”Intuitionen er groft undervurderet”

12. marts 2018

Læg ”burde” og ”plejer” på hylden og tænk en ekstra gang, før du høster gevinsterne. For nysgerrighed og kreativitet kan være vejen til endnu bedre resultater, hvis vi tør give plads til det. Det mener Mette Helbæk, der lever på naturens præmisser.

Mette Helbæk har aldrig haft et enkelt fast mål med sit professionelle liv. Vejen har været snoet, og karrierebeslutningerne er taget på baggrund af lyst, intuition og mavefornemmelse. Det har ført hende vidt omkring og medført mange titler. Kok, madstylist, kommunikatør, iværksætter, restauratør, indretningsdesigner og kogebogsforfatter. Nu har hun taget sin familie under armen og startet et nyt projekt i en svensk skov, hvor bæredygtighed er nøgleordet. Grøntsagerne dyrker de selv, og inspirationen finder de i naturen, der omgiver dem.

Ifølge Mette Helbæk er vi alt for bange for at bruge vores intuition i vores arbejdsliv. Mennesket har en tendens til at tage det kendte og sikre valg og dermed udelukke de gevinster, der kan være ved at stoppe op og lade kreativiteten udfolde sig.

”Jeg tror helt klart, at vi i vores samfund i dag ville have rigtigt godt af at få mere adgang til at bruge vores intuition, når vi træffer valg, karrieremæssige såvel som private”, siger hun og slår fast, at det også spiller ind hos virksomheder, der ofte vælger den kendte og lige vej, når noget skal løses.

”Når man gerne vil skabe resultater i en virksomhed, er intuitionen groft undervurderet. Når man skal fra A til B, lægger man en plan og følger den helt slavisk, fordi der er nogle budgetter, der skal overholdes. Det levner ikke ret meget plads til kreative indfald båret af intuitionen”, siger hun.

Intuitionen har været en vigtig faktor i Mette Helbæks eget liv og karriere. Hun er ikke i tvivl om, at hendes nysgerrige sind har ført hende steder hen, som hun aldrig ville være kommet, hvis hun havde været mere målrettet fra starten af.

”Det er et personligt projekt for mig at udforske. Man skal ikke være bange for at træde forkert. Uanset hvordan vi vælger at leve vores liv, kan vi ikke undgå at komme derud, hvor det gør ondt en gang imellem”, siger hun og peger på afdøde Apple CEO Steve Jobs som erhvervslivets bevis på, hvor langt man kan komme, hvis man gentænker fremgangsmåden.

”Han var ikke bange for at tænke helt ud af boksen og har jo revolutioneret vores måde at tænke teknologi på. Så han er et rigtigt godt eksempel på, hvad man kan skabe, hvis man ikke er alt for fokuseret på de endelige mål”, siger hun.

Lad dig ikke begrænse

Selvom Mette Helbæk mener, at de færreste vil finde tilfredsstillelse i en så flakkende tilværelse som hendes egen, mener hun alligevel, at de fleste kan finde brugbar inspiration i hendes måde at gøre tingene på. For blandt de mange planter er hun ofte blevet overrasket og belønnet for sin nysgerrighed, når afgrøder udvikler sig i retninger, hun ikke havde set komme, eller når hun bruger dem på nye og eksperimenterende måder. Den nysgerrighed er noget, hun vurderer, at både mennesker og virksomheder kan bruge, når dagligdagens udfordringer skal tackles.

”Når folk skal bruge radisser, høster de dem så snart, de er klar. Det er en stor forbrydelse mod radissen, og de gør sig selv en bjørnetjeneste. Hvis de havde været lidt mere nysgerrige og ladet den stå lidt, ville de vide, at en radisse bliver til en stor busk, som man kan høste på i op til en måned”, siger hun.

Det er ifølge Mette Helbæk et klart eksempel på, at man ikke skal lade sig begrænse af den måde, man plejer at gøre tingene på. Der kan ligge et stort potentiale gemt i at beskue tingene på en anderledes måde, men i det moderne erhvervsliv kan det være svært at finde tid og rum til sådanne kreative indslag. Øjnene er rettet mod bundlinjen og risiciene ved at tage chancer overskygger de potentielt store gevinster.

