KLUMME: På et tidspunkt er corona overstået, og vi kommer til at vende tilbage til det normale. Eller gør vi? Noget bliver normalt og andet bliver ændret – men er der noget, vi har lært af verdenshistorien, så er det, at ekstreme situationer altid har ændret spillereglerne for, hvordan vi lever og driver virksomhed. Denne gang er ingen undtagelse.
Fordelene ved digitaliseringen er for alvor slået igennem. Det har betydet, at flere og flere møder afvikles ved Zoom, Slack, Microsoft Teams, Facetime, etc.
På trods af sikkerhedsmæssige udfordringer stormer Zoom frem. I starten af året var der ti millioner, som brugte denne videotjeneste aktivt. Nu er der 200 millioner brugere, og tallet vokser fortsat hver dag.
Kortere møder
Digitaliseringen er for alvor slået igennem. Når arbejdet rykker hjem – og møder ikke kan afvikles fysisk – finder vi nye veje og alternativer. Det gjorde man blandt andet hos Danmarks største virksomhed A.P. Møller-Maersk, da der skulle afholdes generalforsamling den 23. marts. Her var kun én person mødt op på Esplanaden – formanden Jim Snabe. Resten af aktionærerne var ikke fysisk til stede i lokalet, men kunne i stedet deltage digitalt via webcast.
Ovenstående er formentlig et godt eksempel på, at vi fremover kommer til at opleve endnu flere møder, der bliver afviklet digitalt. Det giver både en besparelse i tid og i penge. Nu er det ikke længere nødvendigt at rejse langt for at deltage i et møde, når man lige så godt kan sidde hjemme i køkkenet og deltage på lige fod.
En anden fordel ved at afvikle digitale møder er, at de bliver kortere. Ofte kun 30 minutter, og man går mere direkte til sagen. Også det sparer tid. Fremover vil den adfærd blive taget over i ’virkeligheden’, hvor møderne bliver kortere end tidligere. En timers møde bliver afløst af et 30 minutters møde, og det betyder samtidig, at telefonsamtaler vender tilbage. Også hos den yngre generation.
Ændrede arbejdstider
Det vil være et opgør med industrialiseringens virksomheder, hvor man møder klokken syv og går hjem klokken 15. Det vil være med til at udnytte kapaciteten meget bedre end hidtil. En udvikling man i forvejen har kendt til hos industrien i mange år, hvor man har benyttet sig af skifteholdsarbejde for at holde produktionen kørende i døgndrift for at få udnyttet de dyre maskiner.
Nu rykker det altså ind på kontorarbejdspladserne. Men der er ikke ret meget nyt i det. Virksomheder, der arbejder på tværs af tidszonerne, kender alt til det med, at når vi holder fri, så arbejder de for fuld kraft på den anden side af jordkloden. Og omvendt.
Det vil også betyde, at man ikke længere behøver at have så store kontorer. Man kan nøjes med meget færre fysiske kontorarbejdspladser, og hvis medarbejderne har deres egen bærbare computer, vil der heller ikke være den store udfordring med at rykke rundt.
Endelig vil det få stor betydning for myldretidstrafikken. Det bliver nemmere at komme til og fra arbejdspladsen.
F5 Update har en fast gruppe klummeskribenter, der beriger vores magasin med viden, indsigt og meninger. Klummerne er udtryk for skribentens egne holdninger.