Innovationsenheden Mindlab hjælper nu Christiansborgs embedsfolk med at teste ny lovgivning, inden den bliver indført
Hvis du vil lave en ismaskine, der sparker røv hos forbrugerne, så sker det ikke ved at sidde hjemme på kontoret og tænke store tanker. Det sker i samspil med isentusiasterne og ved tidligt i processen at vise dem en prototype.
Det er sådan set almindelig kendt i produktionsvirksomheder, men hvordan er det nu med ét af de produkter, der har allermest indflydelse på os, og hvor vi alle, om vi vil det eller er ej, er forbrugere?
Hos Erhvervsministeriet i yderkanten af Slotsholmen sidder en gruppe på 20 mand, der har taget prototyping-begrebet med ind på et nyt område. Det er Mindlab – det offentliges svar på en research and development-afdeling.
Her prøver man at eksperimentere med lovgivningen ud fra et etnografisk perspektiv. Det handler om at komme ud i felten, som de siger, og lave interviews, observationer og fokusgrupper, stable en prototype på benene, og så gøre det hele en gang til.
Prøver at ændre arbejdskultur
Mindlab har eksisteret i 12 år og er den første af sin slags, selvom flere eksempler er fulgt efter i årenes løb. Men den mere eksperimenterende form for lovgivning er en ny tendens for den lille udviklingsafdeling. Og hvis det står til Lars Elmgreen fra Mindlab, så er det måden, vi skal arbejde på i alle lovgivningsprocesser.
Læs også: De skulle nok have prøvet det der pretotyping
”Det er noget, som får mere og mere vejgreb, fordi vi er i en tid, hvor ny teknologi og digitalisering dukker op overalt, med større hastighed og en ekstrem stor uforudsigelighed. Det kræver i et embedsværk, at man skal være enorm agil i den måde, man løser sine opgaver på,” siger Lars Elmgreen, der er senior design strategist hos Mindlab.
Ifølge Lars Elmgreen er Mindlabs eksperimenterende tilgang til lovgivning en metodisk og videnskabelig tilgang og ikke bare et tilfældigt eksperiment, hvor man “bare ser, hvad der sker”.
”Vi interagerer med virkeligheden, så vi får et virkelighedsbillede ind i lovgivningsprocessen for så at undersøge, hvad der er interessenternes udfordringer og deres oplevede virkelighed,” forklarer han.
I den kommende tid skal folk som Lars Elmgreen tage stilling til, hvordan kunstig intelligens, selvkørende biler og droner passer ind i vores samfund.
”Vi skal finde ud af, hvordan selvkørende biler kan blive en del af den almindelige trafik. Der kan man opstille nogle eksperimenter for, hvordan folk oplever selvkørende biler, hvad der er vigtigt for at skabe tillid til selvkørende biler i samfundet, eller hvordan man skal håndtere forsikring og ansvar i tilfælde af ulykker,” forklarer Lars Elmgreen.
Med otte embedsmænd i felten
Selvom Mindlab sidder hos Erhvervsministeriet, er det en tværoffentlig udviklingsafdeling med yderligere tilknytning til Beskæftigelsesministeriet, Undervisningsministeriet samt Odense Kommune.
En af de seneste eksempler på Mindlabs måde at arbejde på er, da man tog otte embedsmænd fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering under armen og ud til jobcentrene og de mennesker, der befolker dem.
Over to uger blev embedsmændene præsenteret for arbejdsløse, sagsbehandlere og teamledere, mens man i samarbejde med Mindlab udviklede en prototype for en ny måde at implementere den pågældende arbejdsmarkedsreform.
”Interaktion med skitser på noget lovgivning er på et andet niveau, end når du for eksempel cirkulerer nogle notater rundt i et embedsværk,” siger Lars Elmgreen.
Læs også: “Det kræver stor dedikation at nå dertil, hvor en god idé bliver til noget”
Til sidst inviterede Mindlab andre kommuner ind til at give deres vurdering af, hvordan deres virkelighed ville se ud med de nye prototyper implementeret.
Svært at eksperimentere på lovgivning
Selvom det der med at eksperimentere lyder både spændende og konstruktivt, så er der ifølge Lars Elmgreen en grund til, at det ikke er mere udbredt, når det gælder lovgivnings- og implementeringsprocesser.
”Lysten til at eksperimentere kan blive hæmmet af, at man frygter, at der er journalister, der får nys om, at man er i gang med at prøve noget af, der er under udvikling”, siger han og tilføjer,
“Men ligesom man tester en ny Mercedes igen og igen, inden man sender den ud på vejene, er man nødt til at teste om en politik kommer til at have den ønskede effekt.”
Læs også: Har du også overvejet kopi-innovation
Men er denne sociologiske tilgang til lovgivningsprocessen ikke både dyr og langsommelig? Det affærdiger Lars Elmgreen som en helt almindelig misforståelse.
”Det skal ikke ses som en spareøvelse. Denne her måde at arbejde på er et intensivt ressourcetræk, når det foregår. Til gengæld kan man nå noget på to uger, der ellers vil tage 3-4 måneder, fordi læringskurven er så stejl,” påpeger Lars Elmgreen under henvisning til eksemplet i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Lars Elmgreen kan ikke lokkes til at udpege reformer, der kunne have brugt en tur i prototypemaskinen, men i medierne har både landbrugsreformen og folkeskolereformen åbenlyst stået for skud.
En ballade, der måske kunne være afhjulpet med en mere eksperimenterende tilgang.