Der er ikke stor forskel på at drive en virksomhed og en militær enhed. Det mener hoffets ceremonimester, Kim Kristensen, der peger på, at de to territorier har meget at lære hinanden.
De velpudsede sko vidner om en mangeårig karriere i det danske forsvar, og som både oberst og ceremonimester for kongehuset er Kim Kristensen vant til disciplin og kommandoveje.
Disse strukturer har Kim Kristensen dog også oplevet i det private erhvervsliv, da han i mange år har arbejdet i krydsfeltet mellem militær ledelse og ledelse i private virksomheder – blandt andet gennem High Performance Institute.
Når en virksomhed har stigende omsætning, gode resultater og alting ser lyst ud, så er der næsten altid en topchef, der stiller sig frem i medierne og siger ‘tak til medarbejderne og tak for et godt teamwork’. En klædelig beskedenhed, men når alvorlige og ultimative beslutninger skal tages, så står chefen alene.
En god leder modtager information fra de nærmeste medarbejdere, og på det grundlag bliver beslutningen truffet. Når ledelse bliver livsfarligt, skal chefen være klar til at sige: ‘Følg mig’ og lede fra fronten.
Det ligger dybt indenfor Forsvaret, at kommandostrukturen er klar og entydig. Der er aldrig tvivl om, hvem der har ansvaret og hvem, der skal stå til regnskab. Derfor er der ikke ret stor forskel på at drive en virksomhed og en militær enhed.
“Planlægning og strategi er noget af det, som ledere fra det private erhvervsliv kan lære af Forsvaret. Vi er gode til at planlægge og være et skridt foran hele tiden, ja, vi er hele tiden på indersiden af fjendens beslutningscirkel”, siger Kim Kristensen.
I denne video fortæller Kim Kristensen om sine erfaringer fra fronten og om, hvad virksomhederne kan lære fra forsvaret – og omvendt.