De digitale landvindinger giver IT-cheferne mulighed for også at fokusere på innovation og nye forretningsmuligheder i stedet for blot at sørge for driften.
Det stereotype billede af en IT-chef står i disse tider for fald. Manden, der taler i koder, aldrig ser sollys og som et andet natdyr kun kommer frem, når serveren strejker, skal i højere grad også tænke strategi og innovation. For med invasionen af innovative techfirmaer, der disrupter vores økonomi og udfordrer etablerede brancher, står IT-afdelingen pludselig med et skarpslebet sværd i hånden. Et sværd, der kan hugge brancher itu – se eksempelvis på Uber og taxa-branchen – eller give etablerede firmaer et rygstød af dimensioner.
Det kan årets CIO i 2017 – eller IT-chef, som det også hedder – Torben Kjær, nikke bekræftende til efter at have rodet med computere næsten et helt liv.
”Det har aldrig været mere spændende end nu”, som han siger.
“IT skal steppe op”
Torben Kjær blev i 2017 kåret til årets CIO, fordi han på fem år formåede at forvandle den internationale virksomhed Rambøll fra en IT-rodebutik bestående af 12 lokale og fragmenterede IT-systemer til ét globalt, strømlinet system. Det førte blandt andet til årlige besparelser på i omegnen af 30 millioner kroner og gav Torben Kjær muligheden for at fokusere mere på, hvordan IT kan skabe værdi.
Torben Kjær mente, at det ville være vanskeligt at lede og udvikle IT samtidig med, at der skulle laves en ny strategi for digitalisering og øget innovation. Han skiftede derfor fokus i en redefineret lederstilling i Rambøll, hvor han kunne bruge al sin tid på det arbejde. Og for ganske nylig gik han skridtet videre og sagde op for at finde en ny virksomhed, som han kan vise vejen gennem en transformation. For som han siger om IT’s rolle:
”Vi står ved en skillevej”.
Med ordene sigter han til, at den teknologiske udvikling i disse år går så stærkt, at man som IT-chef skal overveje sin vej nøje. Vil man udelukkende fokusere på drift og vedligehold? Eller vil man finde ud af, hvordan den nye teknologi kan skabe værdi for virksomheden?
”Flere og flere ting ryger i clouden. Så jeg mener, det er taktisk smart at overveje, hvilken vej man som IT-chef vil gå” siger Torben Kjær og peger på, at for eksempel serverplads ”i skyen” hos en ekstern udbyder kan frigive tid til at lave noget andet end server-arbejde. Han understreger, at driften er essentiel, men når først den fungerer, bør man som IT-afdeling også byde ind med idéer og skabe digital innovation i forretningen.
”Der er måske en tendens til at lægge ansvaret fra sig og sige, at det må de andre sørge for”, siger Torben Kjær. ”Men der mener jeg, at IT bør steppe op”.
Iværksætterkultur i Rambøll
Markedet for cloudtjenester er i disse år i voldsom vækst. Ifølge det amerikanske analysefirma Gartners blev der i 2017 brugt omkring 1,7 billioner kroner globalt på de såkaldte public cloud services, og forventningen er, at det tal i 2020 vil stige til 2,6 billioner kroner. Den spådom bygger blandt andet på, at flere og flere virksomheder begynder at bruge cloud-tjenester for at frigive tid til andre opgaver.
I sin sidste tid i Rambøll, byggede Torben Kjær eksempelvis det, han kalder en innovations-accelerator op for at skabe mere digital udvikling. Acceleratoren er et projekt, hvor 3.000 deltagere byder ind med 300 idéer, der i løbet af et år skal skæres ned til tre nye digitale produkter, der arbejdes ind i forretningen. Metoden er blandt andet kendt i start-up-virksomheder, og tanken er, at man ved at lade sig inspirere af iværksætternes metoder bedre kan modstå det, der i mange etablerede virksomheder er en reel frygt i disse digitale tider – nemlig disruption.
”Vi kunne se, at hvis vi blev ved med at gøre det på den gamle måde, fik vi ikke nok ud af det, og vi fik ikke skabt nok innovativ værdi”, fortæller Torben Kjær. ”Når vi tidligere havde haft nogle gode idéer, så forsvandt de i systemet. To år senere kunne man spørge til, hvad der var sket med det projekt, og så var der ikke nogen, der vidste det”.
Innovations-acceleratoren kører indtil udgangen af året, så Torben Kjær kan endnu ikke afsløre, hvilke konkrete resultater der er kommet ud af projektet – dels fordi projektet endnu ikke er færdig, dels fordi han ikke er en del af Rambøll mere. Han kan imidlertid fortælle, at Rambøll er blevet bedre til at få sorteret de dårlige idéer hurtigt fra og valgt de gode til, og at projektet også er med til at ændre på kulturen, så innovationen trives bedre.
”Vi behøver ikke at lave en business-case på 150 sider og have planlagt projektet i 37 faser, før vi præsenterer det for styregruppen. Nu gør vi det helt anderledes. Vi går lettere til værks, og først til sidst kommer styregruppen ind over. Vi tager start-up-mentaliteten og dropper corporate-strukturen”.