da
da
sv

Dine naboer kan bidrage til din succes

3 min

KLUMME: Nogle gange opstår magien tilfældigt – andre gange er der en bevidst beslutning bag. I verdens teknologiske hovedstad – San Franciscos Bay Area, eller mere afgrænset Silicon Valley, er tilfældighederne for længst forbi.

Location er et vigtigt redskab, når der skal opbygges en konkurrencemæssig fordel. Det kan i nogle tilfælde betale sig at vælge en lidt dyrere adresse, hvis naboerne er de rigtige.

Det ved man om nogen i San Francisco Bay Area, hvor Facebook, Google, Apple og alle de andre tech-giganter fra Silicon Valley bor dør om dør og har sat en fed nål i landkortet. Succesen her er i den grad til at tage og føle på, og det skyldes først og fremmest mængden af talent, som findes her. Intet andet sted på kloden kan man hamle op med det.

Dernæst er området i sig selv også blevet udslagsgivende for succes.

De første håbefulde iværksættere, der som guldgravere slog sig ned i Silicon Valley, gjorde det på baggrund af et økosystem bestående af den amerikanske flåde, Stanford University og en stribe talentfulde mennesker, der ønskede at skabe noget stort.

Det lykkes, og i dag består styrken ved at være samlet det samme sted i, at talenter mødes på kryds og tværs og det skabe grobund for helt nye ideer, løsninger og virksomheder. Succes avler succes.

“Der er brug for, at de begge mødes og lærer af hinanden. Mange founders vælger at blive i området og dele deres viden – ‘paying it forward’, hedder det her. Derfor er der et frugtbart øko-system, som ingen andre steder kan matche. Hele Bay-area er en motor i den amerikanske økonomi, og Californien er blandt verdens ti største økonomier, hvis de rev sig løs fra resten USA”, siger Jesper Wind, som er serieiværksætter og har boet i San Francisco siden 2008.

Han har blandt andet stiftet PeerPilot, som er en innovations- og rekrutteringsplatform.

Ingen plads til middelmådighed

Det er i virkeligheden en snebold, der bliver større og større. Området er en magnet for hi-tech virksomheder, som har ambitioner om at blive blandt de bedste i verden.

I Bay Area er konkurrencen dog samtidig hård og nådesløs. Hvis ikke din virksomhed tilbyder de allerbedste muligheder, så skrider dine mest talentfulde medarbejdere i løbet af ingen tid. Især da konkurrenceklausuler er forbudte i Californien ved lov. Med andre ord: Hvis du vil drive virksomhed her, er der ikke plads til middelmådighed.

Bay Area består af to hovedområder. San Francisco er storbyen, hvor de kreative hipstere finder på nye og vilde ideer. Knap to timers kørsel derfra ligger Palo Alto, hvor pengene er og hvor de store etableret tech-virksomheder har deres hovedkvarter – mange af dem på Sand Hill Road.

I Danmark har vi ikke den samme tyngde i vores økosystemer. Der er dog sket en rivende udvikling siden 2008. Blandt andet i Viborg har vi Animation Workshop, som er tyngdepunktet i en gruppe virksomheder og en uddannelse, der arbejder med animation. B&O i Struer har opbygget velkendte kompetencer indenfor lyd. Og på Fyn er det robotter.

F5 Update har en fast gruppe klummeskribenter, der beriger vores magasin med viden, indsigt og meninger. Klummerne er udtryk for skribentens egne holdninger.