Et lille kontorhotel, døbt “The BOD”, er lige nu ved at blive 3D-printet i et lille hjørne af Nordhavn. Den bliver Europas første 3D-printede bygning, og i spidsen for projektet står den danske virksomhed 3D Printhuset.
Da By og Havns administrerende direktør Jens Kramer Mikkelsen mandag eftermiddag klippede det røde bånd over, og der blev åbnet for offentligheden til den lille byggeplads, havde 3D-printeren kun været i gang siden dagens begyndelse.
Fundamentet var lagt, og man kunne ane bygningens konturer, mens den enorme printer med eminent præcision tilføjede lag efter lag af cement på de kommende vægge.
The BOD står for “Building on Demand”, og det er jo essensen af 3D-print teknologien og dens muligheder. The BOD bliver i sin endelige form et lille kontorhotel på under 50 kvadratmeter, men for virksomheden bag, 3D Printhuset, er selv dette lille vidunder stort nok til at illustrere nogle af de arkitektoniske og omkostningsmæssige fordele, som anvendelse af 3D-print medfører. Den har nemlig former og kurver, som ikke mange andre bygninger har.
“Med traditionelt byggeri er enhver organisk eller ikke-ret linje en udfordring, teknisk såvel som økonomisk, idet det kræver betydelig indsats af arbejdskraft. The BOD har ikke en eneste ret linje i designet, udover vinduerne og dørene, for med automatiseret 3D printning er organiske bygningsformer ingen begrænsning. Komplekse former kan opføres uden meromkostning,” siger Jakob Jørgensen, der er teknisk chef i 3D Printhuset.
Selskabet påbegyndte det ambitiøse byggeri, efter de deltog i projektet “Partnerskab for 3D-printet byggeri”, som var støttet af Grøn Omstillingsfond. Her besøgte virksomheden sammen med NCC Construction, Force Institute og Gips Recycling over 35 globale 3D-printede byggeprojekter og lavede sin grundresearch.
En sejr for 3D-print
Ifølge adm. direktør Henrik Lund-Nielsen konkluderede partnerne i foråret, at hvis 3D-print virkelig skulle ind i varmen hos den danske byggebranche, så krævede det et demonstrationsprojekt. Et projekt, der skulle bevise over for sektoren, at bygninger opført via 3D-print både var en konkret teknisk mulighed, men også at de ville kunne opføres i fuld overensstemmelse med de strenge normer og standarder for byggeri i Danmark.
3D Printhuset påtog sig opgaven og har ud fra indkøbte standardkomponenter udviklet betonprinteren, der anvendes til byggeriet af The BOD.
“Vi mødte betydelig skepsis mod teknologien fra byggebranchen, der egentlig godt kunne se nogle af potentialerne ved 3D-printet byggeri, men samtidig havde svært ved at se, hvordan byggetilladelse kunne opnås. Det har vi nu bevist kan lade sig gøre, og vi håber, at The BOD bliver et effektivt demonstrationsprojekt, der kan inspirere andre til at fortsætte og anvende 3D print teknologien til byggerier. Vi er i hvert fald åbne for ethvert samarbejde i den retning,” lyder det fra adm. direktør Henrik Lund-Nielsen.
Som en ekstra bonus medfører anvendelsen af 3D-print teknologien også miljømæssige fordele.
“Med 3D-print kan man lave skræddersyede løsninger, hvor der ikke anvendes mere materiale end præcis det, der skal til for at fremstille den ønskede form. Det reducerer derfor mængden af affald betydeligt. I tillæg er det lykkedes os, i samarbejde med Force Institute, at udvikle en recept for den anvendte beton, så denne for en stor del består af genbrugstegl og sand. Det er ikke bare udtryk for recycling, men faktisk upcycling, idet affald kan genbruges til at lave helt nye og værdifulde produkter,” siger Michael Holm, der er udviklingschef i 3D Printhuset.
The BOD ligger på Kattegatvej 2 i Nordhavn og forventes at stå færdigbygget i november. Vi livestreamede fra byggeriet mandag den 11. september til et åbent hus – videoen kan du finde på F5’s Facebookside.