Europas største onlineshop har kortlagt vores e-handelsvaner og kan konkludere, at fordommene holder stik
Fordomme og generaliseringer bliver der ofte rynket på næsen af. Men nogle steder kan de have deres berettigelse. Det mener Europas største tøjbutik på nettet, Zalando.
Virksomheden har nemlig skræddersyet shoppingoplevelsen, så den passer til befolkningen i hvert enkelt af de 15 lande, som firmaet opererer i.
“Den største fordel, Zalando har i Europa, er, at vi har været gode til at tilpasse os hvert enkelt marked. Det er ikke one-size-fits-all,” fortæller firmaets talsmand Boris Radke til Quartz.
LÆS OGSÅ: Coop: Vi taber penge på irma.dk
Derfor sidder et hold i Zalandos hovedkvarter i Berlin og studerer forbrugeradfærd på tværs af landegrænser.
“Alle fordomme, du kan forestille dig, bliver bekræftet. Det er rigtig sjovt at se,” siger Boris Radke, som mener at e-handel i USA handler om simplicitet, mens det i Europa er en anderledes kompleks størrelse, hvor forskellige lande har meget forskellige præferencer, hvad angår udvalg, betalingsmetoder og shoppingoplevelse.
Schweizere er punktlige
“Schweizerne vågner før alle andre, og de vil betjenes af kundeservice en time før tyskerne,” siger Radke.
Derfor må Zalandos schweiziske kundeservice stå op en time før alle andre. Schweizerne er også punktlige, når det gælder deres regninger. De betaler nemlig alle regninger én gang om måneden – det betyder også, at regninger skal have en 30 dages forfaldsdato i det nøjeregnende land.
Italienere shopper med følelserne
“Italienere er meget drevet af følelser, når det handler om shopping. Du kan se, at de putter en hel masse i kurven, og så tager de en masse ud igen. Ofte tager de nogle meget dyre ting, men når de skal til at betale, så dropper de det alligevel,” siger Zalando-talsmanden.
LÆS OGSÅ: Dansk e-handel når 90 milliarder i år
Italierne har sammen med spanierne en anden spøjs vane. I stedet for at betale med kreditkort over nettet, betaler de hellere kontant, når deres pakke kommer med posten.
“Vi bliver nødt til at opbygge tillid med dem først,” siger Boris Radke.
Franskmændene er udsalgsgale
I Frankrig er udsalgsperioden reguleret fra officiel side og foregår under stort ståhej. ‘Soldes’ står der på alle butiksvinduer i Paris. For franskmændene betyder det, at det er tid til at shoppe igennem.
“Nogle lande er trænet til kun at shoppe, når der er udsalg, blandt andet Frankrig. Det kan sammenlignes med Black Friday (stor shoppingdag i USA, red.). Udsalgsperioden varer som regel et par uger, og i den periode køber franskmændene alt deres tøj,” fortæller Boris Radke.
Tyskerne bruger ikke kreditkort
Fordi Zalando er tysk, anser firmaet tyskernes shopping-vaner som værende ‘normale’. Det ville vi nok ikke gøre herhjemme. I de såkaldte ‘dach-lande’, altså Tyskland, Østrig og Schweiz, betaler forbrugerne som regel ved hjælp af bankoverførsler. Zalando-talsmanden kalder til gengæld englændernes hyppige brug af kreditkort for ‘amerikaniseret’.
Danskere er moderne
Vi danskere er også blevet analyseret af Zalandos hold. Og vi kan sammen med vores nordiske nabolande klappe os selv på skulderen. Vi er nemlig længere fremme end mange andre europæiske lande, når det handler om at udnytte teknologien.
“De nordiske lande er meget rene og meget sofistikerede i deres forbrugeradfærd. De kan lide at bruge en hel del penge på det, de gerne vil have,” forklarer Radke.
Han fortæller, at de skandinaviske lande også udmærker sig ved at shoppe mere på mobilen end andre europæiske nationer.
“Hele Norden er et godt område for os, fordi beboerne forstår e-handel,” slår Boris Radke fast.
LÆS OGSÅ: Mobilen er shopaholikerens nye fix