Hvordan bliver postevand på karton og utroskab pludselig et produkt, man kan tjene penge på? Vi har kigget på seks virksomheder, der tjener penge trods al logik
Hvis en skolepige for ti år siden havde fortalt sin studievejleder, at hun vil leve af at fortælle om sin dagligdag og lave makeup-videoer på nettet, ville vejlederen nok være bekymret for hendes fremtid. Men spoler vi tiden frem til 2016 er blogging faktisk en ganske god forretning for de mest succesfulde bloggere.
Blogging er et godt eksempel på, hvordan nogle forretningsmodeller kan virke som jordens dårligste idé, men faktisk kan vise sig at være lige præcis det, som kunderne vil have.
Vi er gået på jagt efter gode dårlige ideer, og har fundet en håndfuld sunde danske forretninger, der lever trods al logik.
Vand fra hanen
Det koster cirka én øre for en halv liter postevand. Så umiddelbart skulle man ikke tro, at man kan sælge postevand til en pris, der er tusind gange så høj. Alligevel har virksomheden Postevand succes med at sælge postevand på karton til 10 kroner for en halv liter. De unge iværksættere markedsfører Postevand ved, at det er sundere at drikke dansk grundvand end kildevand. Vandet er tappet lokalt i Danmark og sælges i miljøvenlige kartoner frem for en plastflaske. Postevand slår sig derfor på at være et sundere alternativ til Aqua d’or, Kildevæld, og hvad de andre kildevandsproducenter ellers hedder.
Køb én ekstra sok
Man kan faktisk godt bygge nye forretningsmodeller op over sokker. Virksomheden Throx sælger sokker online. Men de bliver ikke solgt i par. I stedet bliver sokkerne solgt tre og tre. Ikke fordi, evolutionen er i gang med at give mennesket et ekstra ben. Nej. Ganske enkelt fordi mange ofte oplever at miste en sok i et par. Og hvad gør man, hvis ens Batman-sok pludselig ikke har en makker, og man ikke har lyst til at have to forskellige sokker på? Svaret er Throx.
En anden virksomhed, der har opdaget at folk mister sokker er danske SokMig, der er et abonnement på sokker. Så slipper du for nogensinde at skulle tænke på nye sokker igen.
Man kan sælge utroskab
Hvordan man nogensinde får ideen til at starte et datingsite for gifte mænd og kvinder, er for mange svært at fatte. Men datingsites som Ashleymadison har alligevel fået enormt mange brugere, og der må med andre ord have været et overset marked. Så kan man så diskutere, om det er etisk forsvarligt direkte at opfordre til utroskab. Sitet blev dog hacket for nogle måneder siden, hvilket skabte store ramaskrig, og vist har været temmelig dårligt for forretningen.
Brugte golfbolde
Den unge serieiværksætter Casper Blom var bare 12 år gammel, da han startede sin første virksomhed. Han solgte brugte golfbolde, såkaldte lakeballs, som uheldige golfspillere havde skudt i vandgraven. Den unge fyr så en forretningsidé i at samle boldene op, rense dem og sælge dem. En idé, som ingen andre havde opdaget. Hjemmesiden voksede sig større og større, og Casper Blom har nu solgt virksomheden 10 år senere.
Plant…en blyant?
Hvad bruger du stumpen på din blyant på? Smider du den bare ud? Den danske virksomhed Sprout udviklede for nogle år siden blyanten, der kan plantes. Når du er færdig med den, putter du den ned i en urtepotte og passer den som en normal plante. Så bliver den til en koriander, persille eller lignende. Hvordan man har fået ideen til at slå de to ting sammen, virker umiddelbart mærkværdigt. Men Sprout har stor succes. Eksempelvis er IKEA i Italien begyndt at have plante-blyanterne i stedet for de almindelige gratis IKEA-blyanter til at lave huskesedlerne med.
Slikræven
BonbonNow – Rigtig mange mennesker bor i overskuelig afstand til en kiosk med bland selv slik, men man skal aldrig undervurdere folks dovenskab. Og lyst til underholdning. BonbonNow leverer bland selv slik til døren iført rævekostume. Ideen startede med, at folkene bag ville lave et JustEat-koncept for bland selv slik. Men det var svært i praksis. Så i stedet arbejder den unge forretning nu på at opbygge sit eget lager. Rævekostumet er til dels for at skabe viral opmærksomhed, men også for erstatte oplevelsen i at være i en slikbutik med en ny oplevelse. Virksomheden er stadig meget ny, men de har kunder hver dag. Tiden må dog vise, om folk hellere vil have slik leveret af en ræv, end selv at stå med skovlen i hånden.