da
da
sv

Ti gode råd fra en erfaren netværker

4 min

KLUMME: Thomas Edison og Nikola Tesla er to er verdens største opfindere. Forskellen på deres succes ligger dog ikke i deres opfindelser eller i deres viden, men i deres kommercielle forståelse, og det kan vi lære noget af i dag.

Thomas Alva Edison var en amerikansk telegrafist, forretningsmand og ikke mindst opfinder. I en periode i slutningen af 1800-tallet arbejdede han sammen med den serbisk-amerikanske fysiker og elektroingeniør Nikola Tesla, der ligeledes var opfinder. Nikola Tesla var uddannet på et teknisk universitet i Østrig og havde en akademisk baggrund, hvorimod Thomas Edison havde ikke ret meget uddannelse. Alligevel blev det ham, der opnåede den største kommercielle succes af de to.

Fælles for de to opfindere var, at de prøvede sig frem. Når de fik en god idé, gik de i gang med at eksperimentere. Hvis en løsning ikke duede, så prøvede de noget andet. Det var ikke særlig kompliceret. Ved at lave fejl lærte de begge, hvordan det ikke skulle gøres.

Deres ihærdige og banebrydende arbejde skulle i løbet af deres liv kaste adskillige opfindelser af sig. Især Thomas Edisons bagkatalog af opfindelser er gigantisk. Således udtog han mere end 1.000 patenter. Helt præcist 1.093. Tesla derimod havde mindre end 300 patenter.

De to opfindere arbejdede tæt sammen, men i 1885 blev de voldsomt uvenner, da Tesla følte sig snydt af Edison. Det førte til, at de to mænd blev bitre rivaler og konkurrenter i bestræbelserne på at tegne elektricitetens fremtid. Hvor Thomas Edison mente, jævnstrøm (DC) var fremtiden, pegede Nikola Tesla på vekselstrøm (AC).

Som bekendt endte AC med at vinde over DC i kapløbet om en elektrificering af vores hjem og vores byer. I dag kan alle husstande, skoler og kontorer nyde godt af vekselstrøm, men selvom Nikola Tesla kunne trække sig sejrrigt ud af de to mænds elektroniske rivalisering, så var det ham, der døde fattig og ensom på et hotelværelse i New York, mens Edison døde stjernerig i et palæ i New Jersey.

Det er Tesla, der traditionelt står i skyggen af Thomas Edison – ikke omvendt, ligesom det er Tesla, der aldrig har fået den faglige anerkendelse, som han – ifølge mange – fortjener.

Den helt afgørende forskel på de to var deres kommercielle forståelse. Tesla opfandt for sin egen og for forbrugernes skyld, mens Edison opfandt i kommercielt øjemed. Edison havde også evnen til at tiltrække penge. Her var han langt foran rivalen, da han vidste, at den nødvendige finansiering af hans opfindelser afhang af at kende de rette personer. Nøgleordet er altså evnen til at skabe relationer mellem mennesker.

Det gælder stadig i dag. Det gælder altid om at kende de rigtige, som man kan lære af, arbejde sammen med eller skabe ny fælles viden med. Netværk er med andre ord en central nøgle for at skabe succes.

10 gode råd til at blive en god netværker

Det er ikke alle, der er naturligt stærke netværkere. Men alle kan lære det, hvis de vil. Her er en håndfuld gode råd;

1. Vær altid parat til at bryde isen i forhold til et fremmed menneske
2. Opsøg de rigtige steder, hvor dem, du gerne vil mødes med, opholder sig
3. Hold hele tiden din elevatorpitch aktuel – men lad være med at brænde den af i enhver situation
4. Husk at det ikke er flovt at blive afvist eller få et nej
5. Vær klar på hvad du kan, som andre vil være interesseret i
6. Lad være med at fortælle historien fra gamle dage
7. Vær altid parat – gode relationer findes overalt
8. Kend din besøgstid – husk det ikke er alle tidspunkter, der er gode for at skabe en ny relation
9. Husk at sende en LinkedIn-invitation – med en personlig tekst
10. Smil og vær positiv

F5 Update har en fast gruppe klummeskribenter, der beriger vores magasin med viden, indsigt og meninger. Klummerne er udtryk for skribentens egne holdninger.