ligget på toppen af Gartners hype-kurve for nye teknologier. Og det er nu ved at være tid for drømmere og praktikere til at se virkeligheden i øjnene: Hvad kan man bruge 3D til i byggeindustrien?
En af de mest oplagte til at besvare det spørgsmål er 3D-printer-stjernen over dem alle, italienske Enrico Dini, der har haft 3D printede huse på hjernen siden 2004, hvor han opdagede teknologien. Og efter dokumentaren The Man Who Prints Houses fra 2012 er han mest kendt som, ja: Manden der printer huse.
”Eller i det mindste ’manden, der gerne vil printe huse’,” korrigerer han med et stort grin, da vi møder ham under en konference om emnet, der bliver afholdt af det danske netværk Innobyg.
Henvendelser i tusindvis
Men da vi sætter os uden for tilhørernes ørenlyd i foyeren blandt de mere og mindre inspirerende figurer, er det en mere stålsat og mindre ydmyg Enrico Dini, der toner frem.
”Det er min tid nu, og det er hæsblæsende, for jeg er nødt til at udvikle det, jeg påstår, jeg kan sælge. Jeg kan ikke give op nu,” siger Enrico Dini.
Læs også: Bliver 3D-printeren fremtidens Napster?
Han siger, at han har svært ved at scrolle sig igennem de mange henvendelser, han får i mailboksen, på Whatsapp og LinkedIn hver dag. Og det er da også kun en halv dag, Enrico Dini har i København. Så er han på vej videre på sin verdensomspændende turné, der blandt andet sender ham til Californien, Dubai og London.
Blandt de igangværende projekter er en 3D-printer til en kunde i Mozambigue, der laver masseproducerede, bæredygtige huse samt en drøm i Dubai. Drømmen vender vi tilbage til.
Startede med Ecco-sko
Det er tilfældigheder, der har gjort Enrico Dini til verdens største pioner inden for 3D-printet byggeri. Det indrømmer han gerne.
Han er uddannet civilingeniør, men ifølge eget udsagn en dårlig en af slagsen. Derfor var han hurtig til at hoppe på broderens forretning, der blandt andet lavede automatiserede services for den danske skofabrikant, Ecco. Blandt andet 3d-printede hæle.
”Jeg forelskede mig fuldstændig i automatiseringen. Det at man kan opdage et industrielt problem, hvor der spildes en masse kræfter, og som man så kan finde en masse forskellige måder at løse,” fortæller Enirico Dini.
Og da skofabrikkerne i starten af 2000 flygtede til billige produktionsmiljøer, måtte Enrico Dini finde en anden måde at bruge sin nyvundne kærlighed for 3D-printeren.
Læs også: Derfor skal sløjd omdøbes til 3D-print
I marts 2004 fik han ideen om at skalere arbejdet gevaldigt op og printe huse i stedet for hæle. I dag, 13 år senere, er han dér, hvor han skal være, mener Enrico Dini. Nu er det bare byggebranchen, der mangler at tage springet.
”Først og fremmest har jeg fået et omdømme, et brand. Jeg har et meget veluddannet hold. Jeg kan 3D-printe i sandsten og beton med en meget god resolution. For tretten år siden skulle alt udvikles fra bunden, men i dag er vi der, hvor vi skal være,” fortæller Enrico Dini.
Hans 3D-printer-teknologi er lavet til at blande lokale, naturlige materialer såsom sand, sten og for den sags skyld månestøv, og blande det med magnesium som bindemiddel.
Investorjagt i 90 procent af tiden
Men udviklingen kommer ikke af sig selv, og slet ikke i en stokkonservativ branche som byggeindustrien. Og af gode grunde. For held og lykke med at finde et forsikringsselskab, der vil forsikre dit 3D-printet hus, som gerne skulle holde længere end en udstillingsperiode. Her er det selvsagt svært at være first mover.
Det lykkedes ellers allerede Enrico Dini at lave verdens første 3D-printet hus tilbage i 2007. Ikke just et pragteksemplar, men skuffelsen over, at UNESCO ikke har fundet plads til det på deres verdensarvsliste, har ikke lagt sig, påpeger Enrico Dini ironisk.
