Japanere arbejder dødsens meget og alt for hårdt. Det har to virksomheder sat sig for at lave om på – med møgirriterende kontordroner.
Karoshi.
Dette ord bruger japanerne til at beskrive en særlig type af dødsårsager. Nemlig dem der relaterer sig til overarbejde. Og det har desværre været et udbredt problem i landet siden 50’erne, at befolkningen simpelthen slider sig selv ihjel. Tusindvis af japanere dør hvert år af overarbejde.
De fleste af ofrene for karoshi er i 30’erne eller 40’erne. Og cirka en femtedel af japanerne arbejder gennemsnitligt 49 timer eller mere om ugen. Det fører i sidste ende til fatale tilfælde af hjertestop, udmattelse, slagtilfælde, udsultning eller endda selvmord som følge af stress og depression.
Kulturen kræver dybere forståelse, og den er nok svær at ændre på. Men problemet med overarbejde er ret tydeligt, når borgere dør som direkte konsekvens af det. Og det har to virksomheder i hjemlandet nu besluttet sig for at gøre en reel indsats for at komme til livs.
Taisei Corporation beskæftiger sig hovedsageligt med byggeri og ejendomsudvikling, og de vil sammen med telekomkæmpen NTT skabe et nyt finurligt system til formålet, skriver The Verge. Idéen er at få selvstyrende droner til at patruljere på de japanske kontorgange.
Dronerne vil for det første kunne identificere, hvem der sidder tilbage på kontoret uden for almindelig arbejdstid. Men udover det vil de også have en anden funktion: Med et lille sæt højttalere vil dronen tordne musik ud i lokalerne, indtil de lidt for flittige medarbejdere får nok og tager hjem.
Men virker det så?
Til formålet er det planen, at musikstykket skal være Robert Burns’ Auld Lang Syne. Og faktisk er netop denne traditionelle folkesang allerede relativt kendt blandt japanere, for det er typisk også den der bliver spillet i mange af landets shoppingcentre for at gøre opmærksom på, at det er lukketid. Så spørgsmålet er bare, hvor længe man kan holde den ud, når man sidder foran sin computer en sen aften på kontoret.
“Du kan jo ikke rigtig koncentrere dig om at arbejde, når du konstant har i baghovedet, at det blot er et spørgsmål om tid, før dronen kommer svævende,” siger director i Taisei, Norihiro Kato til The Japan Times.
Men selvom idéen lyder god i sig selv, har andre nu engang deres tvivl. Én af dem er sociologiprofessor Scott North ved universitetet i Osaka.
“Selv hvis denne form for robotchikane skulle få medarbejderne til at forlade kontoret, så vil de jo nok bare tage hjem for at arbejde videre alligevel, hvis de har ufærdige opgaver. For at komme overarbejdet til livs, er det i stedet nødvendigt at reducere arbejdsbelastningen: Det kan man enten gøre ved at eliminere opgaver, der reelt er spild af tid, eller opgive de helt turnerings-lignende konkurrencer, som japanske arbejdspladser er berygtede for. Og ellers må man ganske enkelt hyre flere medarbejdere,” siger han til The Verge.
Systemet kommer på prøve i løbet af april næste år og kommer til at koste lige knap 3.000 kroner om måneden for interesserede virksomheder.
Hvis du er nysgerrig på, hvor længe du selv kan holde ud at høre på Auld Lang Syne, mens du arbejder, så kan du teste dig selv med Susan Boyle’s fortolkning af folkesangen her. Husk at tage tid og skrue virkelig højt op.