KLUMME: Det er ikke altid den nyeste idé, som er den bedste. Derfor gør man ofte klogt i at dykke ned i bagkataloget, da det nemt kan være, at fortidens idéer gemmer på fremtidens nye produkter, mener ledelsesekspert Henrik Ørholst.
Apple er verdensmestre i at holde gryden i kog med nye produkter. Lige nu tripper kunderne utålmodigt og venter på lanceringen af den nyeste iPhone 12. Rygterne svirrer, og forventningerne er skruet op – ikke mindst hos de trofaste Apple-brugere.
Nyt er godt – men det kan også være en god strategi at kigge tilbage. Det gør B&O. Lige nu er den klassiske pladespiller på vej tilbage. Det er 48 år siden, at den blev lanceret – designet af den verdensberømte designer Jacob Jensen, som døde for fem år siden.
Der er tale om den berømte Beogram-pladespiller, der kommer i nye klæder for både at række ud til de tidligere B&O-nørder og samtidig ramme en ny og yngre aldersgruppe, der er gået retro-vejen og er vendt tilbage til de sorte vinylplader. Den nye-gamle linje kalder man på den berømte Struer-fabrik for ‘Classics’.
Mere i vente
B&O har ikke afsløret, hvad vi ellers kan vente os fra den vestjyske teknologi- og designproducent, men deres bagkatalog er stort og omfattende. Man har allerede været i gang med en tur i tidsmaskinen gennem et samarbejde med det schweiziske firma HiFi-Berry. Her forsøgte man at ombygge de gamle B&O-højtalere fra 1980’erne med ny teknologi, men projektet skulle desværre vise sig for dyrt, så det blev stoppet.
En af B&O’s store udfordringer har netop været, at de ikke var i stand til at lancere nye produkter i en lind strøm, og samtidig var de udfordret af, at det ofte gik galt med pipelinen. På den måde er det en smart måde at sikre, at man har produkter, som bliver til noget.
De gamle produkter er blevet opdateret med ny teknologi og nye materialer, så der ikke er udsigt til en dårlig lydoplevelse.
Kig bagud
Erfaringsmæssigt ved vi, at 75 procent af alle nye produktlanceringer flopper. Det kan B&O formentlig undgå ved at trække på gamle erfaringer, der passer fint ind i retro-bølgen, der ruller lige nu. Man satser på produkter, der ikke bare skal smides ud efter en sæson.
Royal Copenhagen – et andet dansk designikon – har gjort det samme. De lancerede Mega Mussel tilbage i år 2000, og her var det designeren Karen Kjældgård-Larsen, som fik opdateret det mere end 250 år gamle stel. Det skabte en fornyelse, som satte gang i nye – men også eksisterende – kunder, der kunne supplere deres ældre stel med et nyt udtryk.
Et tredje eksempel er VW’s lancering af den klassiske Folkevogn, som blev opdateret med ny teknologi samtidig med, at motoren blev rykket foran føreren. Sidste år gik bilen dog ud af produktion.
Der er således masser af eksempler på, at tilbageblik kan skabe fremtidens produkter. Derfor kan det være en klog strategi at starte udviklingen af nye produkter med at kigge bagud. Måske kan der endda være produkter, hvor timingen var forkert, og derfor kan den være bedre nu.
F5 Update har en fast gruppe klummeskribenter, der beriger vores magasin med viden, indsigt og meninger. Klummerne er udtryk for skribentens egne holdninger.