Krav til rådgivere stiger

29. January 2018

Digitalisering og ændrede behov tvinger rådgiverbranchen til at ændre fokus, hvor kunder forventer bedre kvalitet og teknologisk knowhow. Derfor køber store aktører specialkompetencer og ændrer rekrutteringen.

Konsulent- og rådgivningsbranchen er i kriseårene 2008-2016 vokset eksplosivt med vækst hos både det private og det offentlige. Selvom festen langt fra er slut, byder fremtiden på flere og flere digitale programmer, som revisionsprogrammer, brugeroptimering der fjerner behov for ekspertviden, og algoritmer der indsamler og analyserer data.

På den ene side skaber de teknologiske landvindinger nye muligheder og behov, hvor både det offentlige og det private har behov for midlertidige kompetencer. Derfor tror 72 procent af Dansk Erhvervs medlemmer, at den teknologiske udvikling øger behovet for rådgivning.

Men det presser også branchen fra flere steder, og rådgiverrollen er i hastig forandring, hvor dele af den må genskabe sig selv. Det påpeger flere aktører i og omkring branchen.

Mindre plads til små aktører

En af dem, der peger på strukturelle ændringer, er Anna Porse Nielsen, direktør i det digitale rådgivningshus Seismonaut. Hun har mange år bag sig som rådgiver og ser en branche i hastig forandring.

“Jeg mener, der kommer til at ske en udskiftning i branchens fokus. For alle tænker i spørgsmål som hvordan vi integrerer data, hvordan vi integrerer nye kompetencer, og hvordan vi kan tænke i en anden forretningsmodel end den timebaserede. Det begynder at slå i gennem, og der er ved at starte en konsolidering, hvor de store rådgiverhuse begynder at købe op og købe specialkompetencer”, siger hun. Dermed er der ikke den samme plads til de helt små aktører, vurderer hun.

”Den underskov af konsulenter og enmandsfirmaer vil blive markant mindre, selvom der stadig vil være et marked”.

Det skyldes også, at flere standardopgaver kan digitaliseres.

”Rådgivning er jo en blandet landhandel. Og der er ingen tvivl om, at revisionsbranchen er i risiko for at blive disruptet. Det er de også selv klar over. Men det er advokatbranchen jo også – for hvorfor betale 2500 kr. i timen for en advokat til små opgaver?”, siger hun og peger på, at hendes egen virksomhed indtræder tidligt i opgaveprocessen og sjældent løser standardopgaver. Derfor vurderer hun ikke, at deres opgaver kan blive løst af en algoritme.

Anna Porse Nielsen bakkes op af politisk konsulent i Dansk Erhverv Daniel Møller Jensen, der overordnet ser et voldsomt tryk på de digitale kedler.

”På tværs af brancher vil fremtidens rådgivere skulle navigere i et felt med digitalisering, kunstig intelligens, avancerede dataanalyser og en række andre forhold, der vil ændre præmissen for at drive rådgivningsvirksomhed. Det stiller naturligt nogle krav til fremtidens rådgivere. For at kunne navigere i sådan et felt kræver det, at værktøjskassen er i orden, og der vil i stigende grad være behov for mangesidede kompetencer”, siger han og tilføjer, at rådgiveres uddannelse er blevet længere.

”På bare få år er der sket en stigning i rådgivere med en lang eller mellemlang uddannelse. Og det er et udtryk for, at der stilles høje krav til kompetencerne. Med digitalisering og nye teknologier vil de krav ikke blive mindre fremover – tværtimod”, siger han.

Han mener ligesom Anna Porse Nielsen, at den digitale udvikling presser den klassiske advokat og revisor, men understreger, at der er stigende efterspørgsel efter rådgivere som sparringspartnere, rådgiverrollen er i stigende efterspørgsel, og han derfor ser lyst på branchens fremtid.

Fra konsulent til rådgiver

Udviklingen har skabt et andet fokus, hvor ordet ’konsulent’ er udskiftet med ’rådgiver’, og hvor rollen i større grad bliver opfattet som kundens fortrolige sparringspartner. I denne rolle skal man ikke blot have fokus på at diagnosticere et problem, men også være med til at finde løsningen, forklarer Anna Porse Nielsen.

”Jeg startede selv for en 12 år siden, og der er kommet meget mere efterspørgsel på, at man er aktiv i hele processen – og også på løsninger. Før i tiden var det normalt at sige ”her er analysen, og her er nogle anbefalinger, og så gik man igen”.

”Nu efterspørger kunderne aktiv medtænkning. Det er, ’Her er analysen – og hvad gør vi så?’. Vi er med meget længere i processen. Det, jeg ser, er, at barrerne mellem kunde og rådgiver bliver lavere, og vi ser hinanden som samarbejdspartnere”, siger hun.

Anna Porse Nielsen ser også den digitale knowhow som en udfordring, da det er meget forskelligt, hvordan det bliver modtaget. Hun mener, at hendes kunder (der overvejende er fra den offentlige sektor) er præget af store skel i viden om den digitale udvikling.

”Digital viden i den offentlige service er meget, meget forskellig. Vi har oplevet at stå i en kommune eller en region, hvor de siger ‘det der med digitalisering og kunstig intelligens er ikke noget, der rammer os før om 10-15 år’. Den holdning tror vi ikke, at nogen kan tillade sig at have”, siger hun.

Men det gælder dog ikke over hele linjen. Mange steder bliver hun overrasket over, hvor digitalt skarpe kunderne er – og det sætter krav til hende som rådgiver.

”Der findes virkelig også nogle digitale ildsjæle derude. Vores arbejde med Erhvervsstyrelsen om åbne offentlige data viste os i høj grad, at de sidder rundt omkring, og det er nørdernes paradis, med stor forståelse for digitalisering. Udfordringen kan være, at ildsjælene ikke altid understøttes nok af ledelsen”, siger Anna Porse og tilføjer, at hun ikke ser en stor forskel mellem den offentlige og den private sektor i forhold til dette.

Rekruttering er fremtidens udfordring

Selvom der løbende er skarp kritik af særligt det offentliges brug af konsulenter, ser det ikke ud til at stoppe lige foreløbig. Blandt andet viser en analyse fra Dansk Industri, at væksten de seneste år har været på 1,7% hvert år siden 2006 med markante stigninger inden for de seneste år med en femprocents-stigning, i 2016.

Derfor er der over en bred kam brug for nye medarbejdere. Og her løber rådgiverbranchen ind i nye problemer, mener Anna Porse Nielsen, der vurderer, at rekruttering bliver hendes største udfordring i fremtiden. For der skal bygges bro mellem en forholdsvis konservativ rådgivningsbranche og kunder, der banker på døren med nye digitale dilemmaer.

”I løbet af de næste par år, bliver det sværeste at integrere nye typer af kompetencer, og det kommer til at fylde meget. I dag har vi antropologer, folk fra informationsvidenskab, RUC’ere, CBS’ere og jeg selv som statskundskaber. Det er et meget ens felt, og jeg tror, det er vigtigt at udfordre os selv her. Jeg kunne godt tænke mig, at vores næste kollega var en spiludvikler eller en digital designer”, siger hun og tilføjer:

”Men rådgivning er også en meget klassisk branche, hvor du spiller ind i nogle faste strukturer, særligt når du har mange offentlige kunder. Så vi skal for alvor tage vores egen medicin og tage de kreative og tekniske talenter ind og for alvor blive tværfaglige. Det er en stor udfordring”.

Daniel Møller Jensen fra Dansk Erhverv mener også, at med stigende vækst og blandt andet en offentlig sektor, der efterspørger digitale kundskaber, bliver rekruttering også en af fremtidens udfordringer i rådgiverbranchen.

”Den positive udvikling i rådgiverbranchen ser ud til at fortsætte – selvom der sker ændringer i måden, hvorpå rådgivningsvirksomheder skal agere. Nu handler det om, at der fra politisk side gøres noget for, at rådgivningsvirksomhederne kan tiltrække kvalificeret arbejdskraft, der er nødvendig. Det kan blandt andet ske ved at gøre det lettere at rekruttere udenlandske kompetencer”.

Joacim Præst

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

read more
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

read more
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

read more

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser