Længe har man haft travlt med at diskutere hovedstaden og provinsen som to modstridende størrelser. Men nu hævder blandt andet Tommy Ahlers, at de to størrelser er dybt afhængige af hinanden, hvis vi for fremtiden vil sikre vækst i Kongeriget Danmark.
I 1983 fik restauranten Kong Hans Kælder, som ligger på Vingårdstræde i København, Danmarks første Michelin-stjerne. I årtierne efter blev flere københavnske restauranter belønnet med de prestigefyldte stjerner, og København fik opbygget et ry som en kulinarisk by. Efterhånden har Michelinguiden også fået øjnene op for provinsen, og i 2019 fik 10 restauranter udenfor Københavnsområdet tildelt en stjerne.
”Det er et godt eksempel på, at hvis vi gør noget og kan noget her i København, så smitter det af på hele Danmark. Det har vi også set med iværksætteri”, siger uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers, i et oplæg til Deloitte og Krakas event ”Small Great Nation” på Københavns Rådhus.
Her var temaet netop, hvordan Danmark som en lille nation skal klare sig i fremtiden med masser af forandringer og i skarp global konkurrence. Anders Dons, CEO i konsulenthuset Deloitte, peger også på vigtigheden af hovedstaden:
”Det er super vigtigt at have et kraftcenter omkring hovedstaden. Det går på uddannelse, det går på virksomheder, udviklingsmiljøer, og det trækker til resten af landet. Det er sådan set hele landet, der bliver rigere ved, at København er kraftcenter”.
Godt 20% af den danske befolkning bor i Københavnsområdet, og overborgmester Frank Jensen anerkender, at København har et stort ansvar.
”40% af Danmarks bruttonationale produkt i 2017 er skabt i hovedstaden. Det er ikke noget, vi skal bruge til at hovere. Det viser bare, at en hovedstad udfylder den rolle, en hovedstad skal nemlig at kunne være lokomotiv for hele Danmark. Det hele bliver så ikke her, det bliver fordelt ud til resten af Danmark. Det er jo klogt, fordi hvis vi beholdte det hele her i hovedstaden, så ville vi selvfølgelig skabe en skævhed, som ville være ret urimelig for resten af Danmark. Men vi fordeler det her BNP over hele Danmark i form af skatter overførelser, udligning, og pendling.”.
København har brug for udenlandske kræfter
København er en af de helt store støvsugere, når det kommer til højtuddannet arbejdskraft. Region Hovedstaden er den region i Danmark, hvor koncentrationen af højtuddannede er højest, men efterspørgslen er også derefter.
”København konkurrerer med talenter fra andre dele af verdenen. København er den store magnet også på udenlandsk arbejdskraft, højtuddannet arbejdskraft, Så det er ikke så vigtigt, om København konkurrerer med Esbjerg på talenter. København k konkurrerer med andre store metropoler – også for at tiltrække de kompetencer, der er brug for”, siger Peter Mogensen som direktør fra tænketanken Kraka.
Igennem de senere års opsving har efterspørgslen på kvalificeret arbejdskraft nemlig været stigende. Og ifølge Deloitte og Krakas nyeste rapport er udenlandsk arbejdskraft på længere sigt en styrke for Danmark, blandt andet fordi det er med til at stabilisere konjunktursvingningerne.
”København skal være porten for at tiltrække den arbejdskraft, dansk erhvervsliv har brug for. Og det er jo den højtkvalificerede arbejdskraft, som kommer udefra, og som bosætter sig her. Vi får jo også rigtig mange i øjeblikket, der arbejder inden for bygge og anlæg, fordi byggeanlægsbranchen har været under pres. Men vi skal virkelig sørge for at gøre alt, hvad vi kan for, at dem, som er kernemedarbejdere i alle danske virksomheder, kan bruge København”, siger overborgmester Frank Jensen og peger på lufthavnen, internationale skoler og engelsksproget borgerservice som væsentlige faktorer til at tiltrække og fastholde udenlandsk arbejdskraft.
Også uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers, ser potentialet i at hente udenlandske kompetencer.
”København er god til at tiltrække talenter og start ups, men jeg tror også vi kan blive endnu bedre”, siger han og peger på to forbedringsmuligheder. For det første skal det gennem lovgivning gøres nemmere at rekruttere den rigtige arbejdskraft. For det andet mener han, at der bør gøres noget ved boligsituationen, så Københavns udenlandske arbejdskraft kan finde et sted at bo og stadig cykle på arbejde”.
København er et superbrand
At cykle på arbejde, bade i havnen, en grøn profil og en fornuftig work-life balance. Det er det, der sælger København internationalt.
“Det er lykkes at gøre København til et superbrand. Hvis man er et ungt menneske i Europa, der siger: ’Jeg vil gerne i en periode af mit arbejdsliv eller uddannelsesliv bo i et andet land eller by’, så er København på den der liste”, siger Tommy Ahlers, som bakkes op af overborgmesteren.
”København har været igennem en turnaround, som man ville sige i erhvervslivet. Vi har over de sidste 20-30 år gennemlevet en forandringsproces, der har gjort København til en af de mest attraktive hovedstæder at bo i. Den liveability som man taler om”, siger Frank Jensen.
På The Economist liste over de mest beboelige byer i verden, indtager København niende pladsen, og ECA International udnævnte for nylig København som den mest beboelige by i Europa, hvor Aarhus på samme liste blev nummer 12.
”Og det er selvfølgelig ikke kommet af sig selv. Det er jo fordi, der har været satset på nogle kvaliteter i København. Vi har en skala i København, som folk føler sig i øjenhøjde med, det er både det arkitektoniske udtryk, og den måde vi er overfor hinanden, der er lave hierarkier, der er lav forskel på indkomst, en af de laveste i verden. Når vi er i stand til at bevare de kvaliteter i vores måde at være på og måde at indrette byen på, og måden vi er overfor hinanden og laver politik på, så gør det Danmark attraktivt som sted at bosætte sig. Det er også work-life-balance, som rigtig mange går op i, og det er derfor vi kan tiltrække arbejdskraft”, slutter overborgmesteren.