da
da
sv

En bestyrelseskarriere rækker over 40 år – så start i god tid

3 min

KLUMME: En bestyrelseskarriere kan virke tillokkende på mange. Oftest er der tale om personer, som har rundet 50-års alderen, men faktisk bør et bestyrelses-eventyr starte langt tidligere, hvis man ønsker at blive blandt fremtidens bestyrelseskonger og dronninger.

Indenfor bestyrelsesarbejde hersker to markante tendenser, som vokser sig stærkere år for år.

Først og fremmest er der sket en voldsom professionalisering af bestyrelsesarbejdet, der ganske enkelt er blevet mere krævende. For 20-30 år siden var det ikke usædvanlig, at man kunne have et tocifret antal formandsposter og et tilsvarende antal menige poster. Mange havde ovenikøbet fuldtidsarbejde som topdirektør ved siden af. Sådan er det ikke længere.

For det andet vælger flere og flere at gå bestyrelsesvejen, da denne for alvor er blevet et reelt alternativ til en karriere som topchef.

Start med det frivillige arbejde

En bestyrelseskarriere kan forløbe sig over fire årtier, og kan man se sig selv gå den vej, bør man derfor tage hul på de indledende forberedelser i rigtig god tid. I midten af tyverne vil mange være færdige med deres uddannelse, hvorefter karrieren står åben. Allerede her vil det dog være en god ide at påtage sig frivilligt arbejde i ejerforeningen, andelsboligforeningen eller sportsforeningen. Selvom det ikke er professionelt, er det et sted, hvor de første trin kan tages i retning af en virksomhedsbestyrelse.

Og når man kommer i 30’erne, skal man begynde at se sig om efter et medlemskab af advisory boards. Det er ikke et formelt ledelsesorgan, som en bestyrelse er, men det er en chance for at høste de første erfaringer fra noget, som ligner en bestyrelse.

I 40’erne kommer næste trin i karrieren. Her skal man påtage sig de(n) første menige bestyrelsesposter. Det er helt afgørende, at det bliver den rigtige bestyrelsespost, som kan bruges til det videre springbræt. Brug hellere tid på at finde den helt rigtige i stedet for at hoppe på den første, der dukker op.

Næste trin i bestyrelseskarrieren er formandsposten. Det kan være tidskrævende, og her er erfaringen vigtig. Både med bestyrelsesarbejde, men også med strategi, ledelse og hvad, der ellers hører til et hjørnekontor. Her vil man typisk være i 50’erne.

I 60’erne siger mange farvel til fast arbejde. Her skal man overgå til en professionel bestyrelseskarriere. Det er ikke længere ualmindeligt, at man allerede i 40’erne vælger den vej.

Netværk er afgørende

Det gælder altså om at tænke langsigtet, hvis det er bestyrelsesvejen, der er karrieredrømmen. Et afgørende spørgsmål lyder dog: hvordan kommer man i spil? Her er dit netværk helt afgørende. Desto større netværk, desto større er sandsynligheden for, at du bliver spurgt.

Hvis du gerne vil udvide sit netværk, findes der en række databaser, man kan opsøge, men det vigtigste er at erkende, at telefonen ikke ringer af sig selv. Der skal gøres en aktiv indsats. Og det er de færreste bestyrelsesposter, som bliver opslået som ledige. Det er et lukket landskab, der rekrutteres fra.

F5 Update har en fast gruppe klummeskribenter, der beriger vores magasin med viden, indsigt og meninger. Klummerne er udtryk for skribentens egne holdninger.