Vejen frem

I begyndelsen af 00’erne startede Mette Helbæk med at læse public relations på Roskilde Universitet. Det var vigtigt for hende, at uddannelsen havde nogle meget åbne ender, for hvor hun ville hen, vidste hun ikke. Mens hun studerede, mødte hun sin mand Flemming Schiøtt Hansen, som havde sin egen restaurant. Det øgede hendes allerede store interesse for mad, vin og restaurationsbranchen, og hun begyndte at arbejde som tjener og med administrative opgaver på hans restaurant.

Efter livet som studerende arbejdede hun som redaktør på restaurantguiden ”Spiseliv” og havde efterfølgende grønthandleren ”Din Baghave” i tre år, før hun, sammen med sin mand, åbnede restauranten Stedsans i et drivhus midt i en tagfarm på Østerbro. Det blev en dundrende succes, hvor udenlandske madanmeldere strømmede til, og hvor man som gæst skulle være ude i ualmindeligt god tid for at få plads ved langbordet i det lille københavnske åndehul.

De ville dog gerne ud af byen og skabe noget mere bæredygtigt. Blandt andet ville Mette Helbæk meget gerne have mulighed for at have egen have, hvor retterne kunne udvikles fra.

”Der er ingen fast plan”

Det har de fundet plads til i de svenske skove. I et idyllisk område ved en smuk skovsø har Mette Helbæk og hendes mand åbnet Stedsans in the Woods. En videreudvikling af deres store succes fra tagfarmen på Østerbro.

Her dyrker de som nævnt selv alle deres grøntsager og benytter sig af alt, hvad skoven har at byde på af herligheder. Gæsterne bor i beduintelte og små hytter, restauranten ligger midt i skoven, og grøntsagerne høstes få timer inden, de tilberedes over åben ild og under åben himmel. De har forsøgt at skabe et rum, hvor nysgerrigheden kan stortrives, og kreativiteten kan få frit spil, hvilket skal afspejle sig i madlavningen.

”Fordi vi har vores egen have, kan vi gå ud og se på grøntsagerne og få inspiration til, hvilken mad vi skal lave. Vi planlægger menuerne ved at se, hvad naturen tilbyder og så efterfølgende tage udgangspunkt i en bestemt grøntsag, når vi udvikler retterne. Der er ingen fast plan”, siger hun.

Den faste plan kan ifølge Mette Helbæk blive en stopklods i deres egen såvel som en virksomheds udvikling. For når folk ser sig blinde på målet, glemmer de midlet, og nysgerrigheden forsvinder.

Få dine ansatte til at blomstre

Udover at stole mere på intuition og mavefornemmelse er det ifølge Mette Helbæk også vigtigt at give sine ansatte de bedste forudsætninger for at udvikle sig selv og virksomheden. Hun mener, at vi skal begynde at se på de menneskelige ressourcer på en helt anden måde for at udnytte den kreativitet og nysgerrighed, som mennesker indeholder.

”Istedet for at se medarbejderne som en ressource, der skal udnyttes maksimalt timemæssigt, skal man se på dem som en meget mere kompleks ressource, som du kan få meget mere ud af, hvis du plejer og nærer den”, siger hun og påpeger, at det er præcis det samme med jorden.

”Når du dyrker jorden i traditionelt landbrug, gives afgrøderne lige præcis nok næring til, at de kommer op og har den kvalitet, de skal have for at kunne give et udkast økonomisk, og så høster man det hele og starter forfra næste år. På den måde udpiner du jorden. Du giver lige præcis, hvad du skal, for at kunne få det, du vil have”, siger hun.

Hos Stedsans in the Woods dyrker de jorden efter permakulturprincipperne. Med andre ord passer de godt på jorden og dyrker den på naturens præmisser. Resultatet har været, at de med færre penge og en mindre arbejdsindsats over tid har fået et bedre udbytte. I erhvervslivet ser hun innovative tiltag som eksempelvis kortere arbejdsuger som et godt redskab til at opnå det samme.

”Man kan sagtens sammenligne sund jord og sunde mennesker. Et menneske, der bliver næret og har plads og frihed til at bruge sin nysgerrighed og kreativitet, kan man få ufatteligt meget mere ud af”, siger hun.

Mette Helbæk holder oplæg ved eventet F5 Box i Aarhus d. 14. marts.

Foto: Inge Skovdal

Jonas Nielsen

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

læs mere
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

læs mere
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

læs mere

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser