da
da
sv

Klumme: Lav fejl og bliv en bedre leder

3 min

Der er for mange dårlige ledere, som tror, de kan lede blot fordi, de har den rigtige uddannelse eller har været på de rigtige kurser. Den bedste lederuddannelse er dog at lave fejl og lære af dem.

Den klassiske historie med at forfremme den dygtigste sælger til salgschef, eller den dygtigste sagsbehandler til kontorchef, kender de fleste af os. De er fokuserede på at gøre deres arbejde rigtigt og ikke mere end det.

At være leder er også at begå fejl. Konsekvenserne af at lave fejl kan være store, men i de fleste tilfælde betyder fejl mindre, end man selv tror. Nulfejlskulturen skaber ledere, som ikke tør tage nogen chancer. Det er forkert. Der skal være plads til fejl. Men det er, som om stenalderhjernen slår til. Det er farligt at begå fejl.

Betingelserne for at gå på arbejde har forbedret sig meget gennem mange år. For 2000 år siden bestod organisationer af små grupper af mennesker. Her var det afgørende spørgsmål, hvem de skulle følge efter for at kunne overleve. Det var et spørgsmål at vælge mellem at spise eller blive spist! Hvis man tog de forkerte beslutninger, døde man. I dag er det blevet meget nemmere at lave fejl. Hvis man bliver fyret, er det ikke længere fatalt. Måske er man uden arbejde i en kort periode. Men livet går videre.

En god leder laver fejl

At begå fejl, uden det har fatale konsekvenser, burde gøre livet nemmere for både ledere og medarbejdere i virksomheder og organisationer. Men det sker ikke. Der er stadig store udfordringer. Der bliver brugt de forkerte redskaber til at måle effektiviteten og indsatsen i organisationen. Og hvis man måler på evnen til at undgå fejl, måler man ikke på alle de ting, som er afgørende for at være en god leder. En leder, der aldrig laver fejl, er ikke en god leder,

Det betyder ikke, at en leder, der laver mange fejl, er en god leder. Så enkelt er det ikke. Men der skal være plads til at lære nyt og afprøve nye muligheder i en dynamisk verden, hvor spillereglerne ændres hele tiden. Ingen kan forudse, hvad der sker. Derfor er der brug for løbende at afprøve muligheder og tage chancer.

Selv om tiden er endegyldigt forbi for de store og avancerede strategiplaner, så er det alligevel en god ide at have en tanke om, hvilken udviklingsretning man ønsker. Derfor er det vigtigere at have en klar vision og forretningsgrundlag, end det er at have en detaljeret handlingsplan. Virkeligheden ender altid et andet sted. Derfor kommer vi til at fejle – og det gør den gode leder også.