KLUMME: Glem alt om toplederen – hvis du vil have et glimt af virksomhedens fremtidige stjerne, skal du kigge mod it-afdelingen. I mange virksomheder har it-chefen nemlig taget rejsen fra overset teknikker til at indtage en kernerolle i bestræbelserne på at opfylde virksomhedens mål, skriver Kenneth Kristensen, direktør i rådgivningsfirmaet Reel Udvikling.
Rollen som it-chef er med stormskridt ved at bevæge sig op i den tunge ende af aktører hos danske virksomheder. Således ser 40 procent af administrerende direktører it-chefen som nøglen til at indfri forretningsstrategien de næste tre-fem år. Det viser en global undersøgelse foretaget af Deloitte og WSJ Intelligence i 2020.
Ifølge undersøgelsen er man de fleste steder langt forbi det tidspunkt, hvor en it-chef alene passede driften. It-chefen er ved at forvandle sig fra en lidt nørdet tekniker med skruetrækkeren i baglommen til hele organisationens superhelt, som Clark Kent vil misunde.
I ’gamle dage’ var it-chefens opgave at holde overblik og ’passe driften’. De fineste mål var en høj ’oppetid’ og en gnidningsfri integration mellem organisationens it-løsninger. Det forlanger vi stadig, da driften ikke forsvinder som kerneopgave, men med den digitale udvikling er det nødvendigt, at it-chefen også indtager en meget mere central rolle, hvis organisationen og dens produkter fremover skal være relevante for borgere/kunder.
På længere sigt må alle ledere i organisationen have solide digitale kompetencer på linje med andre tværgående kompetencer som økonomistyring og personaleledelse. Hver forretningsenhed må have kompetencer til både at drifte deres eksisterende digitale løsninger og at beslutte og implementere nye. Dertil er de færreste organisationer nået til endnu – langt fra.
It-chefens mange opgaver
Mange topledelser vælger derfor, i en overgangsperiode, at lade it-chefen have driftsansvaret og samtidig agere motor i den digitale omstilling. Pindet ud er it-chefens mission blandt andet:
- at drifte og sikre overholdelse af GDPR-lovgivning mv. for organisationens mange digitale løsninger
- at bidrage til udvikling af den samlede forretningsstrategi for organisationen. Der er ingen selvstændig digitaliseringsstrategi
- at udvikle og vedligeholde en digital infrastruktur
- at hæve kompetenceniveauet og udbrede et digitalt mindset i hele organisationen
- at være organisationens spejder, der løbende spotter relevante nye teknologier
- at understøtte de enkelte forretningsenheder, når de formulerer fagspecifikke behov, indkøber og implementerer digitale løsninger. Heri ligger en vigtig tolkeopgave i at oversætte mellem fagprofessionelle og it-professionelle
- at være sparringspartner for topledelsens strategiske beslutninger om alt fra at ‘gå i skyen’ til introduktion af en chat-bot til kundebetjening.
På toppen af it-faglig indsigt kræver disse opgaver, at it-chefen har en dyb forståelse af organisationens forretning (kerneopgave) samt kundeforståelse, kompetencer til strategiudvikling, forandringsledelse og samarbejde overalt i og udenfor organisationen. I nogle organisationer deles opgaven mellem en it-chef og en digitaliseringschef, men uanset om der er tale om en eller to personer, så er det noget af en superhelt, der efterlyses.
7 forudsætninger for forvandlingen til superhelt(e)
Måske føler it-chefen sig ikke helt som en superhelt (endnu), og opgaven kan heller ikke løses af it-chefen alene. Organisationen har brug for at stå sammen og for at alle agerer som superhelte, for at missionen kan lykkes. Min erfaring er, at digital omstilling som bidrag til opnåelsen af de forretningsstrategiske mål forudsætter:
- Topledelsen sætter en klar retning for forretningen, og hvordan den digitale omstilling skal bidrage hertil. Retningen følges op i efterfølgende beslutninger og praktiske handlinger.
- Ledelsen på alle niveauer involverer frontmedarbejdere og borgere/kunder i vurderingen af nye digitale muligheder til opnåelse af forretningsmålene.
- Forretningsenhederne inviterer it-funktionen tidligt med ind som sparringspartner i overvejelser om forretningsudviklingen.
- Forretningsenhederne har mod til at afprøve nyt – og evt. forkaste det igen.
- It-chefen viser ydmyghed og nysgerrighed på de øvrige forretningsområder.
- It-chefen skaber følgere og digitale kompetencer i organisationen som ringe i vandet.
- It-chefen fokuserer først på forretningen – ikke på teknologien, og forstår derfor at forene faglighed og teknologi i opnåelsen af forretningsmålene.
Disse 7 forudsætninger kan i nogle organisationer opleves som langt fra virkeligheden. I så fald har man en god bid af forklaringen på, hvorfor digital omstilling er svært og ofte slår fejl. Samtidig har man også nogle afgørende punkter at arbejde med, før man kan vurdere it-chefens evner som superhelt og organisationens parathed til digital omstilling.
3 spørgsmål til overvejelse
- Hvor mange af de 7 forudsætninger er din organisation i hus med?
- Hvis der ikke skulle være 7 men 10 forudsætninger, hvad ville så de sidste 3 forudsætninger være?
- Hvad bidrager du selv med for at hjælpe it-chefens (og organisationens) forvandling til superhelt?
F5 Update har en fast gruppe klummeskribenter, der beriger vores magasin med viden, indsigt og meninger. Klummerne er udtryk for skribentens egne holdninger.