Kabel-tv i USA er i drastisk tilbagegang, mens franske tv-mastodonter er klar til at intensivere konkurrencen på streaming-markedet med brandfarlig tjeneste
Kampen mellem kabel-tv og streaming er lige nu så spændende, at man med god grund kan lave en gang popcorn og sætte sig til rette i sofaen. For i takt med, at flere og flere nye Netflix-lignende tjenester skyder frem, ser de traditionelle tv-udbydere mere og mere desperate ud.
Og med god grund, antyder nye tal fra USA. Her dropper flere og flere tv-seere de gode gamle kabel-pakker, hvor man betaler i dyre domme for obskure kanaler, man alligevel aldrig ser.
I en ny analyse fra Leichtman Research Group fremgår det, at knap 471.000 amerikanere i andet kvartal af 2015 sagde deres pakke med kabel-tv eller satellit-tv op. Det er højere end i noget andet kvartal tidligere. Der er ingen indikationer på, at den udvikling kommer til at vende. Det oplyser analysefirmaet Pacific Crest ifølge DR. Deres opgørelse viser, at antallet af husstande med kabel-tv er faldet fra 88 procent i 2010 til 80 procent i andet kvartal af 2015.
I øjeblikket har knap 95 millioner amerikanere enten kabel-tv eller diverse satellit-pakker.
Molotov-cocktail i tv-verdenen
Det er ganske givet eksplosionen af streamingtilbud kombineret med hurtigere internet, som presser såkaldt flow-tv.
Og mens kabeludbyderne i USA kan se deres marked smuldre under dem, er et par franske ronkedorer (gamle hanelefanter, red.) inden for tv anderledes proaktive.
Pierre Lescure, som var med til at starte Canal Plus og Jean-David Blanc kendt fra onlinebiografen AlloCiné, er nemlig på vej med en ny streamingtjeneste.
Den går under det urovækkende navn ‘Molotov’. Det er en reference til den hjemmelavede brandbombe, som er et yndet våben blandt anarkister og andre revolutionære typer. Symbolikken er ikke smurt tyndt på; det bestående tv-hierarki skal væltes.
Den nye tjeneste går ifølge Finans i luften til oktober og beskrives som en slags Netflix for live-tv. Hvor den amerikanske tjeneste byder på masser af film og tv-serier, er der stadig til dels et hul i markedet for livebegivenheder såsom sport.
Franskmændene har allerede rejst over 100 millioner euro til deres Molotov.
Skærpet dansk konkurrence
Herhjemme leverer Viaplay, som er ejet af den svenske MTG-koncern, allerede en blanding af sport og film. Det bliver dermed interessant at se, hvordan Molotov vil differentiere sig.
De danske kabeludbydere er også begyndt at kunne mærke konkurrencen. Det har blandt andet fået Stofa til for nylig at lancere en løsning, hvor brugerne selv kan sammensætte kanaler efter behov på månedsbasis.
TDC’s nyudnævnte chef, Pernille Erenbjerg, fremhævede ved sin tiltrædelse netop underholdningsmarkedet som en af de store udfordringer for firmaet.