da
da
sv

Ledelse er det ikke-hemmelige krydderi

4 min

KLUMME: Selv den mindste basken med vingerne hos en ledelse giver markant genlyd i organisationen, og god ledelse er i dag mere vigtig end nogensinde før. Det mener ledelsesekspert Henrik Ørholst, der peger på, at god ledelses dog kræver mere end gode lærebøger.

Ledelse er centralt. Det er det ikke-hemmelige krydderi, som skaber resultater på bundlinjen, og som giver genklang i organisationen. Et eksempel er topchefen: Fyringen af en topchef kan udløse en stigende eller faldende aktiekurs ligesom udsigten til, at en ny topchef overtaget roret, kan udløse tilsvarende kursbevægelser. Endda uden der er leveret noget som helst. Ledelse gør en forskel.

At forventningerne om, at succesen i en virksomhed kan overføres til en anden virksomhed, er kendte. Da nyheden om, at Kasper Rørsted skulle overtage posten som CEO for Adidas, ramte medierne, steg kursen. Tilsvarende droppede den hos Henkel, hvor han var ansat på dette tidspunkt.

Der skete i forventning om, at han kunne skabe lige så gode resultater hos den nye arbejdsgiver som hos den tidligere. 

Ingen tvivl om at ledelse er mere vigtigt nu end nogensinde før. Der er brug for ledere, som kan skabe forandring, men også skabe stabilitet i en usikker verden, hvor medarbejderne efterlyser tryghed. 

God ledelse er derfor i høj kurs. At sidde for bordenden tiltrækker mange, men det er bare ikke altid, at talentet er der. 

Der er mange, som mener, de er ledere, men sandheden er, at der mangel på dygtige ledere. Svaret er ikke bare mere uddannelse. Det skaber ikke en leder at have deltaget i et smart lederkursus eller gået fem år på en handelshøjskole. Der er brug  for et vist talent at bygge på.

Glem klasseværelset

Ledelse er ikke noget, som man (alene) kan lære i et klasseværelse. Det er noget, som skal læres i praksis. Eller som der står skrevet i bogen ‘Følg mig’ af hoffets ceremonimester, Kim Kristensen, der har praktisk ledelseserfaring fra Forsvaret.

“Teoretisk uddannelse kan være et fint supplement og en masse inspiration til ledervirket. Men selv en uddannelse fra den bedste business school eller forvaltningsskole i verden vil ikke være en garanti for, at du får den fuldendte leder. Ledelse er og bliver et håndværk”.

Men uddannelse er nødvendigt, hvis man skal være en god leder. Forfatteren Christian Ørsted, der er aktuel med bogen ‘Fatale Forandringer’, mener også, at det er nødvendigt med uddannelse for at blive en god leder, og det ikke bare er nok med talent.

“Tænk, hvis der fandtes læger, der pralede med deres mangel på uddannelse på samme måde, som det er accepteret, at ledere gør. Tænk, hvis man troede, at der var “fødte læger”; som ikke behøvede uddannelse i hjertekirurgi, Eller hvis hjemmeplejen ikke havde kurser i sårpleje. Og pilot var noget, man prøvede sig frem til ved at trykke på alle instrumenter i cockpittet. Hvis kokke ikke tog hygiejnekurser. Eller hvis din VVS-mand ikke var faglært”, lyder det i et uddrag fra Fatale Forandringer.

God ledelse kræver derfor både erfaring og uddannelse, og et effektivt netværk kan give begge dele.

F5 Update har en fast gruppe klummeskribenter, der beriger vores magasin med viden, indsigt og meninger. Klummerne er udtryk for skribentens egne holdninger.