KLUMME: Gå aldrig den lige vej. Det er budskabet i bogen ’Barking up the Wrong Tree’ af Eric Barker. Hvis man skal have succes, nytter det ikke at gøre, hvad der bliver sagt til dig. Du skal finde din helt egen vej – om så du kommer til at gå forkert, gå en omvej eller gå i cirkler.
Jeg er dårlig til at finde rundt. Selvom der er GPS indbygget i min mobiltelefon, kan det sagtens ende med, at jeg kommer for sent til en aftale, fordi jeg kom til at gå i den forkerte retning.
Når jeg er i en fremmed by, kan min dårlige stedsans dog vise sig som en uventet fordel, da jeg ofte opdager helt nye steder, som jeg ellers aldrig ville have besøgt. Så bliver det, der umiddelbart var tidsspild, alligevel ikke spild af tid.
Sådan er der også med en karriere. Når jeg ser tilbage på mine studiekammerater fra begyndelsen af 1980’erne på Aarhus Universitet og hvilke stillinger, de – inklusive mig selv – har siddet i gennem årerne, så er der ingen entydig sammenhæng mellem hvem, der fik de højeste karakterer, og hvem der fik de bedste jobs. Det hele handlede om at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.
Eksamensbeviset er ingen garanti for succes
Ovenstående betragtninger præger også ’Barking up the Wrong Tree’, hvori det konkluderes, at det ikke er en selvfølge, at succesfulde studerende også bliver succesfulde i livet. Det er der to grunde til.
Først og fremmest belønner undervisningssystemet de studerende, der gør, hvad de bliver bedt om. Hverken mere eller mindre. Karakterer måler selvdisciplin og evne til at følge regler. De med de højeste karakterer gør med andre ord, hvad læreren siger.
For det andet belønner uddannelsessystemet generalister. Ikke dem der har passion eller ekspertise. Man skal kunne lidt af det hele for at få et godt gennemsnit. Udenfor skolens trygge rammer gælder det omvendte. Her er det passionen, der driver værket. Gad vide hvor mange stjernekokke, der har gode karakter. Det er passionen, der driver dem.
Ironisk nok forklares det i ’Barking up the Wrong Tree’, at de mest passionerede har svært ved at klare sig i skolerne. De vælger at stoppe. Steve Jobs fra Apple, Bill Gates fra Microsoft og Mark Zuckerberg fra Facebook er nogle af de mest kendte drop-outs fra universitetet. Selvom de ikke kunne smykke sig med et endeligt eksamensbevis, så har de gjort det fremragende alligevel.
Passion og vilje er derfor vigtigere end det rigtige eksamensbevis, og det samme er et par omveje undervejs. Det er noget, som giver erfaringer. Og at dumpe til en eksamen er ikke (altid) et udtryk for, at du er dum. Du skal bare finde en anden vej. Din egen.
F5 Update har en fast gruppe klummeskribenter, der beriger vores magasin med viden, indsigt og meninger. Klummerne er udtryk for skribentens egne holdninger.