da
da
sv

Kinesisk nethandel koster Post Danmark millioner

5 min

International aftale tvinger Post Danmark til at bringe kinesiske pakker ud til danskerne, selvom hver enkelt pakke er en underskudsforretning for det danske postvæsen

Hver eneste gang danskere bestilles kabler og andet billigt elektronik over sider som eBay og Alibaba, taber det danske postvæsen penge.

Og det er et reelt problem, mener eksperter, fordi danske forbrugere de seneste år er blevet stadigt mere glade for at handle online i Fjernøsten. Kina er i dag den fjerdestørste samhandelspartner med Danmark inden for e-handel. Og tendensen ser ikke umiddelbart ud til at falde.

Post Danmarks problemer skyldes, at virksomheden er tvunget til at foretage den såkaldte slutdistribution her i landet til en pris, som ligger langt under markedsniveau.

Post Danmark vil ikke oplyse nøjagtigt, hvor meget man taber på den internationale postaftale. Men magasinet F5 har dog fået indsigt i en række fortrolige dokumenter fra Universal Postal Union, som viser, at Post Danmark eksempelvis modtager helt ned til omkring 3,20 kroner for slutdistribution af en kinesisk pakke på 100 gram.

“Totalt set er det ikke en overskudsforretning, og det vil der på en eller anden måde skulle findes en løsning på for ellers vil hele postsystemet være belastet af kabler og manchetknapper fremadrettet,” siger Martin van Horsten, der er chef for Post Danmarks distribution og uddyber:

“Når man skulle købe et kabel for 10-15 år siden, så gik man ned i en lokal butik, men i dag er det jo en 100 procent global markedsplads, og andelen af varer, som skal distribueres, stiger. Det kan alle se.”

Danskere bliver snydt
Den amerikanske jurist og postekspert James Campbell, som forsker i området, er ikke i tvivl. Det danske postvæsen, og dermed de danske borgere, er en del af en meget ufordelagtig aftale.

“Post Danmark modtager en betaling fra de her asiatiske lande, som overhovedet ikke svarer til deres omkostninger ved at levere pakkerne. Og i sidste ende bliver regningen sendt videre til de danske borgere, som kommer til at betale mere i porto,” siger han til Magasinet F5.

LÆS OGSÅ: Billige kinesiske pakker presser dansk e-handel

Jim Campbell mener derfor, at lande som Norge og Danmark, der har høje omkostninger ved distribution af post, bør gøre langt mere for at ændre situationen.

“I takt med, at e-handlen stiger, bliver effekterne af det her system mere og mere vanvittige. Det er mig en gåde, hvorfor lande som Danmark og Norge vil være med til det,” påpeger han.

Ældgammelt system
Kompensationen for slutdistribution er reguleret af FN-organisationen Universal Postal Union, og reglerne er skabt ud fra et gammelt, kosmopolitisk ideal for at sikre post mellem alle lande verden over. Men i dag er det meste kommunikation reelt set overtaget af e-mail, og postvæsener håndterer i langt højere grad pakker som følge af den stigende e-handel. Resultatet er, at det er langt dyrere for danske kunder at modtage en pakke fra Herning end en tilsvarende pakke fra Hong Kong. Ofte koster det op til 49 kroner i fragt at bestille en pakke fra en dansk webshop, mens det stort set er reglen, at fragt fra lande som Kina og Singapore er gratis. Og det endda for anbefalede pakker, som kræver ekstra arbejde for postbudene i form af at få en underskrift fra modtageren.

Den fortrolige rapport fra UPU viser, at Post Danmark modtager ned til 1,80 kr. per enhed eller 14,13 per kilo. Her vist i den internationale postenhed SDR.
Den fortrolige rapport fra UPU viser, at Post Danmark modtager ned til 1,80 kr. per enhed eller 14,13 per kilo. Her vist i den internationale postenhed SDR.

Anna Møller Boivie, som er post-økonom hos Copenhagen Economics, tror, at Danmark vil kæmpe for at ændre reglerne.

“Jeg tror og håber, at reglerne vil blive ændret. Postaftalerne gælder for fire år ad gangen, og Danmark vil sammen med en række andre EU-lande nok forsøge at tage hul på forhandlinger i retning mod en reform ved næste møde i Universal Postal Union i 2016.”

En ændring af reglerne kræver dog, at det bliver vedtaget i Universal Postal Union. Her er der et flertal af udviklingslande, som ikke er interesseret i at øge priserne for slutdistribution.

Alt imens buldrer e-handlen derudaf. I en undersøgelse foretaget af PostNord, som Post Danmark er en del af, havde 30 procent af alle danskere købt varer på nettet i udlandet indenfor de seneste tre måneder. Og 18 procent af de danske onlineshoppere havde købt varer fra Kina, hvilket gør landet til det fjerde mest benyttede land for e-handel efter henholdsvis Storbritannien, USA og Tyskland.  For hele Norden samlet set er Kina det tredjemest populære land for netshopperne.