Kommunikationsekspert mener, at der er brug for klare retningslinjer i forhold til sociale medier på arbejdspladsen
For mange unge professionelle er det blevet en kronisk tilstand at være online på et eller flere sociale medier. Samtidig har de både smartphone og iPad’en kørende med konstante notifikationer. Og det kan give konflikter på arbejdspladsen. Mest af alt fordi, man ikke har vedtaget en klar politik. Det skriver kommunikationsrådgiveren Kresten Schultz-Jørgensen i et blogindlæg på business.dk.
“Jeg har selv engang måttet sige farvel – helt farvel – til en medarbejder i 20erne, der på Facebook havde fortalt, om hvor ‘nederen’ det var at arbejde med et ‘dødssygt’ projekt, når det er mandag, og man har meget mere lyst til at sole sig i Kongens Have. En opdatering, kunden ret chokeret læste med på,” skriver kommunikationsrådgiveren, der er direktør i bureauet Lead Agency.
Enten eller
Derfor mener Kresten Schultz Jørgensen, at firmaer bør vælge én af to veje. Enten forbyde sociale medier i arbejdstiden eller omfavne dem – dog med et klart mål for øje.
“Man kan som kommunikationsprincip helt forbyde den planløse multitasking garneret med skarpe regler for medarbejderens email-praksis uden for normal arbejdstid,” skriver han blandt andet i indlægget på business.dk. Han uddyber:
“Man åbner sin mailboks, lytter til en kollega, skimmer nettets nyheder, sender en SMS og laver en statusopdatering. Det lyder effektivt, men er det modsatte, også fraregnet de helt indlysende selvmål på Facebook.”
LÆS OGSÅ: Derfor spilder virksomheder penge på sociale medier
Kommunikationsrådgiveren, der har en fortid som redaktør på medier som Politiken og det kollapsede Dagen, oplyser, at der er blevet lavet undersøgelser, som viser, at multitasking er skadeligt for produktiviteten.
“Den amerikanske psykolog David Meyer satte i et forskningsprojekt en række forsøgspersoner til at skrive en rapport, samtidig med at de skulle besvare mails. Andre skulle gøre rapporten færdig, før de fokuserede på deres mails – og ja, sidstnævntes rapporter blev gennemgående både bedre og hurtigere færdige. Så meget for multitasking,” skriver han og anbefaler, at virksomheder laver regler om eksempelvis brug af telefoner og computere i mødesituationer.
Gør som Lego
Kresten Schultz Jørgensen mener dog ikke, at forbud er den bedste strategi. I mange brancher giver det mening at bruge de sociale medier. Men man skal gøre det med fokus og med et mål.
“Med et strategisk fokus er f.eks. Facebook og Twitter helt uomgængelige værktøjer for de virksomheder, der ønsker en tættere relation til interessenter og målgrupper. Som Lego, der via sociale netværk skaber innovation og nye produkter. Grundfos, der sikrer service- niveauet og videndelingen omkring virksomhedens komplekse produkter. Eller H&M, der involverer målgrupperne i lanceringen af nye produkter,” skriver han i indlægget og påpeger, at sociale medier er oplagt, når det handler om etablere sig som en såkaldt ‘thought leader’ inden for sit fagområde.
LÆS OGSÅ: Sådan leder du digitale indfødte