Det er verdens måske mest sammensatte virksomhed. Netop derfor har direktøren en klar holdning til, hvad der er dansk: fleksibilitet og selvstændighed. Han frygter, at et skolesystem hvor nøglen er hurtighed, sætter det hele over styr.
Det er en af landets suverænt største virksomheder. Større end Carlsberg, Vestas, Ørsted og Danske Bank målt på omsætning. Det er samtidig blandt Danmarks mest mangfoldige virksomheder, hvor mange forskellige nationaliteter samarbejder inden for områder som kantinedrift, rengøring, ingeniørfaget og teknologi.
Netop fordi ISS er sammensat af vidt forskellige nationaliteter med alt fra urdu, fransk, dansk og finsk som modersmål, har adm. direktør Jeff Gravenhorst (der i øvrigt er dansk) en skarp mening om, hvad der har været den særlige drivkraft i netop dansk erhvervsliv. Og det er hverken dygtige ingeniører eller høj faglighed. Det er evnen til fleksibilitet og selvstændig tænkning, vurderer den administrerende direktør for C25-virkksomheden.
”Vi har et uddannelsessystem, der ruster folk til at være fleksible og se, hvad der er vigtigt. Lige nu skal vi passe på, vi ikke kammer over og ødelægger den evne”, siger han, da han taler ved konferencen Small Great Nation, afholdt af Deloitte og tænketanken Kraka.
Det særligt danske
Som en dansk og nordisk værdi giver han et eksempel fra ISS, hvor en rengøringsmedarbejder i lufthavnen udlånte sit løbehjul, da en grædende kvinde var tæt på at misse sit fly, hvorefter medarbejderen tog kvindens håndbagage og spænede gennem lufthavnen. Kvinden skrev efterfølgende et rosende brev til direktøren for lufthavnen, hvorefter direktøren værdsatte den udliciterede rengøring højere.
”Vi valgte at dekorere den medarbejder, men pointen er, at vi godt kunne straffe ham for ikke at gøre sit arbejde. Hvis han ikke laver andet end at hjælpe folk, så kommer vi ikke i mål. Men netop den balance er vi rigtig skarpe til i Danmark, fordi vi har et skolesystem, der lægger op til lidt højere frihedsgrader”, siger han og fortsætter:
”Det, vi er gode til, er at skabe medarbejdere, der netop kan være mere agile, men formentlig vil tabe i Trivial Pursuit over for en englænder eller en kineser”.
Er vi ved at afmontere den frie medarbejder?
Jeff Gravenhorst frygter, at de sidste mange års reformkurs, hvor unge ønskes hurtigere og hurtigere ud på arbejdsmarkedet, på sigt kan afmontere noget selvstændighed og innovationskraft hos den enkelte danske medarbejder.
”Vi skal altid diskutere, hvorvidt vi har det rigtige system. Men jeg er ikke nødvendigvis tilhænger af konstante stopprøver, eller at man som 4-årig skal vælge, om man vil gå til A eller B. Jeg tror ikke på, at man er færdigudviklet som 20-årig og skal være cand.merc. og færdiguddannet som 23-årig. Der er intet galt, hvis man gør det, men skal man nødvendigvis? For vi har et system i dag, der lægger op til det, hvor vi giver bonus, hvis folk er hurtigt ude. Men hvor er livserfaringen henne?”, spørger han retorisk.
For det er netop alle omvejene, der nogle gange giver værdi, mener han.
”Det system, vi har bygget op, bygger på, at man tager al den erfaring, man har oplevet, og bruger den aktivt. Det system, hvor vi alle skal være færdige som 23-årige, tror jeg ikke på. Som virksomhedsleder siger jeg ikke, ’jeg skal have alle de 23-årige, der har fået 12 i snit’. Det krav er ikke væsentligt. Jeg skal have dem, der intuitivt leder, der tør tage beslutninger, dem der har en smule erfaring. Og det kan godt være en 23-årig. Men nogle får en masse 7-taller og har været ude at feste lidt”, siger han og understreger, at de kan have større kompetence, end dem der har gået den direkte vej.
Det unge menneske, der fra tid til anden befinder sig på livets vildveje, kan Jeff Gravenhorst godt se sig selv i, selvom han understreger, at han også leverede i sin studietid. Men han var en doven rad i folkeskolen, der først senere i ungdommen for alvor åbnede skolebøgerne.
”Var jeg gået direkte, stod jeg ikke her i dag. Det er et faktum. Jeg blev voksen. Derfor tænker jeg stadig, at vi skal bruge noget plads til at vokse”, siger han og forklarer, at den plads er i Danmark blandt andet fyldt ud med højskoler og efterskoler”.
Foto: Copyright ISS World Services A/S