Siden er det lykkedes ham at printe en militærbunker og seneste en bro i Madrid, som han selv fik ideen til. Forhåbentlig det er bare begyndelsen.
Læs også: Strikkefirma har opfundet 3D-printeren for tøj
”Jeg må indrømme, at 90 procent af min tid har været helliget at finde investorer, og ti procent til at udvikle vores teknologi. Det er helt fantastisk, at det i dag nærmere er omvendt. Jeg bruger det meste af min tid på research,” fortæller Enrico Dini.
Men fremtiden er ikke nødvendigvis lysegrøn for Enrico Dini, der følger udviklingen med en blanding af frygt og stolthed.
”Efter det store salgsarbejde vil alle bygge huse i 3D, og jeg kan stolt sige, at det er på grund af mig, at denne revolution er begyndt. Men det skræmmer mig, at der er mange virksomheder, der er nye og rige, som har set på, hvad vi har gjort. Så jeg er nødt til at fortælle mig selv, at jeg skal være glad for, hvad jeg allerede har opnået,” siger han.
Graffiti i arkitekturhistorien
Det 3D-printede byggeri er ved at materialisere sig repræsenteret ved reelle virksomheder med mål om profit og ikke bare en gal italiensk drømmer.
Ifølge en opgørelse fra 3D Printhuset i Danmark er der i Europa 24 markante projekter i gang. I Kina støtter staten massivt, og særlig Holland er langt fremme i skoene. Blandt andet er man i fuld gang med det storstilede Landscape House, der skal laves med inspiration i Enrico Dinis teknologi.
Enrico Dini ser blandt en stor fremtid i metoden topologioptimering. Det er en matematisk metode, der ved at fordele massefylden i et produkt skaber den maksimale styrke. Metoden kræver ofte svære geometriske former, som 3D-print har vist sig ideelle til at skabe.
”Jeg er sikker på, at vi vil se topologioptimering af bygningskomponenter til broer og flotte og komplekse strukturer. Og jeg vil bare gerne være en del af den leg. Jeg vil lave mit eget graffititag i arkitekturhistorien, og derfor vil jeg lave noget ikonisk til Dubai-konferrencen. For det er min sidste chance for at gøre det,” siger Enrico Dini og henviser til den storstilede EXPO 2020-konference i ørkenbyen, der hylder en verden af teknologi og videnskab.
Ved spørgsmålet om, hvad han har i tankerne for Dubai, begynder Enrico Dini drømmende at fortælle, mens han griber min blok og supplerer med tegninger.
”Jeg vil vise, at vi kan printe det umulige. Når jeg kommer kørende i Dubais landskab, ser jeg denne vision for mig. En symfoni af bygninger der driver forbi, hvor en række bygninger bliver en del af samme æstetiske tema.”
Læs også: Danskere er klar med syv-værelses økologisk luksus-iglo
På tegneblokken fremkommer der et koralagtigt net, der i bølgende former indrammer en række boligbyggerier. Det sender mindelser om den spanske stjernearkitekt, Antoni Gaudi, der er hjernen bag flere ikoniske bygninger i Barcelona.
”Det koster intet at fantasere,” siger Enrico Dini midt i tegneriet.
Vil forblive pioner
På trods af den massive konkurrence fra pengestærke virksomheder, har Enrico Dini valgt at forblive en lille fisk i havet, der svømmer sine egne veje.
Han er derfor gået tilbage til sin oprindelige drøm om at printe et hus i et one-take.
”Jeg vil printe en villa i ét print. Det er kun for mit ego. Jeg er en kunstner og min største tilfredsstillelse vil være at gøre noget der er usammenligneligt og forbløffende. Jeg vil huskes,” siger han med sin rolige stædighed.
Men Enrico Dinis næste skridt er stadig hans Gaudi-inspirerede rækkehuse. Han mener, at det er slut med kedelige betonklodser, når først 3D-printeren får fat i byggeindustrien.
”Jeg er overbevist om, at designere i fremtiden vil få mere at skulle sige i byggeindustrien, fordi komplekse former er mere tilgængelige med udbredelsen af 3D-print,” siger han og antyder en af 3D-print revolutionens store slogans: ”complexity for free”.
Se trailer til The Man Who Prints Houses:
https://vimeo.com/29984723